Skip to main content
Életmód

Eritrit, Xilit: Nekünk édesítőszer a kutyáknak méreg?

A kutyatartók körében gyakran felmerül a kérdés, hogy azok az édesítőszerek, amiket mi az egészséges életmód jegyében fogyasztunk mennyire ártalmasak házi kedvenceinknek? Azonnal kell-e rohanni az állatorvoshoz, ha elcsent egy-egy eritrites sütit, vagy érdemesebb várni? 

Bár minden cukorhelyettesítő máshogy hat a kutyákra, sajnos tény, hogy az édesítőszer a kutya számára akár mérgező is lehet. A tisztánlátás kedvéért most összeszedtük a legnépszerűbb cukorhelyettesítőket, amelyek akár óhatatlanul is a kutya szájába kerülhetnek:

A Xilit méreg a kutyáknak!

Ez az a cukoralkohol, ami talán a legveszélyesebb a kutyusokra nézve. Nagyon kicsi adag, akár egyetlen gramm is életveszélyes állapotba sodorhatja őket. Míg az emberek inzulintermelésére nincs hatással a xilitol, addig a kutya szervezetének óriási sokkot jelent, amire a szervezetük hipoglikémiával reagál: hirtelen nagyon megemelkedik a vércukorszintjük, aztán életveszélyes mértékig csökken. Ez nagyon gyorsan lezajló folyamat, éppen ezért kétesélyes, hogy sikerül-e vele időben eljutni az állatorvoshoz.Még ha sikerül, a mája akkor is egy életre károsodhat a kutyusnak. 2 gramm xilit egy 20 kilós kutyának már halálos adag lehet. Szóval mindent ami csak egy csepp xilitet is tartalmaz érdemes magas polcra tenni, ahol a kutya egész biztosan nem fog tudni hozzáférni.

Az Eritrit kevésbé veszélyes

A másik népszerű cukoralkohol az eritrit. Érdekes módon ezt sokkal jobban tolerálja a kutyák szervezete, mint a xilitet. Több kísérletet is végeztek, de egyik esetben sem károsodtak a kutyák szervei. A kutyusnak valószínűleg nem lesz nagy baja, ha elcsen egy-egy eritrites sütit az asztalról, de azért jót sem tesz neki. Nem érdemes elöl hagyni, ha mégis megeszi, akkor mindenképpen figyelni kell, hogy nincs-e rosszul tőle. 

Mesterséges édesítőszerek 

Ezek közé tartozik például a szacharin, az aszpartám, és a ciklamát is. Igazság szerint emberi fogyasztás szempontjából sem a legszerencsésebb választás. Elgondolkodtató, hogy sok országban rég betiltották egészségkárosító hatásai miatt, nálunk viszont szinte minden “fitt” üdítőben, cukormentes termékben, sőt még a fogkrémek is tartalmaznak mesterséges édesítőszereket. Szerintem jobb elkerülni ezeket az édesítőszereket akár emberi fogyasztásról, akár a kutyákról van szó.

A csokoládé veszélyei

Igaz, hogy a csoki nem édesítőszer, de mindenképp szót kell ejteni róla, ha már a kutyákra ható édes mérgekről esett szó. A csokoládé, pontosabban a kakaónövényben található teobromint és koffein tartalom együttes hatása valóban veszélyes a kutyusok számára. 

Az, hogy mennyire ártalmas a csokoládé egy kutyának függ a kutya méretétől, a felfalt csoki mennyiségétől és persze attól is, hogy a kutyának mennyire érzékeny a gyomra. Egy cocker spániel méretű, kb 10-13 kilós kutya, egy tábla hozzáadott cukormentes étcsokoládé elfogyasztása után lehet rosszabbul. Két tábla csoki esetében már komolyabb szív és érrendszeri panaszok, szívritmuszavar is jelentkezhet. De azért lássuk be, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy kutya megeszik egy kiló csokoládét.

Csak a kutyák vannak veszélynek kitéve?

A legtöbb édesítőszerre és a csokoládéra a macskák és a görények is érzékenyek, de a kutyák sajnos szeretik is az édességet, ezért nagyobb a veszélye annak, hogy felfalnak valamit, amit nem tesz jót nekik.

Miben találhatók édesítőszerek?

Édesítőszer nagyon sok mindenben van, az otthon elkészített süteményeken kívül is. Gyógyszerekben, fogkrémekben, rágóban, mentolos készítményekben, péksüteményekben, szószokban, protein szeletekben, diabetikus ételekben, testápolókban,rágótablettákban és mutivitaminokban is. Ezekre is érdemes odafigyelni,hogy hol tároljuk.