Skip to main content
AZ ÖRÖK HARC: CUKOR VS. ERITRIT

Kevés annál rosszabb történhet egy vérbeli cukorrajongóval – de hívhatjuk akár függőnek is -, mint amikor kávérendeléskor felteszik neki a kérdést, mivel issza kedvenc italát: cukorral vagy édesítőszerrel? A cukor megszállottjainak ilyenkor kikerekedik az összes szeme, és enyhén doboló nyaki ütőérrel, laza megvetéssel hangjukban csak annyit mondanak: „Természetesen. Cukorral.” Pedig a cukor ma már klasszul helyettesíthető olyan, természetben is megtalálható édesítőkkel, mint amilyen a stevia vagy az eritrit. Mindkettő elérhető a boltokban, és bár árukat tekintve jóval drágábbak, mint a cukorrépából készült finomított kristálycukor, vagy a cukornádból préselt nádcukor, az említett édesítőknek van egy verhetetlen előnye, mégpedig az, hogy a kalóriatartalmuk nulla. Mondom még egyszer: N-U-L-L-A.

CUKORFALAT ERITRITTEL

Bár tisztában vagyok vele, hogy aki a cukrot szereti, az egyrészt rossz ember nem lehet, másrészt függősége okán nehezen vált helyettesítő termékre, az eritrit esetében viszont talán mégis érdemes tenni egy próbát. Ha nem is azért, mert olyan veszett módon egészség-hajhászok vagyunk, de ha már legalább ennyit tudunk tenni magunkért, hogy az otthon készült sütemények, sósak és édesek, magos rágcsák és kenyerek esetében lecseréljük a cukrot, már akkor tettünk valamit önmagunkért. És hisszük vagy sem, nem is olyan keveset!

Édesszájúként én magam sem vagyok hajlandó lemondani az édes élményekről, és két és fél évvel ezelőtt az életmódváltást is ennek figyelembevételével állítottuk be, ami esetemben azt jelenti, hogy ha megkívánom  a kedvenc gyerekkori, tökig cukros franciakrémest, akkor elfáradok a cukrászdába, és megeszem. Ugyanez történik a fagyival, a gesztenyepürével és egyéb olyan süteményekkel, amelyek kölyökkutya koromban beégtek a merevlemezembe, és hiába is ennék helyette bármit, előbb-utóbb rákanyarodnék.

AKKOR MEG KIT NÉZÜNK HÜLYÉNEK?

A titok rémesen egyszerű: jókor kell enni jót. És akkor ha úgy van – mert általában úgy van -, akkor jöhetnek a régi édes ízélmények, mert arra van a #férjenbele. Az összes többire meg ott van nekünk az eritrit. Mint ahogy ez a szuper egészséges zabos-túrós süti recept is, ahol szintén simán pótolható a cukor steviával vagy eritrittel, hiszen a végeredményben úgysem lehet kiérezni, hogy milyen édesítéssel készült, az íze pedig valami mese! Íme a recept.

SZUPER EGÉSZSÉGES TÚRÓS SÜTI
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ
  • 20 dkg zabliszt
  • 3 dkg stevia (7,5 dkg hagyományos porcukor helyettesítője)
  • ½ csomag sütőpor
  • ½ csomag vaníliás cukor (#férjenbele, én még életemben nem kapargattam vanília rúd belsejét)
A TÚRÓKRÉMHEZ
  • ½ kg zsírszegény túró
  • ½ csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 kicsi doboz tejföl
  • kicsi citromlé
  • 2 kiskanál stevia
  • 25 dkg olvasztott vaj, amit nem kell a krémhez keverni, a süti tetejére kerül majd
ÍGY KÉSZÍTSD

1.) A tészta és a túrókrém alapanyagait két külön tálban keverd össze

2.) Sütéshez kapj elő egy kisebb tepsit, amit kevés vajjal kenj ki, hogy ne süljön le az alja

3.) Izzítsd be a sütőt, hogy melegedjen

4.) A kikent-kifent tepsibe kézzel szórd bele a tészta 1/3-ad részét, kicsit ide-oda rázd meg, hogy egyenlő részben oszoljon el a porózus tészta

5.) Öntsd rá óvatosan a túrókrém felét

6.) Erre szórd rá az újabb 1/3-ad rész lisztes keveréket, majd jöhet a krém második fele, aztán rá a tészta utolsó 1/3-ad része

7.) Szórás-öntés közben egyengesd a túrókrémet és a tésztát is, hogy mindenhol jól fedjen, és tepsiszéltől – tepsiszélig érjen.

8.) A tetejére óvatosan csorgasd rá az olvasztott vajat úgy, hogy teljesen befedje a tetejét. Kézzel nyugodtan rásegíthetsz, maszatold el, mert ha nem fedi be teljesen az olvasztott vaj a tésztát, akkor a tészta úgy sül meg, mint a prézli. Teljes vaj-lefedettség szükséges.

eritrit

9.) Az előmelegített, légkeveréses sütőbe kb. középmagasságba tedd, és egész alacsony hőfokon, az 1-8 skálán a 2-3 sütési szinten süsd kb. 40 percig. Ha jót akarsz, állítsd 30 percre a konyhai csörgőkígyót, hogy időben figyelmeztessen. Alapvetően kell a 40 perc ennél az alacsony hőfoknál, hogy pont mesésre süljön.

eritrit

Szerencsére ezen a sütin nagyon nem lehet mit elrontani, viszont jó hír, hogy a glutén-, és laktózérzékenyek a túrót-tejfölt ki tudják váltani számukra megfelelővel, így ők sem maradnak ki a buliból.

eritrit

Cover Photo by Jordane Mathieu on Unsplash
Photos by Eat, Move & Smile
Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!