Biztosan te is láttál már kandiscukrot kávézókban, teázókban, tea üzletekben és kézműves boltokban. Kockacukrok és zacskós cukrok helyett sokkal elegánsabb választás a kandispálca, hiszen szép, dekoratív és még parktikus is.
Nemcsak forró italainkat és limonádénkat ízesíti meg, de gyönyörű dekorációs elem is lehet a felszolgált kávé és tea mellé, vagy akár éke lehet egy tea- és kávé különlegességet tartalmazó ajándékcsomagnak is.
De mis is az a kandiscukor?
A kandiscukor vagy más néven jeggecukor, nagy, legalább 5 milliméter hosszú, nagyméretű kristályokból áll. Ezeket a kristályokat különleges technikával, a cukoroldat hűtésével és lassú királyosításával, manufakturális eljárással állítjuk elő manufaktúránkban. Az elkészült kandiscukrot egy hosszú fa pálcikán rögzítik.
A kandiscukor tökéletes limonádék, kávé-, és teakülönlegességek izgalmas és változatos íz- és látvány világának kiemelésére. Ennek a stílusos édesítőszernek a legmagasabb a szaharóz tartalma, általában nádcukroból vagy répacukróból készítjük ezt a különleges kézműves cukrot.
A kandiscukor eredete.
Habár a kandiscukrot sokan egy stílusos, modern édességnek tartják, története valójában egészen a 9. századik nyúlik vissza. A kandiscukor neve az arab quand és a szanszkrit khanda szavakból ered, ami cukrot jelent. Igaz, a magyar nyelvbe már német közvetítéssel épült be a 18-19. században, de ebből már nem nehéz kitalálni, hogy először az arab és a keleti kultúrában foglalkoztak kandiscukor készítésével. Ez talán nem is meglepő hiszen keleten a tea és a kávé fogyasztásnak is évszázadokra visszanyúló hagyománya van.
Miért jó a jeggecukor?
A kandiscukor nemcsak elegáns, de rendkívül praktikus is, mivel sokkal lassabban olvad, mint a hagyományos kristálycukor, így kávénkba, vagy kedvenc teánkba mártva kedvünkre ízesíthetjük azt.
A kandiscukor éppen ezért minden évszakban tökéletes kiegészítője lehet a nyugodt baráti italozásoknak. Nagyon jól mutat a rendezvényeken felszolgált italokban és mellett, és persze az otthoni vendégvárást is könnyedén feldobhatjuk vele az év bármely szakaszában. Nyáron a rneszánszát élő kézműves limonádék és jegeskávék éke lehet, télen pedig a forró italok stílusos kiegészítője a kandiscukor, amelyet akár webshopunkban is megvásárolhatsz. A tört változatáról sem érdemes megfeledkezni, különösen akkor, ha édességet, tortát, vagy akár koktélt szeretnénk díszíteni és persze édesíteni vele.