Skip to main content
Életmód

5 tévhit az eritrit fogyasztásával kapcsolatban

By 2020-08-18augusztus 27th, 2020No Comments
A szamos marcipántól a cukormentes csokikon át, a szénhidrátcsökkentett péksüteményekig rengeteg finomságot készítenek ma már eritrit felhasználásával.

Mindez nem véletlen, hiszen a cukormentes étkezés nagyon fontos egészségünk megőrzése szempontjából. Cukor helyettesítésben pedig az eritrit az egyik legjobb megoldás, hiszen természetes forrásból származik, és nem emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek, inzulinrezisztenesek és pajmirigy problémával küzdők is bátran fogyaszthatnak eritrittel édesített ételeket és italokat. Persze ahogy mindenről, az eritritről is sok tévhit kering az interneten, ami elbizonytalaníthat. Nézzük most a leggyakoribbakat!

 

 

  • Tévhit: Az eritrit is hízlal

 

 

Először érdemes tisztába kerülni azzal, hogy mi is az eritrit valójában: Az eritrit egy természetes cukoralkohol, ami nem tartalmaz etanolt. Rengeteg féle természetes cukoralkohol létezik, melyek nagyrésze gyümölcsökben található meg, de a cukormentes, és szénhidrátcsökkentett termékekben is megtalálhatóak ezek a cukoralkholok. Ezek közül a eritritol mellett a leggyakrabban a xylitolt, a maltitolt és a szorbitolt használják cukormentes ételek, italok és cukormentes szirupok készítésére. A Szafi free és a Norbi Update termékek között is lehet találni jó néhány olyan diabetikus édességet, amelyek ilyen cukoralkoholok felhasználásával készültek. Ennek elsősorban az az oka, hogy a cukoralkoholok sokkal kevesebb szénhidrátot és kalóriát tartalmaznak, és jóval kisebb mértékben emelik meg az inzulinszintet, mint a hagyományos cukor.

Míg egy gramm cukor 4 kalóriát tartalmaz, addig egy gramm eritritolban csupán 0,24 kcal van. Ennek tudatában már könnyen láthatjuk, hogy ezek az édesítőszerek nyugodtan használhatók akár fogyókúra alatt is, hiszen jóval kevésbé hízlalnak, mint a cukor vagy akár méz. Persze a mértékletesség és az optimális tápanyag bevitel ugyanúgy fontos.

 

 

  • Tévhit: Az eritrit hasmenést okoz.

 

A xylitol esetében valóban előfordulhatnak ilyen tünetek, az eritrit fogyasztása esetében viszont ez egyáltalán nem jellemző. Az eritrit ugyanis abban különbözik a legtöbb cukoralkoholtól, hogy egy picit más a felépítése. Speciális kémiai felépítése miatt, szervezetünk nem bontja le ezt a cukoralkoholt, mivel szervezetünkben nincs olyan enzim, ami le tudná bontani az eritritet. Ez az oka annak, hogy semmilyen emésztési problémát nem is okoz számunkra, és olyan káros hatásai sincsenek a szervezetre nézve, mint a cukorfogyasztásnak.

 

 

  • Tévhit: Az eritrit drága

 

Ha csak az árat nézzük, akkor tény, hogy az eritrit drágább, mint a cukor, de tény az is, hogyha mérlegre tesszük az egészségünket, akkor hamar láthatjuk, hogy valójában az eritrit egy sokkal értékesebb édesítőszer, mint a hagyományos cukor. Ár-érték arányban tehát az eritrit még olcsóbb is, mint a cukor, hiszen az éveken át tartó rendszeres nagy mennyiségű cukorfogyasztásnak idővel súlyos következményei lehetnek. Idővel elhízás, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendeszeri problémák, fogászati problémák, és rákos megbetegedések is kialakulhatnak. Az eritrit fogyasztása esetében viszont egyetlen ilyen káros hatással sem kell számolnunk, hosszú távon sem. Ebből a szemszögből nézve már, az eritritnek jóval kedvezőbb az ára, hiszen nem az egészségeddel fizetsz érte.

 

  • Tévhit: Az eritritnek nincs hatása a fogak egészségére

Köztudott, hogy a mértéktelen cukorfogyasztás bizony könnyen vezethet fogszuvasodáshoz és lyukas fogakhoz. Éppen ezért különösen fontos a cukros ételek után az alapos fogmosás, hiszen a cukor a szájba kerülve elősegíti a lepedék képződést és a fogak szuvasodását is. Ennek az az oka, hogy a szájban lévő kártékony baktériumok is a cukorból nyerik a fejlődéshez szükséges energiát. Nem véletlen, hogy a cukormentes, természetes hatóanyagokat tartalmazó fogkrémek egyre népszerűbbek az emberek körében. Szerencsére az eritrittel nem ez a helyzet! A xylitol, a maltitol és az eritrit fogyasztása bizonyítottan nagyobb védelmet jelent a fogszuvasodással szemben is.

 

 

  • Tévhit: Az eritritol nem olyan édes, mint a cukor

 

Való igaz, hogy az ízhatás elérése miatt, picit többet kell belőle használnunk, mint a cukorból, de nem sokkal. Gondolhatnánk, hogy így nincs értelme az édesítőszer használatának, hiszen ha többet kell használnunk belőle, akkor végső soron ugyanannyi energiát viszünk be a szervezetünkbe, de ez egyáltalán nem igaz. Valójában az eritritol kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, miközben majdnem olyan édes. Az édesítő hatás között mindössze 30% a különbség. Ennek tudatában jól látható, hogy egy fogyókúra során sokkal jobb választás az eritritol. Inzulinrezisztenciával, pcos-el, cukorbetegséggel küzdők esetében pedig a cukorfogyasztás nem is lehet opció, míg az eritrittel édesített ételeket nyugodtan fogyaszthatják. A legjobb választás a cukor helyett.