Skip to main content
Életmód

Az eritrit egészségügyi előnyei

Egyre többen cserélik le a házi kristálycukor készletet eritritre. Vannak akik azért váltanak, mert már diabétesszel, pcos-el, inzulnrezisztenciával, pajzsmirigy alulműködéssel vagy más krónikus betegséggel küzdenek. Szerencsére egyre többen vannak azok is, akik azért döntöttek az eritrit mellett, mert időben felismerték, hogy az ételeik minősége alapjaiban határozza meg az életük minőségét is. De vajon milyen egészségügyi előnyökkel jár, ha eritritre cseréljük a cukrot?

Mi az eritrit?

Az eritrit vagy más néven eritritol egy poliol, vagyis cukoralkohol, mely ma a világ legnépszerűbb cukorhelyettesítő szere. A cukoralkoholok gyakorlatilag a szénhidrátok reprodukciójakor természetesen képződnek. Megtalálhatóak a körtében, a dinnyében, algákban, gombákban, fermentált ételekben, sajtokban, sőt még a borban is. Ám ezek az ételek sajnos nagyobb mennyiségben tartalmaznak természetes cukrokat is, így tápértékük, szénhidráttartalmuk és glikémiás indexük is magasabb, mint hogyha csak az eritritol tenné zamatosabbá ízüket.

Az egészséges édesség

Az eritrit mind ízében, mind állagában nagyon hasonlít a finomított cukorhoz, ám az emberi szervezetre egész másképp hat! Egy gramm ertritben, mindössze, 0,2 kcal van, a szénhidrát tartalma és a glikémiás indexe nulla, édesítőereje viszont valamivel gyengébb, mint a cukornak. Így picit többet kell belőle használni, hogy ugyanolyan édes legyen a reggeli kávénk, vagy a kedvenc házi süteményünk. Az eritrit más cukoralkoholokkal ellentétben egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán okoz puffadást, vagy hasmenést, viszont az egészségre nézve számos kedvező hatása van. Ha nem szeretnél méricskélni, és élvezezed a kávézás napi rituáléját, nézz körül webshopunkban, ahol a világon egyedülálló, szép és elegáns formára préselt eritritek közül válogathatsz.

Könnyebb vele a fogyás

Egy diétát és az életmódváltást mindig elkezdeni a legnehezebb. Az első 5-6 hét kritikus tud lenni, nemcsak azért mert kevesebbet eszünk és hamarabb éhesek leszünk, hanem azért is mert a vércukorszint a rossz táplálkozásnak köszönhetően jobban ingadozik, ezért hamarabb megkívánjuk az édességeket, többször érezhetünk éhséget is, mint ahányszor valóban táplálékra lenne szükségünk. Az édes íz ráadásul az agyban folyamatosan gerjeszti az édes íz utáni vágyat, ami még jobban megnehezíti egy kezdő életmódváltó napjait.

Ilyenkor nagyon jól be lehet vetni az eritritet, mint diétás csodafegyvert, hiszen az édes íz utáni vágyunkat pótolhatjuk vele. Ám  mértékletességre a cukorpótlók esetében is figyelni kell.

Szív és érrendszeri betegségek elkerülése

Az egészséges testalkat megőrzése nem csupán esztétikai kérdés! Sokkal fontosabb, hogy a nagy túlsúly, bizony nagy kockázattal is jár. Legalábbis a vérnyomás és a szívproblémák tekintetében biztosan. Sajnos tíz kiló túlsúly már 12%-al növeli a szívinfarktus és 42%-al a stroke kockázatát, a hasi elhízás pedig hosszútávon egyenes út a magas vérnyomás és a cukorbetegség felé. Szerencsére mindez megelőzhető. Ezen azonban drasztikusan csökkenteni kell a bevitt szénhidrát mennyiségét, dietetikus segítségével ki kell alakítani egy egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást és nem szabad elhanyagolni a rendszeres testmozgást sem. Az eritritnek köszönhetően a diétás étrendbe ma már számos finomság is beépíthető. Ilyen például cukormentes csoki, a cukormentes lekvár és a marcipán is, melyek mind megtalálhatók webshopunkban.

Vércukorszint stabilizálása

Az eritrit a cukorbetegnek és az inzulinrezisztenseknek kimondottan ajánlott cukorpótló szer, mivel egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, ellentétben a kristálycukorral, a gyümölcscukorral, a fruktózzal, és a kókuszvirágcukorral.

Diabétesz esetén tehát nyugodtan lehet eritritet fogyasztani, de fontos, hogy erről mindenképpen tájékoztassuk a dietetikust, a kezelő orvost, hogy a táplálkozás és a gyógyszer beállítása összhangban történjen.

Viszlát foghúzás és fogszuvasodás!

Mivel a szájban lévő baktériumok fő tápláléka a cukor, ezért ennek megvonásával a fogszuvasodás is elkerülhető. Az eritritben semmi nincs ami ezeket a baktériumokat táplálná, a szájban lévő baktériumok ugyanis nem tudnak reakcióba lépni az eritrittel.

Nézz körül facebook oldalunkon és tudj meg még többet az eritritről!