Muffin – Egy könnyű, krémes, falatnyi boldogság a reggeli vagy a délutáni kávéhoz.

Velem tartotok?

Muffint készíteni nagyon jó dolog. Valaki azért szereti mert rövid idő alatt megvannak a finom kis kosárkák, valaki azért mert így jól porciózható az, hogy mennyit is eszünk meg belőle. Én ezek mellett azért is szeretem mert itt igazán szabadjára engedhetjük kreativitásunkat. Lehet egy muffin sós, édes; gyönyörűen lehet díszíteni, ami akár vendégeinket is elkápráztathatja.

Ebbe az epres muffinba nem tettem tojást, búzalisztet és tejet. Cukor helyett juharszirupot használtam. A friss eper pedig nagyon harmónikus, gyümölcsös ízt ad a puha muffinoknak. 🙂

epres muffin juharsziruppal

Hozzávalók (10 db-hoz):

Muffinhoz:

  • 110 g mandulaliszt
  • 85 g zabpehelyliszt
  • 30 g low carb tápióka keményítő
  • 2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
  • 0,5 teáskanál Tiszta só
  • 4 teáskanál puffasztott amaránt
  • 150 ml D minőségű juharszirup
  • 1/2 teáskanál természetes vanília por vagy vanília kikapart magja
  • 100 ml kókusztej
  • 6-8 szem eper

Epres kesukrémhez:

  • 10-12 szem eper
  • 1 csésze (250 ml-es csésze) vízbe beáztatott és lecsöpögtetett kesudió
  • 2 teáskanál Dia-Wellness 1:4 negyedannyi cukorhelyettesítő
  • 3 evőkanál tiszta víz
  • 1 mokkáskanál konjac liszt (elhagyható)
Muffin elkészítése:
  • Az első 6 hozzávalót mérjük ki és keverjük össze.

epres muffin juharsziruppal

  • A nedves hozzávalókat (juharszirup, kókusztej, vanília por/kivonat) tegyük egy tálba és néhányszor kevergessük meg.

epres muffin juharsziruppal

  • A nedves keveréket öntsük bele a száraz hozzávalókat tartalmazó keverékünkbe és egy habverő segítségével, csomómentesre dolgozzuk össze.

epres muffin juharsziruppal

  • Ezután a 6-8 szem megtisztított epret vágjuk kb. 8 felé és szórjunk rá egy kis zabpehelyliszet. Majd a kezünk segítségével kicsit forgassuk meg az epreket de úgy, hogy a zabpehelyliszt ne nedvesedjen át teljesen az eper levétől. Erre azért van szükség, hogy ne áztassa át az eper teljesen a muffinokat sütés közben.
  • A zabpehelybe forgatott epreket tegyük bele a masszánkba és egy kanál segítségével óvatosan forgassuk bele.

epres muffin juharsziruppal

  • A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

Sütési hőfok 175 fok.

Sütési idő: 22-25 perc.

  • A muffin masszából halmozzunk annyi adagot a szilikonos muffinkosárkákba, hogy kb. fél centivel legyen kevesebb, mint a kosárkák magassága.
  • Tegyük be sülni a sütit.
Epres kesukrém készítése:
  • A kesudiót legalább 3-4 órára áztassuk be tiszta vízbe, majd szűrjük le.
  • A beáztatott kesudiót, a cukorhelyettesítővel, 10-12 szem összevágott (legalább két felé) eperrel és a 3 evőkanál vízzel turmixoljuk pé Érdemes megkóstolni mert ha nem elég édes akkor még lehet beletenni cukorhelyettesítőt. Ha nem elég pépes a krém, akkor még egy pici víz mehet bele. Ha picit hígnak találod, akkor egy kevéske konjac lisztet tegyél bele, apránként adagolva/szórva.
  • A krémet tegyük hűtőbe legalább fél órára.
Epres muffin juharsziruppal összeállítása:

Ha a muffinok kisültek és megbírjuk állni, hogy ne langyosan együk, akkor ha szobahőmérsékletűre hűltek, halmozzunk rá jó sok kesukrémet. Tegyünk a tetejére kettévágott epret és harapjunk bele egy jó nagyot. 🙂

Tippek Izától:

  • A kesukrémnél a krém lágyságát a víz és az eper mennyiségével lehet szabá Ha lédús epreid vannak, akkor nem is biztos, hogy kell bele víz. Nézd meg, kóstold meg. Ha a turmixgép nem tudja pépesre turmixolni, akkor egy kevés vízet apránként tegyél hozzá.
  • A muffinokat én szilikonos sütőformában sütö Ha a hagyományos formád van otthon, akkor azokat egy kis kókuszolajjal kend ki és egy kis zabpehelyliszttel lisztezd ki.
  • Eper helyett áfonyát is haszná Az áfonyaszemeket nem kell lisztbe forgatni, mert azok nem nedvesek, mint az eper.
  • Juharszirupból a D minőség a legjobb. Érdemes egyszer kipróbálni, mennyei íze van.
  • Tápiókakeményítőből lehet kapni simát is. Én low carb, azaz szénhidrátcsökkentettet használtam.

epres muffin juharsziruppal

 

epres muffin juharsziruppal

epres muffin juharsziruppal

Ez az epres muffin hozzáadott zsíradékot, búzalisztet nem tartalmaz, ezért az egészségtudatosak, esetleg gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

 

Jó étvágyat!