Skip to main content
VÉDD MEG GYERMEKED EGÉSZSÉGÉT! CSÖKKENTSD A CUKROT!

A cukor káros hatásai a gyerekekre, mindenki gondolkodott már erről…Szülőként helytállni a mindennapi rohanásban nem egyszerű feladat. Ellátni a családot, főzni, mosni, takarítani és mindemellett dolgozni valóban óriási kihívás, nem beszélve a köztes felmerülő feladatokról. A kölykök táplálását illetően a nagy futrinkában hajlamosak vagyunk a könnyű megoldásokhoz nyúlni, és a nagy hajcihőben a rapid étkezési megoldásokat bevetni. Ilyenkor kerülnek elő a péksütemények, a kekszek, rágcsák és a gyorséttermi kaják, miközben talán fogalmunk sincs, hogy ezek az ételek mennyire rombolja szívünk szottyának egészségi állapotát. Ha túl sok cukrot eszik a gyerek, annak bizony jelei vannak, és kizárólag rajtunk múlik, felelős szülőkön, hogy figyelünk-e rájuk és változtatunk-e az étkezési szokásokon. Legyen az alábbi 5 jel egyfajta figyelmeztetés, hogy túl sok cukrot eszik legszentebb porontyunk.

 1. FOLYTON SZOMJAS

A túlzott cukorfogyasztás hatására a kiválasztószervek aktív működésbe lépnek, hiszen ha a cukor nem jut el a sejtekhez, a megnövekedett vércukorszint miatt azt a kiválasztószerveknek kell feldolgozniuk. A cukros üdítőitalok a szomj oltásán itt már mit sem segítenek, ezért fokozottan ügyelni kell arra, hogy a gyümölcslevek, teák helyett tiszta vízzel csillapítsd a szomjúságérzetet. Ha valami értékeset szeretnél neki adni, friss zöldségből és gyümölcsökből smoothie-t is készíthetsz, ami nemcsak biztosítja a megfelelő folyadékszintet, de egyben szuper vitaminbomba is a fejlődő szervezetnek.

 1. AGRESSZÍV A GYEREK

Ha sokat kardoskodik a gyerek, vagy mérgét koordinálatlanul fejezi ki, annak több oka is lehet. A pszichikai behatásokon túl érdemes átgondolni, mennyi cukrot fogyaszt napi szinten, ugyanis a túlzott mennyiségű édesség szintén negatív hatással lehet a viselkedésére. A cukor finomítása során az ásványi anyagok, mint amilyen a vércukorszint szabályozásáért is felelős króm eltűnik, ami a vércukorszint csökkenése során agresszív rohamokat idézhet elő.

 1. LYUKAS FOGAK

Nem véletlenül riogattak bennünket szüleink gyerekkorunkban a Fognyűvő Manóval, ugyanis nemcsak a fogmosás hiánya, de a túl sok cukor is okozhat károsodást a gyerekek fogaiban. A napi szintű rendszeres cukorfogyasztás káros hatásait egy idő után sajnos az alapos fogmosással sem lehet elkerülni, mert nagy dózisban a szájba juttatva a cukor megtelepszik a fog réseiben és kivédhetetlen támadást indít a fogzománc ellen.

 1. EGYRE TÖBB ÉDESSÉGRE VÁGYIK

A cukor addiktív, amolyan legális drog, amihez nagyon gyorsan hozzá lehet szokni. A kicsik már az anyatejjel magukba szívják az édes élményt, ezért is vágyakoznak rá később, és minél többet kapnak, annál többet akarnak. Egy idő után már észre sem vesszük, hogy túltolták a cukrot, hiszen akár az alkoholisták esetében, beállnak egy szintre, amit folyamatosan „táplálni” kell. A cukormegvonással azonnal érezhetőek lesznek a jelek, amelyeket természetes édesítőszerekkel helyettesítve viszonylag rövid idő alatt normális szintre redukálhatunk. (Talán ez az egyik legkezelhetőbb a cukor káros hatásai közül a gyerekekre.)

 1. GYENGE IMMUNRENDSZER

Szervezetünk megfelelő működését a különböző, válogatott ételekből, vitaminokból táplált baktériumok biztosítják. A túl sok cukor bevitele ezt az egyensúlyt felbontja, a jó és rossz baktériumok összeakasztják a bajszukat, gyengítve ezzel az immunrendszert. A nátha, folyamatos orrfolyás és egymást követő megbetegedések szintén jelei lehetnek a nagymértékű cukorfogyasztásnak, így érdemes átgondolni, hogy melyek azok az ételek és italok, amelyekkel a normál cukorbevitel mellett elkerülve a betegségeket, gondoskodhatunk gyermekünk egészségéről.

5+1. ÍGY VÁLTSD KI A CUKROT
 • Adj neki vizet a cukros üdítők és gyümölcslevek helyett
 • Süss házilag pizzát, péksütit és kenyeret
 • Kerüld a gyorséttermeket
 • Friss gyümölcsből és zöldségből készíts smoothie-t
 • Értékes gabonából, teljes kiőrlésű lisztből és mirelit gyümölcsből süss süteményeket
 • Egyetek értékes magvakat és aszalt gyümölcsöket
 • Váltsd ki a cukrot természetes, egészséges édesítőszerre, stevia-ra vagy eritritre
 • Biztosítsd a napi ötszöri, vitaminban és ásványi anyagokban, értékes gabonákban gazdag étkezést

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by Marcus Neto on Unsplash

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk és megosztanád, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!