LEVES, MÁSODIK ÉS DESSZERT – HÁROM FORRÓ ŐSZI MEGLEPETÉS
Megrázó az élmény, amikor a nyár forró emlékeinek ajtaját rútul berúgja az ősz hűvös csizmája, és mint kéretlen vendég, betelepszik kedvenc fonott székünkbe, étkezőasztalunk mellé. A nyár imádott ízeit ilyenkor már csak fotókon látjuk viszont, így még ha kelletlenül is, azon gondolkodunk, mi legyen konyhánkban az az őszi meglepetés, amivel nemcsak a sajátunk, de vendégeink étvágyát is csillapíthatjuk. Jöjjön néhány őszi étel, levestől a desszertig, amiből – figyelembe véve az alapanyagokat és a jókor jót enni elvét – annyit ehetünk, amennyi csak belénk fér.
FORRÓ BROKKOLI KRÉMLEVES – CSAK EGYSZERŰEN ÉS GYORSAN!
Mielőtt még nagyon mély levegőt vennél egy rémesen egyszerű krémleveshez, szólok, hogy teljesen felesleges. Szeretem az egyszerű dolgokat, így ebben az őszi brokkoli krémlevesben is csak az van, ami sokáig eltárolható és feltétlenül kell bele:
- 500 gramm mirelit brokkoli, mert ezt még mosni sem kell
- dupla mennyiségű víz, hogy bőven ellepje
- 2 dl tejszín
- só
- szerecsendió
ÍGY KÉSZÍTSD
1.) A mirelit brokkolit főzd meg a sós vízben
2.) Miután puhára főtt, részenként szedd át a turmixgépbe, mert egyszerre úgysem fog beleférni az egész. Ha botmixered van, az is jó harci eszköz, de én nem szeretem, mert össze-vissza fröccsenti a brokkolit. Turmixold össze.
3.) Az összeturmixolt krémet öntsd vissza a fazékba, add hozzá a tejszínt, a szerecsendiót és rottyantsd össze.
4.) A tetejére süthetsz bacon csipszet, királyrákot, vagy ha ebédre eszed, akkor a sütőben sütött magos kenyeredből is piríthatsz egy-két szeletet, amit kockára aprítva a leves tetején szervírozhatsz. Teljes kiőrlésű magos kenyér recept ITT!
5.) A brokkoli krémleves kenyér nélkül vacsorára is tökéletes, hiszen az összetevőkben hiba nincs, csak estére már a szénhidrát felesleges.
Photo by Lauren Lester on Unsplash
A MÁSODIK – SPENÓTOS LAZACCAL TÖLTÖTT TÉSZTA
Ha te sem bízol a bolti pastaban, és inkább gyorsan összegyúrnál egyet, adok hozzá egy egyszerű receptet. A kinyújtott tésztába aztán tényleg azt tölthetsz, amit csak szeretnél, húst, halat, zöldséget, vagy ezek keverékét. Íme a hozzávalók listája:
- 10 dkg búzaliszt
- 1 tojás
- 15 dkg lazac (vákumozott, vékonyra szeletelt)
- 15 dkg spenót (mirelit is jó)
- 1 fej vöröshagyma
- tejszín
- só
- fokhagyma vagy fokhagyma só
- bors
- szerecsendió
- zsiradék (olaj, zsír, vaj, kókuszzsír)
ÍGY KÉSZÍTSD
1.) A lisztből csinálj kupacot, közepére üsd a tojást és gyúrd össze, majd vékonyra nyújtsd ki.
2.) Négyzet alakúra csíkozd fel, egy négyzet az alja, egy pedig a teteje lesz.
3.) Pirítsd meg a zsiradékon a kockára vágott hagymát, dobd rá a spenótot, fűszerezd fokhagymával vagy fokhagyma sóval, borssal és szerecsendióval.
4.) Kevés zsiradékon forgasd meg a négyzetre vágott lazac szeleteket
5.) A négyzetre vágott tésztára halmozz rá egy kis adagot a spenótból, és egy darab lazacot. Fedd be egy másik négyzettel, a széleiket villával nyomkodd össze óvatosan.
6.) Dobd a négyzeteket lobogó vízbe és főzd addig, míg magától feljön a víz tetejére.
7.) Ha neked sem elég sosem a spenótból, a megmaradt hagymás spenóthoz add hozzá a megmaradt lazacot, öntsd fel kevés tejszínnel, és rottyantsd őket össze. Szósznak tökéletes lesz!
8.) A töltött tészta – de hívhatjuk raviolinak is -, ha neked is fontos, hogy evéssel őrizd meg az alakod – ebédre szuper! Ha vacsorára is vágysz az ízekre, akkor hagyj ki a tejszínes-spenótos-lazacos szószból, és edd meg magában vacsorára. Amennyit csak bírsz!
Photo by Igor Miske on Unsplash
VÉGRE A DESSZERT! – SZILVÁS-MEGGYES ÁLOMPITE
Van egy tök tuti zabos-gyümölcsös receptem, ami megint csak gyors, kevés dolog kell hozzá, laktató, ráadásul szabadon lehet falni és még egészséges is! A gyümölccsel lehet játszani, a cukor is pótolható édesítőszerrel vagy eritrittel, és a zab és a teljes kiőrlésű liszt bár szénhidrát, mégis a lassan felszívódók, vagyis a jó szénhidrátok közé tartoznak. A recept pedig ez:
- 30 dkg aprószemű zab
- 15 dkg teljes kiőrlésű bármilyen liszt
- 25 dkg puha vaj
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál vanília aroma
- jó sok mirelit szilva és meggy
- 2 evőkanál keményítő
- 1 kiskanál fahéj
- 15 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (xilit, eritrit, stevia, stb.)
- fél citrom leve
ÍGY KÉSZÍTSD
1.) A gyümölcsöt tedd szűrőbe és egy tálba engedd ki a levét.
2.) A levet egy edényben a keményítővel és az édesítővel forrald fel, majd add hozzá a gyümölcsöket, a citrom kifacsart levét, a fahéjat és főzd sűrűre. Ha kész, tedd félre hűlni.
3.) A szárazakat – zabot, lisztet, édesítőt, sütőport – keverd össze, add hozzá a margarint, a vanília aromát és gyúrd össze egy tálban. Egy jó kis masszát fogsz kapni.
4.) Felezd meg a masszát, az egyik felét sütőpapírral kibélelt formába vagy tepsibe szórd bele. Kézzel tapogasd-nyomogasd egyenletesre, ez lesz a süti alapja.
5.) Erre öntsd rá a gyümölcsös-krémes szmötyit, és igazgasd el.
6.) A tetejére jöhet pergetve a massza másik fele, ezt is egyenletesen próbáld eloszlatni, majd a végén tenyereddel nyomkodd le, hogy kicsit tömör legyen a sütitömb.
7.) Hajítsd be a 180 fokos előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt süsd készre.
8.) Hagyd hűlni, de neki is eshetsz, csak vigyázz, nehogy a forró gyümi szétégesse a szád!
Photo by Chelsea shapouri on Unsplash