Kávékorcsolya, vagyis sütivel jobban esik a kávé! Kezdődik a cukormérgezés
Ha létezik sör- és borkorcsolya, akkor bizonyára kávékorcsolya is van. Ezzel a gondolattal kutattam fel azokat a süteményeket, nassolnivalókat, melyekkel jobban esik a kávé. Némelyiktől esélyünk van egy enyhe cukormérgezésre, de egy kávérajongó számára édesen szép az élet. Szerezzünk új kávé élményeket!
Fahéjas-mandulás keksz az édes nyári reggelekért
Ezektől a mandulával töltött, fahéjas kis kekszektől összetapad majd a szád, főleg, ha egyébként a lattédat is jó cukrosanszereted. De igazi kávé élményt ajándékoz, és egy valódi kávérajongónak a nyár egyébként is a bűnözésről és a desszertekről szól. Úgyhogy dobd be a diétát, és majszolj süteményt a reggeli italod mellé.
Hozzávalók:
1 bögre liszt, 1 teáskanál só, 1 bögre vaj, ¼ bögre kristálycukor, 1 nagy tojás, 1 tojássárgája, ¼ bögre tej, ¼ bögre durvára őrölt mandula, másfél bögre porcukor, ¼ bögre világosbarna cukor, 1 evőkanál őrölt fahéj, plusz egy ¼ teáskanál
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, míg egy másik tálban robotgép segítségével a vajat és a kristálycukrot (kb. 4 percig). Tovább keverve adjuk hozzá az egész tojást, a liszt felét, a tejet, végül pedig a maradék lisztet, majd tegyük félre a robotgépet, és gyúrjuk össze a tésztát. Miután összeállt, nyújtsuk szét és vágjunk belőle kis téglalapokat.
A durvára őrölt mandulához adjuk hozzá a porcukor ¾ részét, a barna cukrot, az 1 evőkanál fahéjat, és az 5 evőkanál vizet; keverjük, még össze nem áll. A mandulás keverékből tegyünk a tésztalapok közepére, helyezzünk rá egy másik tésztalapot, majd villával nyomkodjuk be a széleit, és kenjük be a tetejét a tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 20 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz a tészta. Sütés után hagyjuk kihűlni, majd egy kanál segítségével oszlassuk el rajta a maradék porcukorból, ¼ teáskanál fahéjból és 5 teáskanál vízből készült keveréket.
A fahéjas mandulás keksz teljessé teszi a kávés életérzést, megszínesíti a napfürdőzős, csajos délutánokat, és a nyaralásos, fáradt reggeleket.
Sajtos-sonkás mini croissant, ha kávérajongó vagy, de nem bírod az édes desszerteket
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1dl étolaj, 3 dl tej, 3,5 dkg élesztő, 1 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál só, 20 dkg sonka, 20 dkg sajt, 1 db tojás
Elkészítés:
Meglangyosítjuk a tejet, majd 1 dl-ben elkeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt; a hagyományos módon felfuttatjuk. A maradék tejhez hozzáadjuk az olajat. Egy másik tálba beleöntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajos tejet, majd az élesztőset, és dagasztjuk. Ezután a tésztát kb. egy óráig kelni hagyjuk, addig felkockázzuk a sonkát és lereszeljük a sajtot.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, majd késsel átlósan egyenlő darabokra vágjuk. Rászórjuk a sonkát és a sajtot, aztán feltekerjük; megkenjük a tojással, és közepes hőmérsékleten 20-25 percig sütjük.
A sajtos-sonkás croissant a medencés bulik egyik kiegészítője, és még a reggeli kávé is jobban esik hozzá. Ha egyik kávékorcsolya recept sem nyerte el a tetszésedet, próbáld ki a fahéjas csigát vagy a quinoa muffint egy latte mellé.
Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Írók között