Skip to main content

 

JÓ HA TUDOD, HOL REJTŐZIK A CUKOR!

Cukor,cukor…Éveken át hülyére vettek. Én pedig hagytam, mert elhittem, hogy a boltok polcairól gondosan válogatott termékek majd az egészségemet szolgálják.

De miért is ne hittem volna, amikor a 100%-os gyümölcslé azért száz százalék, mert a gyümölcsön kívül nincs benne más, hogy a müzliszelet értékes gabonákat és válogatott gyümölcsöket tartalmaz, és hogy a natúr joghurt attól natúr, mert kizárólag természetes összetevőkből áll.

Aztán egyszer az egyik bátyám szólt, hogy ne legyek már ennyire hülye, nyissam már ki a szemem, és nézzem már meg a címkét. Én pedig elővettem a nagyítómat és rádöbbentem, hogy amit eddig a szervezetembe tuszkoltam, az nem sokkal volt több, mint vitathatatlanul klassz ízélmény, emellett töménytelen mennyiségű cukor.

MENNYI AZ ELÉG?

Nem lehet rám azt mondani, hogy antikrisztusként tekintek a cukorra, sőt! Tisztában vagyok vele, hogy a puszta léthez cukorra van szükség, a kérdés viszont itt is a mennyiség. Na meg a kompromisszumkészség. Az életmódváltáshoz kapcsolódó étkezést is ennek figyelembe vételével állítottuk be két és fél évvel ezelőtt, vagyis mennyiségi korlát nélkül jókor eszem jót, viszont édesanyám házi sütijeiről, vagy olykor egy alul-felül habos gesztenyepüréről nem vagyok hajlandó lemondani. A fagyiról meg végképp. Emellett viszont figyelek arra, hogy az ötszöri étkezés során mit eszem és milyen alapanyagokból készült ételeket juttatok be a szervezetembe, aminek a több ládányi cukor nem része.

REJTŐZKÖDŐ CUKROK

Bár a kalóriákat továbbra sem számolom és az élelmiszerek címkéit is erős fenntartással kezelem, iránymutatásként – és elrettentésként – mégis érdemes azokat átfutni vásárláskor, mert sok esetben megdöbbentő, és jó esetben kijózanító a cukor-információ. Mutatom a kedvenceimet.

1.) NATÚR JOGHURT

A legnagyobb átverés. Értem én, hogy krémesen lágy, meg könnyű lesz a székelés, de azért 8-15 gramm cukor egy 100 grammos termékben azért tényleg több kettőnél. Ha még gyümölcsös is meg „szuper egészséges” müzli is van a tetején, tényleg nem kell csodálkozni, hogy nem olvad a fókazsír.

2.) MÜZLISZELET

A koncepció tök jó lenne, hiszen léteznek értékes magok, gabonák, amik teljes kiőrlésűek, hosszú felszívódást biztosítanak és tízóraira vagy uzsonnára útközben tápérték és kényelem szempontjából is tökéletesek lennének.

A boltok polcain megtalálható müzliszeletek zöme viszont nem erről híres: televágják őket mindenféle adalékanyaggal, sűrítőkkel, aromákkal és – még ha az aszalt gyümölcsöt nem is számoljuk, hiszen arról pontosan tudjuk, hogy eleve magas cukortartalommal bírnak – tesznek bele még egy kis cukrot. Na meg egy kis mézet, meg csokoládét. De csak az íze miatt.

A müzliszeletek között bár találunk olyat is, amelynek 100 grammra vetített 8 grammjával alacsony a cukortartalma, de láttam már olyat is, ahol ez közel 50 grammra rúgott. Azért az betyáros!

Ugyanez igaz az ízesített müzlire is, amit nagy műgonddal öntögettem én is a reggeliző tálkámba csipás szemmel, veregetve közben a vállam, hogy mennyire frankó vagyok és tudatosan étkezem, majd rájöttem, hogy ez totál kamu.

Sokkal többre jutok, ha az agyoncukrozott müzli helyett sima, minden mentes natúr zabot használok. Tejjel-vízzel felfőzve olyan, mint a tejbegríz, amit imádok, és a saját 0,7 grammos cukortartalmán kívül annyi jön még hozzá, amennyit a kakaópor vagy a gyümölcslekvár tartalmaz. Na, az a reggeli #férjenbele.

3.) GYÜMÖLCSTEA

Tudom, hogy baromi unalmas vagyok, mert ha szomjas vagyok, vizet vagy szódát iszom. Ez oltja a szomjam, és bár sokszor a víz minősége is megkérdőjelezhető, a palackozott gyümölcsteákhoz képest egy dolog biztos, hogy nincs benne, az pedig a literenkénti 50-70 gramm cukor. Ha azt vesszük, hogy az átlagos napi folyadékbevitel 2-4 liter között mozog nemtől, időjárástól és fizikai igénybevételtől függően, érdemes felszorozni és kiszámolni, hogy az „egészséges gyümölcsteákkal” hidratálás címszó alatt mennyi cukrot viszünk be a szervezetünkbe.

4.) 100%-OS NARANCSLÉ

Kicsit felszívtam magam ezen a narancslén, mert vessenek meg, köpjenek le, én ezt tényleg elhittem. Vettem a giga egészségesnek reklámozott leveket, majd a testvéri pofon kijózanított és rájöttem, hogy a 100%-os narancslé az az, amit én gyümölcsként megveszek a boltban, és a két kezemmel otthon a gyümölcsfacsaróval kicsavarok. Az tényleg 100%.

De miután azt én frissen meg is iszom, és nem tárolom, nem kell hozzá tartósítószer. Hozzáadott cukor meg aztán végképp nem, hiszen a gyümölcs bőven tartalmaz annyi fruktózt, vagyis gyümölcscukrot, amennyi a napi szükséges cukorbevitelemhez hozzájárul.

5.) KONZERV GYÜMÖLCS

Ebben mondjuk nagy sztori nincs, de felvettem a listámra, mert a konzerv barackot és az ananászt is nagyon szerettem annak idején, és bár sejtettem, hogy gáz lesz vele, mégis dobtam egy hátast, amikor félve rásandítottam a cukortartalomra.

Kétségtelen, hogy a gyümölcskonzerv hasznos, mert sokáig eláll és az íze is be tud égni a merevlemezbe. De a cukorsokkot elkerülendő, mind a gyümölcslevesek, mind a sütik készítésénél átváltottam a friss vagy mirelit verzióra. A végeredmény ízben is mérföldekkel jobb, arról nem beszélve, hogy mennyivel egészségesebb.

6.) KENYÉR ÉS PÉKSÜTIK

Na ez az, amiről valójában fogalmunk sincs, hogy mennyi cukrot és egyéb meglepetést – alkalmanként egérfarkat, felmosórongy darabot! – tartalmaznak. A péksüti egy aljas kis dög, mert belépve a boltba azonnal megcsap az illata, ami nyilván vásárlásra és sarokleharapásra késztet. Magam is belátom, hogy nehéz ellenállni a cukorral telenyomott édességeknek. Szemétség az egész.

Amióta viszont van egy tuti kenyér receptem, ami nemcsak otthon, sütőben elkészíthető,én azóta sütök, mint az őrült. Mindössze teljes kiőrlésű liszt, szárított élesztő, némi langyos víz, pici só és összesen két kiskanálnyi biztonságos édesítőszer (eritrit, stevia) vagy esetleg cukor kell bele. Maximum 10 percet vesz igénybe összesen a gyúrás, és pihentetéssel, sütéssel együtt 1,5 óra alatt ropogósra sül.

A péksütikre még nem teszteltem receptet, az még a jövő zenéje, de levéve a polcról, becsúsztatva a papírzacskóba érdemes azon elgondolkodni, hogy mennyi felesleges kalóriát viszünk vajon be ezzel a szervezetünkbe.

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by Piotr Chrobot on Unsplash

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk és megosztanád, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!