Skip to main content
Életmód

A 4+1 LEGZSIVÁNYABB KÁVÉ-TREND

By 2019-05-30november 12th, 2020No Comments

 

KÁVÉ-ŐRÜLETEK

Az év elején azt próbáltuk kitalálni, vajon mi lesz az idei kávé-trend. Kérdeztük a tudorokat, a kávésokat, a kávézókat, részt vettünk nemzetközi kávés rendezvényen, de érdemi, vagy kirobbanó hírekkel ők sem tudtak szolgálni. Arra már hoztunk tippeket, mi-mindennel dobhatjuk fel az „unalmas” kávézásunkat, bár tudjuk még fokozni a témát. A tojásos, tonikos, tengeri sós, citromos, és vajas-olajos kávé ugyan szintén nem mindennapi, de ezeken kívül is van még a tarsolyban néhány, ami kissé eltér a kávézók sztenderd kínálatától. Legyen az bármennyire is speciality.

  1. SAJTOS KÁVÉ

A sajt kávéba történő mártogatása gyomor-ügyileg úgy gondolhatjuk, nehezen befogadható, de csak addig, amíg ki nem próbáltuk. A svédek elég furák, de ha a bútoraikat ennyire szeretjük, érdemes adni egy esélyt a sajtos kávénak is. Kétféle módja van a fogyasztásának, az egyik, hogy a sajtot csak simán elmajszoljuk a kávénk mellé, a másik pedig, hogy a sajtot belemártjuk a feketénkbe. A mártogatós megoldásnál természetesen sajtfalatkákra gondoltunk, nem a négykilós gouda-tömbre.

  1. NITRO KÁVÉ

A tudomány vajon tényleg képes arra, hogy jobb kávé szülessen? Egy oregoni élelmiszer-kutató szerint igen. Azon morfondírozott ugyanis, hogyan tudná a cold brew, vagyis hidegen készített kávét finom buborékokkal felpörgetni úgy, hogy az ne veszítsen gazdag, telt ízéből, krémes állagából. A kávé-trend körülményeit nem ismerjük, de egy napsütéses délután egyszer csak úgy döntött, nitrogénnal turbózza fel a kávéját. És működött. Néhány hónap próbálgatás után végre beállt a helyes arány, így a nitrogénnal dúsított cold brew valóban krémesebb, gazdagabb ízű lett, mint elődje, ráadásul elég menőn néz ki, ahogy akár a sört, ezt a bársonyos kávét is csapból mérik.

 

  1. TIM TAM SLAM

A japánok is tudnak fura dolgokat művelni, na de az ausztrálok sem piskóták. Van nekik ugyanis egy igazán vad, mégis annál édesebb szokásuk, hogy a kávét egy csokoládés piskótán keresztül szívják fel. Kicsit furcsa, de minden egyes részlete szerethető! Azon kívül mi meg egy szót se szóljunk, amikor a kifli csücskét mártogatjuk a tejeskávéba, és a reggeli kakaóba…

Az eljárás a következő. Vásárolnak a boltban egy szelet TIM TAM csokit, ami kívül csokiba van mártva, belül pedig krémes csokoládéval van töltve. A két ellentétes sarkát leharapják, és az egyik végét a forró kávéba mártják, a másikat pedig szájukba véve a kávé fölé hajolva felszürcsölik a feketét. Akár egy kívül-belül csokis szívószál, amit utána meg lehet enni. Csak ez még annál is jobb, hiszen ahogy a forró kávé áthalad a krémes csoki tölteléken, az minimum két hét magánzárka. Hazai viszonylatban még nem találkoztunk TIM TAM csokival, de hasonlók itthon is kaphatók, úgyhogy aki igazán durva édes kávé-élményre vágyik, az ne fogja vissza magát, neki való ez a kávé-trend!

 

  1. KÁVÉ VANÍLIÁS KÓLÁVAL

Bár a hazai boltok polcain nem sokáig vendégeskedett a vaníliás kóla, az élelmesek szinte azonnal összepárosították a kávéval. Talán ez az a kávévariáció, aminek az összetételét nagyon nem is kellene firtatni, mert az egyetlen, ami értékes benne, azt elnyomja a vaníliával ízesített kóla. Azért a kalandoroknak mindenképpen ajánljuk, egy próbát megér, már ha egyáltalán sikerül hazai viszonylatban beszerezni a hozzávalót.

 

4+1. KÁVÉ ÉS SÖR

A két ital kombóját úgy tudjuk elképzelni, hogy valaki nagyon sietett bulizni, és egy pohárból kívánta megoldani a felpörgést, és a buli előtti bemelegítést. Erre mondjuk remek kávés koktélok is vannak, ő viszont a sört szerette, hát azzal kérte a kávéját. Nem próbáltuk, lehet nem is fogjuk, de aki eleve rajong a sörért, annak elnézzük. 🙂

 

Szerző: Eat, Move & Smile

Képek forrása: www.bigstockphoto.com


Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy jófej vagy!