Skip to main content
A mindennapi közérzetedet befolyásolják a környezetedben elhelyezkedő tárgyak formája, ezért azt mondhatjuk, valóban az vagy, amit látni vélsz.

Tele vagyunk formákkal, pedig nem is tudunk róla. Ha az érzékszerveinket erőse aktiváljuk, azt láthatjuk, hogy a szín és forma, vagyis a látásunk könnyedén dominál a többi felett. Éppen ezért az, hogy milyen formákkal találkozunk a nap során, nagyban befolyásolja a hangulatunkat (akár tudat alatt). Ezért fontos a formacukor.

„A szó veszélyes fegyver”

Biztos veled is volt már olyan, hogy valaki szavait bántónak érezted, és amikor megkérdezték, hogy „oké, de mit mondott?”, a válaszod az volt: „nem az a fontos, hogy mit mondott, hanem az, ahogy mondta”. Amikor szóban kommunikálunk, a befogadó által megértett tartalom 60%-ban a testbeszédünkön múlik, amit akár nem is tudatosan, de értelmez a partnerünk. Belátom, nem szép dolog, de én jókat szoktam szórakozni azon, amikor idegen anyanyelvű embereknek széles mosollyal mondok csúnya szavakat sorba rakva, aztán megkérdezem, hogy mit gondoltak, mit mondtam. Ha sikerül elkerüli a legismertebb vulgáris kifejezéseket (amiket esetleg ismernek), édes, kedves személynek titulálnak, miközben lekáromkodtam az arcukat. Persze ez egy sarkított helyzet, de be kell látnunk, hogy a forma sokkal többet jelent, mint az elsőre gondolnánk. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy azt mondom: kutya, dög, eb vagy vakarcs. Van valami mellékzönge, egy rezgés, amit definiálni nem feltétlenül tudunk, de érzünk, a szavak töltve vannak érzelmi jelentéssel.

formacukor

A kerekded a nyerő

Amikor autót választasz… (áh, csak vicceltem, tudom, hogy nem érdekelnek az autók). Szóval amikor megveszed a téli csizmádat, akár több órán keresztül is ácsorogni fogsz a boltban két hasonló stílusú lábbeli előtt, hogy melyiket is válaszd. Mert hiába egy az anyaga, azonos a színe, egy kicsit más formája lesz a két csizmának, ez pedig problémát okoz a választásban. Az első tippem az, hogy vedd meg mind a kettőt „jól jön majd” jeligére. Ha ez megvan, és végre rám tudsz figyelni, akkor beláthatod, miért van külön szakma erre az ágazatra (formatervezés). És milyenek a szexi, trendi formák? Leginkább a szimmetrikus, minél tökéletesebb formákat (mondjuk a körhöz minél jobban hasonlítókat) helyezzük előtérbe. Ugye, hogy mennyire szereted te is a hatalmas kikerekített bögrédet tele tejszínhabos lattéval vagy édes cappuccinoval?

formacukor

Egy szimmetrikus, szépen lekerekített formacukor jobb kedvre deríthet, míg egy hétköznapi, hegyes kockacukor például téged is sokkal merevebbé tesz. A fentiek pedig itt kapcsolódnak össze. A szimbólumaink többletjelentéssel, élményvilággal rendelkeznek, amik képesek megváltoztatni a napod.

Szerző: Elek Dóra

Forrás / Fotó: www.bigstockphoto.com coffeetry.hu