Skip to main content
Kávés mousse, finom-krémes, melyett a kubai élményeim ihlettek…

Mousse…

Ha voltatok már, akkor biztos Ti is úgy gondoljátok, hogy egy érdekes, lenyűgözően varázslatos hely. Így gondolta ezt Ernest Hemingway is, aki egyik otthonául is választotta ezt a mesés vidékekkel, autentikus autókkal és színes éjszakai élettel telt országot.

Ebbe a hozzáadott cukrot nem tartalmazó mousse-ba egy nagyon finom rumot is tettem, a Legendario-t, amelyet emlékszem, hogy Hemingway egyik Havannában lévő törzshelye, az El Floridita mellett vásároltunk.

Az El Floriditában miután elkortyolgattunk néhány pohárka daiquiri-t (ez volt itt a kedvenc itala Hemingwaynek) egy kis üzletben jutottunk hozzá a receptem ‘titkos’ hozzávalójához.

Ez a mousse lágy, krémes de nem az a nagyon habos mousse. Inkább töményebb, de nem túlságosan. Az étcsokoládé szerelmesei biztos szeretni fogják. Egy pici kávé és kardamom enyhén sejtelmes ízt kölcsönöz neki.

Mint egy kellemes kubai éjszaka… Enyhén sós pisztáciával és friss eperrel szervírozva fogyasztásakor, mesés élményben lesz részünk.

coffee mousse

  • 130 g min.70 %-os ét csokoládé
  • 50 g ghí vagy vaj (nem margarin)
  • 60 g zsírszegény holland kakaó
  • 3 evőkanál Legendario
  • 2 evőkanál eszpresszó
  • 2 teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 1 szűkebb teáskanál őrölt kardamom
  • 2 tojás sárgája
  • 7 tojás fehérje
  • 1 csipet Tiszta só

coffee mousse

Elkészítés:
  1. A csokoládét olvasszuk meg először. Ehhez egy kis lábasban tegyünk fel kevés vizet főni, de nem kell zubogtatni. A lényeg, hogy egy kis gőz keletkezzen.
  1. Amíg a víz melegszik, verjük fel a 7 db, hűtő hideg tojásfehérjét kemény habbá és tegyük be a hűtőbe.

coffee mousse

Térjünk vissza a csokoládé olvasztásához.

  1. Ehhez tegyünk egy olyan tálat a vízgőzös edényre, ami teljesen ráilleszkedik, azaz nem jön ki sehol a vízgőz.

coffee mousse

  1. Tegyük bele a csokoládét és kezdjük el olvasztani.

coffee mousse

  1. Ha megolvadt, tegyük bele a cukorhelyettesítőt, a rumot, a kardamom-t, sót és a frissen lefőzött kávéból 2 evőkanállal.

coffee mousse

  1. Keverjük jól össze, majd tegyük bele a vajat.

coffee mousse

coffee mousse

  1. Ezután tegyük bele a kakaóport és jól keverjük el.

coffee mousse

  1. Majd vegyük le a vízgőzről a keverékünket, figyelve arra, hogy a gőz ne menjen bele a tálba. Keverjük bele a 2 tojás sárgáját.

coffee mousse

  1. Ezután vegyük ki a hűtőből a felvert tojásfehérjét és a felét tegyük bele a krémbe. Keverjük el jól. Itt nem szükséges túlzottan óvatosan keverni de azért ne is törjük nagyon a tojásfehérjét.

coffee mousse

coffee mousse

coffee mousse

  1. Majd tegyük bele végül a maradék felvert tojásfehérjét, amit viszont már óvatosan keverjünk bele a krémbe.

coffee mousse

  1. Az így kapott krémes masszát tegyük kb. 20-30 percre hűtőbe. Ezt követően tudjuk 2 evőkanál segítségével, galuska formájúra alakítani a mousse-t. Azonnal tálalható.

Néhány hasznos megjegyzés:

  • A fűszereket és az egyéb ízesítőket mindíg az olvasztott csokoládéba tegyük bele.
  • A kardamom-t én frissen őrlöm. Mennyisége változhat a Te ízlésedtől függően.
  • Minimum 70 %-os étcsokoládét használj. Én csináltam már táblásból is, de fenti képen pl. az látható, amikor egy francia, bio, 71,5 %-os csokoládépasztillákból készítem.
  • Fontos, hogy a gőz ne érintkezzen a krémmel egy munkafolyamat során sem.
  • Ha rumot nem teszel bele, akkor kb. 10 g-al kevesebb kakaót tegyél bele.
  • Ha töménynek tűnik a mousse, akkor egy kis tejszínnel a tojásfehérje beletétele előtt, lazítsd fel. Így egy kicsit más ízű lesz a mousse. (a tejszínt előtte fel kell forralni).
  • Tálaláskor szerintem a sós, tört pisztácia nagyon jól illik hozzá és a friss eper vagy néhány szem cukrozott meggy. Cukrozott meggy: meggyszezonban kimagozott megyre cukrot öntünk, néhány napig kavargatjuk egy nagyobb befőttes üvegben. Végül kinyomkodjuk és lesz belőle szörp és cukrozott meggy, ami sütikbe nagyon fincsi).
  • Ha pohárban, krémként szeretnéd tálalni, akkor egyből tedd bele a poharakba amikor elkészült a mousse. Ilyenkor már egyből tedd bele a gyümölcsöket, magokat, amiket szeretnél. Ezt követően kell hűtőbe tenni.
  • Én a krém kevergetéséhez evőkanalat használtam.
  • Finom lehet még a mousse chili porral is.
  • Díszíteni mentával és rózsaborssal is lehet.

coffee mousse

 

Nagyon jó étvágyat kívánok!

Havannai élményemről egy montázs 🙂

coffee mousse

 

forrás: www.havana-live.es