Skip to main content

SZILVÁS-MEGGYES ÁLOMPITE

Tévedés azt gondolni, hogy fogyni kizárólag idióta diétával lehet. Tény, hogy amit nem eszel meg, attól nem hízol, de tegyük a szívünkre a kezünket: ÉLET az ilyen?!

Nekem biztos, hogy nem! Két éve már, hogy az életmódváltás mellett döntöttem, ami napi ötszöri étkezéssel, megfelelő folyadékbevitellel és szuper jó mozgásformákkal tarkítva biztosítja, hogy gyakorlatilag folyamatos zabálás mellett tök jól érzem magam a bőrömben. Fel vagyok töltődve energiával, kétóránként eszem, és nem, nem mondok le azokról a fogásokról, sütikről, fagyikról és rozé fröccsökről, amiket úgy érzem, hogy #férjenbele! Mint amilyen a legújabb kedvencem: a szilvás-meggyes álompite!

A NAGY SÜTI-DILEMMA

A kajakészítést általában nem gondolom túl, mert egyrészt se kedvem, se időm nincs folyamatosan azon vekengni, hogyan töltsek hatszáz órát a gázrezsó mellett azért, hogy aztán 20 perc alatt gyakorlatilag szublimálódjon az étel. Így vagyok a sütivel is, bár egy tálca egészséges, fehérjedús nyammognivaló mindig megéri a befektetett időt. A kérdés csupán az, melyik a jobb: leugrani a cukiba és magamba tömni két hagyományos, cukros-habos-mesés franciakrémest, gesztenyepürét, vagy bármelyik óriás-kedvencemet, és akkor letudtam az édesség iránti vágyamat megadva magamnak a gyerekkor ízeit, VAGY készítsek egy tálca szuper egészséges sütit, amiben ugyan minimális a cukor és az alapanyagok teljes mértékben kielégítik az Eat, Move & Smile kaja-princípiumait, de azért mégis tele van szénhidráttal. Jó szénhidráttal ugyan, hiszen lassan felszívódó, de hát pár óra leforgása alatt mégiscsak elpusztítom az egész tálca sütit!

Tehát a kérdés: 2 szelet hagyományos süti, vagy egy tálca egészséges desszert álom?

Ilyenkor szoktam megvonni a vállam, kinyitni a hűtőajtót és megnézni, mi van a sifonérban, és azt tenni, amire éppen vágyom: vagy lepárolódok a cukrászdába, vagy előrántom a tepsiszettet és odapörkölök egy jó kis zabos álomsütinek. Mondjuk ennek a SZILVÁS-MEGGYES álompitének!

SZILVÁS-MEGGYES ZABÁLOM
  • 30 dkg aprószemű zab
  • 15 dkg teljes kiőrlésű bármilyen liszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál vanília aroma

 

  • jó sok mirelit szilva és meggy
  • 2 evőkanál keményítő
  • 1 kiskanál fahéj
  • 15 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (xilit, eritrit, stevia, stb.)
  • fél citrom leve

A gyümölcsöt tedd szűrőbe és egy tálba engedd ki a levét. A levet egy edényben a keményítővel és az édesítővel forrald fel, majd add hozzá a gyümölcsöket, a citrom kifacsart levét, a fahéjat és főzd sűrűre. Ha kész, tedd félre hűlni.

A szárazakat – zabot, lisztet, édesítőt, sütőport –, add hozzá a vanília aromát és keverd össze egy tálban. Egy jó kis masszát fogsz kapni, amit felezz meg, és az egyik felét sütőpapírral kibélelt formába vagy tepsibe szórd bele. Kézzel tapogasd-nyomogasd egyenletesre, ez lesz a süti alapja. Erre öntsd rá a gyümölcsös-krémes szmötyit, és igazgasd el. A tetejére jöhet pergetve a massza másik fele, ezt is egyenletesen próbáld eloszlatni, majd a végén tenyereddel nyomkodd le, hogy kicsit tömör legyen a sütitömb.

Hajítsd be a 180 fokos előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt süsd készre. Hagyd hűlni, de neki is eshetsz, csak vigyázz, nehogy a forró gyümi szétégesse a szád!

AMIT A SZILVÁS-MEGGYES-ZABOS SÜTIRŐL TUDNI KELL

Az ilyen típusú sütiket ahhoz, hogy lelkiismeret furdalás nélkül tolhasd, úgy tudod beépíteni az étrendedbe, hogy figyelsz rá, MIKOR eszed! A zab miatt tele van fehérjével és jó szénhidráttal, vagyis lassan szívódik fel. Ha mirelit gyümölcsből készíted, akkor nincs hozzáadott cukor, csak a gyümölcscukor az, amivel számolnod kell. Éppen ezért reggelire a kávéhoz, tízóraira, de akár ebéd utáni desszertnek is nyomathatod, viszont ha célt akarsz érni és nem akarsz bálna testet, akkor délután és este már ne csipegesd. Se a gyümölcskrémet, se a zabos széleket!

 

álompite

 

Fotó: Eat, Move & Smile