ZABOS IS, GESZTENYÉS IS, KEKSZ IS!
El kellett morzsolgatnom néhány könnycseppet a szemem sarkában, amikor ehhez a szuper egészséges gesztenyés zabos keksz elkészítéséhez beáldoztam a gesztenyemasszát. Kicsit összefacsarodott a szívem és arra gondoltam, minek variálok én itt a sütéssel, amikor olyan egyszerű lenne csak habot fújni alá, majd a puhára kiolvadt masszát a sajtreszelő legkisebb lyukán áttaszajgatva beborítanám a következő, minimálisnak nem nevezhető, újabb adag tejszínhabbal. Mennyivel egyszerűbb lenne, gondoltam meg-megremegő kézzel, de kemény voltam, mint a keddi kenyér, úgyhogy vettem egy mély levegőt, és imádott gesztenyemasszámmal nekiálltam valami sokkal egészségesebbet művelni. Miután egyébként is már három napja gesztenyepüré a #férjenbele…
KEKSZ-ELVÁRÁSOK ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK
Annak idején, amikor még hittem a reklámoknak, simán benyaltam, hogy a boltokban kapható zabos kekszek nemhogy egészségesek, de tuti, hogy ha minimum egy zacskóval befalok per nap, örökké élhetek. A romantikus elképzeléseim a bolti kekszekről szerencsére nem tartottak sokáig, mert jött az életmódváltás, és kiebrudaltunk mindent, amiben túl magas a cukortartalom. Azokat inkább megtartottam a nagy kedvenceimnek, amelyekről nem vagyok hajlandó lemondani, lásd gesztenyepüré – a mi falunkban „püre” -, az összes többire meg azóta is keresem az áthidaló megoldásokat. Mint amilyen ez az elég pöpecre sikerült gesztenyés-zabos fitt keksz. Jó szénhidrátokkal és fehérjével tele, eritrittel édesítve. Tudom, hogy sok a rizs, jöjjön hát a recept!
A RECEPT – GESZTENYÉS-ZABOS FITT KEKSZ
Ez a keksz recept nemcsak azért szuper, mert elsőre sikerült megcsinálnom csupa egészséges, az életmódváltás sarokpontjait támogató összetevőkből áll, hanem mert tízóraira akár magadnak, akár a gyereknek pakolhatsz belőle, és addig falatozhatjátok, amíg csak tart. Mennyiségi korlát nélkül. Nézzük, mi kell a üdvösséghez:
- 150 g apróra darált zab
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
- 200 g gesztenyemassza
- 20 g vaj
- 1 db tojás sárgája
- 1 csipet só
- 4 kiskanál xilit, eritrit, stevia vagy cukor, bármelyik tökéletes
- 50 ml langyos víz – vagy amennyit felvesz a massza
1.) A zabot, gesztenyemasszát, lisztet, vajat, tojássárgáját, sót és cukrot keverd össze egy tálban.
2.) Apránként add hozzá a langyos vizet és gyúrd össze.
3.) Takard le és hagyd meleg helyen 20 percig pihenni.
4.) Kapcsold be a sütőt és melegítsd fel.
5.) Nyújtsd ki a masszát kb. fél centi vastagságúra.
6.) Süti szaggatóval szaggasd ki a tésztát. Miután nekem nincsenek ilyen cuki cuccaim, a whiskey-s pohárkészletet vetettem be. A kisebb karikákat autentikusan pálinkás poharakkal szaggattam, de hát kinek mi van otthon, azt használja, ugye.
7.) Sütőpapírral béleld ki a tepsit, vagy szitálj bele egy kevés lisztet, hogy ne ragadjon le, és tedd rá óvatosan a kiszaggatott lapocskákat. Ha menet közben kicsit szétszakad, nem gond, csak nyomkodd össze simán kézzel.
8.) Tedd a tepsit az előmelegített sütőben középmagasságba és vedd vissza a hőfokot 3-4 közé. Az én sütőm 8-ig van kalibrálva. Süsd a kekszet 20 percig, és készülj fel, hogy 10 perc után mennyei gesztenyeillat fogja belengni a konyhád.
9.) Ha kész, szedd ki egy tálba – ha lisztet szórtál alá, akkor egy tojásozó ecsettel régészeket meghazudtoló módon óvatosan söpörd le a lisztet – majd hagyd kihűlni.
A mennyiség természetesen duplázható, és az a klassz benne, hogy csatos üvegbe zárva, masnival ellátva még akár karácsonyi ajándéknak is kellően ínycsiklandó.