KÁVÉ FELTURBÓZVA?
Szeretjük a presszót, a habos lattet, a mézes melange-ot, isszuk a jegest, a cold brew-t és a french presst, de valljuk be, néha kicsit unjuk. Olykor-olykor jól esik a lelkünknek, és az ízlelőbimbóinknak, hogy egy kicsit eltérjünk a megszokottól, hogy egy kicsit tesztelgessünk, ízleljünk, kalandozzunk kedvencünk, a kávé színes, és olykor meglepő világában. Összegyűjtöttünk néhány furcsaságot, amit akár a kávézókban, akár a saját konyhánkban is tesztelhetünk!
TOJÁSOS KÁVÉ
Ha már úgyis készül a reggeli rántotta, egy tojássárgáját nyugodtan félretehetünk a kávénkba. Elég rosszul hangzik, nem igaz? Pedig annyira nem szörnyű. Sőt! Vietnámból származik a tojásos ital ötlete, ahol a tojássárgáját sűrített tejjel gőzölik össze, amíg sűrű és krémes nem lesz. Ezután öntik fel a vietnámi feketével, és hagyják, hogy a sűrű krém összeolvadjon a mennyei presszókávéval. Érdemes kipróbálni, olyan az íze, akár egy kávés vaníliasodónak.
KÁVÉ TENGERI SÓVAL
Tajvanban már közel tíz éve fogyasztják a kávét tengeri sóval, ráadásul akkora népszerűségnek örvend az ázsiaiak körében, hogy 2008-as debütálása óta ebből a kávétípusból adtak el a legtöbbet. Az újszerű divat ötlete a gyümölcsök sózásának szokásából fakadt, hogy kiemeljék azok édes ízét. A tajvaniak a gyümölcs-élmény fokozására ugyanis a sárgadinnyét, ananászt megszórják sóval, így ha ez bejött, gondolták, miért is ne tennék ugyanezt a feketével.
TONIKOS KÁVÉ
Bár a tonik és a kávé párosítása furcsának tűnhet, mégis van benne valami, amitől nagyon friss, hűsítő érzést ad ez az igazán nyári, jeges hűsítő. Felmerül a kérdés, hogy mi abban a jó, ha két keserű italt vegyítünk, de a tonikban van némi (?) cukor, sőt, ha fogunk egy színben hozzáillő kandiscukor pálcát, és azzal kevergetjük, igazán selymes végeredményt kapunk.
KÁVÉ VAJJAL ÉS OLAJJAL
Tuti hasmenés. Ez az első gondolat, ami eszünkbe jut a vajas-olajos kávéról, ami nem rossz ötlet, ha épp egy tisztítókúra kellős közepén vagyunk. A cég, aki kitalálta ezt az egyébként roppant népszerű trendet, a hatékonyságot szem előtt tartva alkotta meg kávés „menüjét”, hiszen így a csipájukat törölgető álomszuszék vendégek a kávé elfogyasztásával egyidejűleg a reggelit is abszolválják. Azért az elég menő, hogy egy vajas-olajos fekete elfogyasztásával több legyet is üthetünk egy csapásra, hiszen megvan a szükséges koffein, ami nem csak felpörget, de fogyaszt is, erre rátesz egy lapáttal a vajas-olajos kombó, ami felgyorsítva az anyagcserét sima utat jelent az output-nak, mindezt pár perc leforgása alatt? Nem próbáltuk. Nem mertük.
KÁVÉ LIME-MAL VAGY CITROMMAL
Ha szereted a fanyar ízeket, próbáld ki a kávét lime-mal, vagy citrommal! Nem nagy ügy, a kellékek könnyen beszerezhetőek, és az elkészítése is rémesen egyszerű. Főzz le egy eszpresszót, és facsard bele a gyümölcsöt. Nem kell bele sok, mert a savassága elviheti a kávé-élményt, úgyhogy csak módjával!