Skip to main content
Életmód

Eritrit, a kalóriamentes cukor?

Sokszor hallhattad és olvashattad már, hogy az eritrit egy kalória és szinhidrátmentes édesítőszer. Olyan mint egy varázscukor, hiszen minden megvan benne, amit a cukorban szeretünk, viszont minden hiányzik belőle, ami árthat egészségünknek. Vajon mindez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, vagy a valóság tényleg ilyen édes is lehet?

Az eritritet éppen húsz évvel ezelőtt fedezte fel magának az emberiség, mint lehetséges édesítőszert, a xilitollal együtt. Ezek a cukoralkoholok szinte egyik pillanatról a másikra rendkívül népszerűvé váltak, mivel a glikémiás indexük nulla, szénhidrátot sem tartalmaznak, viszont tökéletes édesítőként funkcionálnak. Bár a xilit picit édesebb, mint az eritrit. A xilit azonban gyakran okoz hasmenést, puffadást az érzékenyebb gyomrú embereknél, ezért nem tudott annyira közkedveltté válni, mint az eritritol.

De kezdjük az elején! Mi is a cukor?

Ahhoz, hogy az eritrittel kapcsolatban tisztán lássunk, tisztában kell lennünk vele, hogy mi is a cukor maga. Miért szeretjük olyan nagyon és miért is lenne fontos, hogy elkerüljük.

Gyakorlatilag minden ami mono- és diszacharidnak nevezett szénhidrátokból álló anyagot cukornak nevezünk. Ennek körülbelül 200 fajtája van. Mindez azt jelenti, hogy többszáz formában fogyaszthatunk akár tudtunkon kívül cukrot, így akarva vagy akaratlanul, de könnyen becsaphatjuk magunkat.

Milyen cukrokat ismerünk?

Ahogy az előbb is említettem, a cukornak nagyon sokféle megnevezése van, ezért mindig fontos, hogy megnézzük milyen összetevőket tartalmaznak az ételek, amiket megveszünk. Sajnos attól hogy valamin “light”, “hozzáadott cukormentes” vagy “fitt” felirat van felültetve, még közel sem biztos, hogy valóban cukormentes a termék.

Nézzük az ételekben leggyakrabban előforduló cukrokat!

Ha ezek közül bármelyik szerepel az összetevők között, akkor az az étel biztosan nem cukormentes: kristálycukor, barnacukor, nádcukor, gyümölcscukor, szőlőcukor, invertcukor, pálmacukor, répacukor, kókuszvirág cukor, méz, nyerscukor, agavé szirup, maláta szirup, juharszirup, barnarizs-szirup, rizsszirup, kukoricaszirup, cukornád szirup, gükóz szirup, fruktóz szirup, melasz, karamell, laktóz, fruktóz, maltóz, dextróz, galaktóz, glükóz, szacharóz, xilóz dextrin, maltodextrin

Miért baj, ha sok cukrot eszünk?

A cukrok teszik édesebbé ételeinket, és bár a léleknek jólesik, szervezetünkre sajnos egyáltalán nincsen jó hatással. Egy kis cukor is képes hirtelen az egekbe emelni a vércukorszintet, ami utána hirtelen lecsökken és hipoglikémia lép fel. Ezt jelezheti például szédülés, vagy homályos látás is. Gyakran előfordulhat sportolás közben, ha előtte valaki cukros ételt evett, mivel az edzés első perceiben a glikogén raktárak kiürülnek és automatikusan csökken a vércukorszint. Csak az nem mindegy, hogy milyen mértékben. Ez pedig nagyban függ attól, hogy mennyi cukros ételt vagy italt fogyasztottunk edzés előtt.

A rendszeres cukor fogyasztás azon túl, hogy elhízáshoz vezet, szinte minden betegségnek táptalajként szolgál. Igaz ez sajnos a szív és érrendszeri betegségekre, a hormonális megbetegedésekre, a stroke-ra, a demenciára, a fogszuvasodásra, a reflux betegségre, az irritábilis bél szindrómáram, a candida okozta betegségekre és sajnos a rákos megbetegedések elősegítésében is szerepe van. Persze nem lehet kizárólag a cukor fogyasztásra fogni eme betegségek kialakulását, de az biztos, hogy a táplálkozásunknak kulcsszerepe van abban, hogy hosszú ideig egészséges életet élhessünk. 

Eritrit: Édes élet

Az eritrit szerencsére nem tartozik a cukrok közé. Az eritrit egy cukoralkohol, ami nem emeli a vércukorszintet és nincs káros hatással a szervezet működésére sem. Ez azért van, mert a szervezet nem kezdi el lebontani, és ezért nincs is semmilyen káros mellékhatása.

Az eritrit kalória tartalma nagyon alacsony az íze pedig pont olyan, mint a cukornak. Ilyen a xilitol és a maltitol is, de az eritrittel ellentétben ezek sokszor okoznak kellemetlen emésztési problémákat. Az eritrit ráadásul nem rendelkezik karcinogén tulajdonságokkal és antioxidánsnak is kiváló. az eritrit ugyanis segít a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek többek között szervezetünk öregedési folyamataiért is felelősek. Mi is ezért tettük le a voksunkat a formára préselt eritrit mellett, ami amellett, hogy egészséges, rendkívül elegáns megoldás teázáshoz, kávézáshoz.

Hol a csapda?

Igazából az eritrit nyugodtan fogyasztható. Egy dologra azonban mégis érdemes odafigyelni. Ez pedig a mértékletesség. Ugyanis minél többször érzünk édes ízeket a szánkban, annál jobban fogjuk kívánni azt.

Nézz körül facebook oldalunkon és tudj meg még többet az eritritről!