Skip to main content
Életmód

5 életmódváltó tipp kávé fanatikusoknak!

Te is imádsz kávézni? Legszívesebben intravénásan adnád magadnak a fárasztó napokon? Számodra a kávé nem csak egy ital, hanem a béke, a nyugalom és a harmónia szertartása, amikor csak te vagy a fontos? Ha te is azok közé tartozol, akik semmilyen diéta kedvéért nem szeretnének lemondani a kávéfogyasztás örömeiről, akkor ez bejegyzés Neked szól!

A kávénak számos nagyon pozitív élettani hatása van. Klorogénsav- és koffein tartalmának köszönhetően beindíthatja a fogyást, csökkentheti a cukorbetegség kialakulását és bár meglepő lehet, de az agyműködésre, a memóriára is jó hatással van. Sokan nem tudják, de a kávé magnéziumban, káliumban, sőt B2 és B5 vitaminban is gazdag. Mindemellett érdemes vigyázni, mert ha túl sok kávét iszunk, akkor bizony sokkal inkább a kávéfogyasztás káros következményeivel kell számolnunk.

1. A kávé csak reggeli után jöhet!

Csörög az óra, félig csukott szemmel kibotorkálsz a kávéfőzőhöz és robotpilóta üzemmódban készíted a napindító kávét, amit majd terveid szerint felébredsz. Ismerős? Sokan vagyunk ezzel így, pedig az éhgyomorra fogyasztott kávé igen káros lehet.

Nagyon fontos, hogy a reggeli kávédat ne közvetlenül ébredéskor, hanem reggeli után idd meg. Az éhgyomorra fogyasztott kávé ugyanis extra gyomorsavat termel ami irritálja a nyálkahártyát. Ha ez az állapot rendszeresen, éveken keresztül fennáll akkor bizony reflux, vagy gyulladásos bélproblémák is kialakulhatnak, de ha reggeli után iszod meg az első kávédat, egészséged miatt sem kell aggódnod.

2. Fontos az egészséges és elegáns ízesítés!

Nem mindegy hogyan ízesíted a kávédat. Zsíros tejjel és kockacukorral édesítve bizony mind a kalória- mind a zsír-, mind a szénhidrát tartalma magasabb lesz, mint ami egy diétába beleférhet.

Feketén a kávé sokak számára ihatatlan, és valljuk be, nem is nyújtja azt a szinte meditatív élményt, amit a kávézás egy zsúfolt hétköznapon is képes adni. Sokkal kellemesebb reggeli vagy ebéd után gyönyörű eritrit formacukrokkal és egy kis kókusz vagy mandulatejjel ízesíteni a kávénkat. Ez bármely diétába beilleszthető, hiszen a kávénk így is teljesen cukor és szénhidrátmentes marad. A formára préselt eritrit pedig igazán egyedivé és elsőosztályúvá varázsolja az élményt. A formacukrokat megtalálod webshopunkban és facebook oldalunkon is.

3. Pótcselekvés helyett rituálé

A kávézás akárcsak az ötórai tea, egyfajta szertartása a léleknek. Gondolj csak bele, hogy neked mikor esik igazán jól egy étel, egy sütemény, vagy akár egy finom kávé? Mennyire más tárgyalás közben, szorongva, feszülteni ledönteni egy kávét, mint amikor az egész egy kulináris élményt nyújt számodra. Mennyire más, amikor van időd csukott szemmel beleszagolni a gőzölgő kávé illatába, ízlésesen megédesíteni és lassan, minden pillanatot kiélvezve belekóstolni. Ez a kávézás valódi élménye és kultúrája és ez az, ami valóban jót tesz testnek és léleknek. Nem véletlenül tartják úgy a legtöbb kultúrában, hogy az étkezésnek meg kell adni a módját. Tápláló ételeinket és italainkat nyugodtan, jólesően kell fogyasztani, csak erre koncentrálni. Ez az egészséges életmód legősibb, több száz éves alappillére, amit a nagy rohanásban valahogy elfelejtettünk.

4. Ha túl sokat iszol hízlal.

Sokszor és sok helyen olvashattad már, hogy a kávéban lévő koffein felpörgeti az anyagcserét, ezáltal segít a zsírégető folyamatok beindításában is. Ebben van is némi igazság, de csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk. A túlzásba vitt kávéfogyasztás ugyanis többet árt, mint használ. Ahogy mindenben, a kávézásban is érdemes az arany középúton járni.

Ha nap mint nap több csésze kávét is iszol, akkor érdemes csökkenteni a számát maximum napi kettőre. Még jobb, ha a délutáni kávét már teára cseréled. Annak a két kávézásnak viszont add meg a módját. Ez a kis változtatás a testnek és a léleknek is nagyon jót fog tenni, hiszen a kávézás így valóban egy szertartássá válik számodra, akárcsak az ötórai tea. A sebtiben felgurított napi 4-5 kávé már kifejezetten egészségtelen, és elég jelentős zavart okoz a hormonháztartásban, ami hosszútávon a agyalapi mirigy, a mellékvese és a pajzsmirigy kimerüléséhez vezet. 

5. Este már ne pörgesd magad!

Délután és este már nem érdemes kávét fogyasztani, hiszen a jó minőségű, elegendő alvás nagyon fontos a szervezet számára. Ez csak akkor tud létrejönni, ha este már kerüljük a felesleges koffein bevitelt, ami késleltetheti a szervezet melatonin termelését és hosszú percekkel késlelteti a szervezet cirkadián ritmusát. Hagyjuk meg a kávézás örömét inkább a délelőtti órákra.