Skip to main content
Életmód

Cukorpótlás:Mi az a poliol?

Egyre többen száműzik a cukrot az étrendjükből és keresnek különböző cukorhelyettesítőket. Elsősorban azok, akik már ráébredtek arra, mennyit segít a cukorpótlás az egészséges életmód kialakításában. Persze a lehetőségek száma szinte végtelen, ezért nehéz is választani. A poliolok használata is egy a cukorpótlás végtelen lehetősége közül. Sok helyen olvasható, hogy az eritrit egy poliol féle, ezért nyugodtan fogyaszthatja szinte bárki, egészségi állapottól függetlenül. A kérdés már csak az, hogy mi az a poliol és miért jobb, mint bármelyik másik édesítőszer?

Nemcsak az eritrit és a xilit fogyasztás kapcsán merülhet fel a kérdés, hogy mi is az a poliol. Gyakran a hétköznapi bevásárlás során futnak bele az emberek, amikor egy marcipán szelet, egy csokoládé, vagy akár egy cukormentes üdítő csomagolásán találkoznak a poliol szóval az összetevők leírásánál. 

Mi is a poliol valójában?

A poliolok valójában cukorpótlók. Más néven cukoralkoholoknak nevezik őket. Ez egy gyűjtőfogalom, amibe több különböző cukorpótló is beletartozik. A poliolokat más néven cukoralkoholoknak, vagy alditoloknak is nevezik. Igaz, hogy ezek a különleges anyagok a szénhidrátok redukciójakor jönnek létre, mégis rendkívül alacsony a szénhidrát tartalmuk. A cukorhoz hasonlóan édes az ízük és a formájuk is olyan kristályos, mint a cukornak. Gondoljunk csak a xilitre, vagy az eritritre.

Miért jó a poliol a cukorpótlásban?

A cukoralkoholok többségéről elmondható, hogy alapvetően kimondottan alacsony a glikémiás indexük. Fogyasztásának sok előnye van a nyírfacukorral, a kókuszvirág cukorral, vagy a szacharózzal szemben, mivel a poliolok rendkívül lassan szívódnak fel, így nem, vagy csak alig emelik meg a vércukor szintet. Ezen tulajdonságainak köszönhetően cukorbetegek és inzulinrezisztensek is nyugodtan édesíthetik akár xilittel, akár eritritollal az ételeiket, így nekik sem kell lemondaniuk az édes kávéról és a finom, de egészséges süteményekről.

Milyen poliolok vannak?

A cukoralkoholokat két részre osztják a szakemberek attól függően, hogy egyszerű vagy összetett cukornak számít-e. A poliok egy része ugyanis egyszerűen átfut a szervezetünkön, az összetett cukroknak számító poliolokat azonban ugyanúgy le kell bontania a szervezetnek. Egyszerű cukornak számít például a xilit és a szorbit, összetettnek pedig a matit és az izomaltit. A maltitnak sajnos a szénhidráttartalma is elég magas. Az eritritol viszont ebben is egy nagyon érdekes kivételt képez, ugyanis ez az egyetlen olyan cukoralkohol, aminek 0%-a szívódik fel a szervezetben, ezért a glikémiás indexe 0, a szénhidráttartalma 0 és egyáltalán nem emeli meg az inzulinszintet sem. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend az életmódváltók és a fogyni vágyók körében a hagyományos és a formára préselt változata is.

Látogass el facebook oldalunkra és tudj meg még többet az eritritől!