Skip to main content

Bevezető

 

A következőkben univerzális tanácsokat fogunk adni, amik iránymutatások, alappillérek a kávéfőzés tudományában. Semmi sincs kőbe vésve, mert minden eszközhöz egyedi beállításokra, arányokra, minőségi kávéra és persze tudásra van szükségünk.

Azt gondolhatnánk, hogy a kávéfőzés egy könnyű folyamat, hiszen minden vendéglátó egységben kapható, egy teljesen hétköznapi dologról van szó. Igazán finom és jó kávét készíteni egy összetettebb procedúra, de ha odafigyelünk minden apróságra és gyakorolunk, akkor fantasztikus íz-élményt tudunk az otthonunkba varázsolni.

Amit fontos kiemelni, az a tény, hogy ha bármelyik alábbi pontban eltérünk az optimálistól, azt bizony megérezzük a végeredményen. Egy jó kávé olyan, mint egy jó bor. Harmonikus, kerek egész, amiből szívesen innál még egy pohárral.

A jó kávé egy szubjektív dolog, azonban elsajátítva néhány alapvető ismeretet, tökéletesítheted a technikádat és bátran kísérletezhetsz a lentebb felsorolt dolgokkal. Hiába vesszük meg a legjobb kávét, ha nem jól készítjük el, akkor minden hiába. Nagyon könnyű egy kiemelkedő minőségű kávét elrontani. Lehetséges, hogy most azt szeretnéd hallani, hogy ha már megvetted ezt a finom kávét, akkor már csak meg kell nyomnod egy varázsgombot és kész a tökéletes kávé. A farmer és a pörkölő mester már megtették a magukét, most Te következel 🙂

Mi megadunk minden lehetőséget a kísérletezésre, adjuk a tudást és a játékteret a kiváló és egyedi eszközeink segítségével, valamint a minőségi, friss kávékat játékszernek. Az, hogy mit hozol ki belőle, már csak rajtad múlik.

1. Kávébabok

 

Gondoljunk csak a főzésre, sütésre. Ha az alapanyagok nem jók, akkor bármit ügyeskedhetünk, lehetünk profik, lehetnek profik az eszközeink, semmi sem tud segíteni elérni a megfelelő minőséget. Ugyanez a helyzet a kávénk elkészítésénél is.

Minden a kávébabokból indul ki, ezért jól meg kell válogatnunk, hogy miből készítjük a reggeli feketénket. Most nem mennék bele mélyebben a kávék fajtáiba, variánsokba, pörkölésekbe, mert az egy külön téma, máshol részletesen taglaljuk. Ami fontos: olyan kávét válasszunk, amiknek kimondottan olyan a pörkölési profiljuk, mint amilyen eszközzel mi szeretnénk használni, valamint ami a mi ízlésünknek megfelelő. Eszpresszó, kotyogós, vagy filter.

2. Víz

 

Egy kis “bolti” kávé eligazító

Sokan kérdezik tőlünk, hogy az egyik-másik bolti kávé márka milyen. Azok, amiket akár ti is jól ismertek és a legtöbb bevásárlóközpontban megtalálható. Ilyenkor mindig azt mondom, hogy 2 nagyon fontos dolgot tudni kell ezekről a kávékról.

1, Az ár nagyban meghatározza a minőséget. Ezzel nem azt akarom mondani, hogyha valami drága, akkor feltétlenül jó, sőt. Legyél szkeptikus és próbáld ki, lehet hogy neked tetszik és megfelelő. Ha 1 kilogramm kávé 3000 forint úgy, hogy átmegy minimum 2-3 kereskedő kezén, tartalmazza az ÁFÁ-t és mindenki keres rajta, akkor vajon mennyibe került zölden? Még akkor is, ha óriási tételben vásárolták fel azt a kávét?

Egy nagyon fontos összetevő, aminek az emberek túlnyomó többsége nem tulajdonít különösebb jelentőséget. Tapasztalataink szerint nagyon sokan azt gondolják, hogy a kávé íze csak a kávétól, annak minőségétől és elkészítésének módjától függ. Ez azonban nem igaz. A kávé 99%-a víz. Ebből már következtethetünk arra, hogy mennyire befolyásolja a végső ízeket. Mindannyian ittunk már nagyon vasas, vagy klóros vizet. Képzeljük csak el, hogy mekkora hatást gyakorol az ilyen minőségű víz a kávénkra.

Mit ajánlunk:

A legjobb a víztisztító készülékkel szűrt és lágyított víz. Tudjuk, hogy ez relatíve kevés háztartásban érhető el, ezért egy lágyabb, alacsonyabb ásványi anyag tartalmú ásványvíz ( Norda) vagy forrásvíz is kiváló alternatíva lehet, csakúgy mint a konyhai BWT szűrőkancsó. Ezek a vizek ráadásul nem drágítják meg jelentős mértékben a kávénkat. Ha azt gondoljuk, hogy az otthoni csapvíz megfelelő a kávékészítéshez (nem az), akkor is próbáljuk ki valamelyiket a fent említett opciók közül, hátha kellemesen csalódunk 🙂

Mit nem ajánlunk:

Csapvíz, desztillált víz és magas ásványi anyag tartalmú ásványvíz. Ásványvíz használatakor a kávékészítés során a kávéból szárazanyag-tartalmat vonunk ki, ezért az olyan vízből, ami ásványi anyagban gazdag, már nem tud annyi szárazanyag kioldódni.

3. Hőmérséklet

 

Újabb “fekete bárány”, amire sokan nem figyelnek. A pörkölt kávé egy nagyon érzékeny alapanyag, ha túl magas vagy túl alacsony a víz hőmérséklete, már nem lesz jó a főzetünk. Az ideális hőmérsékletek eszközönként eltérőek, más-más ideális egy filter kávéhoz vagy egy eszpresszóhoz. Eszközeinknél külön-külön fel is tüntetjük az ajánlott hőmérsékletet. A túl forró víz olyan anyagokat old ki a kávéból, amiktől keserűvé válnak és pont ez az, amit el szeretnénk kerülni.

Figyeljünk továbbá arra is, hogy a víz hőmérséklete ideális legyen. Ezt egy egyszerű folyadék-hőmérővel könnyedén mérni is tudjuk. Alternatív eszközöknél (V60, French Press, AeroPress) a víz hőmérséklete ne haladja meg a 91-92 °C-ot. Inkább legyen 85-90°C. A kotyogóval készülő kávénál viszont minél forróbb, annál jobb!

Ha hideg vizet teszünk a tartályba, annak még fel kell forrni, hogy a gőz átnyomja az őrölt kávén a forró vizet. Ez sok idő, és addig a forró fém alkatrészek tovább „pörkölik”, égetik az őrleményt, így égett, keserű ízek kerülnek a folyadékba. Ha viszont forrásban lévő vizet öntünk a tartályba (nagyon óvatosan, ügyeljünk a testi épségünkre), az gyorsan, akár 30 másodperc alatt felfolyik, így nem kerülnek bele keserű, égett ízek. Tipp: öblítsd át forró vízzel a csészéd, így tovább marad meleg a kávéd.

4. Elkészítési idő

 

Már említettem korábban, de itt külön kiemelném a kávé vízzel történő kontakt idejét, ami nagyban befolyásolja az ízeket. Itt aztán lehet kísérletezgetni, de megmutatjuk a támpontokat, amik természetesen minden eszköznél különböznek. Nézzük meg néhány eszköznél mennyi ez az idő: Filter kávénál 3-6 perc, Aeropressnél kevesebb, 2-3 perc, az eszpresszónál 20-30 másodperc az ideális, míg egy cold brew, azaz hidegen áztatott kávé 12-24 órán át is érintkezhet vízzel.

Ha nem ízlik az otthoni kávéd, akkor lehetséges, hogy az ital: -alul extraktált, azaz a kontakt idő túl rövid és kevés íz oldódik ki az őrleményből. Amit ekkor tapasztalhatsz: fanyar, savanyú íz, az édesség, frissesség hiánya és túl gyors lecsengés. Érdekesség: a savak és a só könnyebben oldódnak, mint a cukor, ezért érezzük savasnak az ilyen kávét. -túl extraktált azaz a kontakt idő túl hosszú. Ekkor túl sok olyan anyag oldódik ki a kávéból, amikre már nincs szükségünk, az ekkor jellemző ízek: keserű, égett, füstös íz.

5. Őrlés/Őrlemény

 

Itt is visszaköszön a frissesség. Ajánlott a kávészemeket frissen őrölni, a legintenzívebb ízek és illatok elérése érdekében, ugyanis az őrlés után rohamosan elkezd romlani a kávénk minősége, amint oxigénnel érintkezik (lásd: 6-7, Frissesség és tárolás).

Minél finomabbra van őrölve a kávébab, annál nagyobb felületen érintkezik a forró vízzel. Ebből kiindulva azt is gondolhatnánk, hogy minél finomabb az őrlemény, annál jobb. Pontosan így tudjuk elrontani a kávénkat. Ha az őrlemény túlságosan finom és hosszú a kontakt idő, a kávéból nem kívánatos anyagok oldódnak ki, amik felboríthatják az egyensúlyát és keserűvé tehetik. A trükk az, hogy pont annyit nyerjünk ki a kávénkból, amennyit szeretnénk, se többet, se kevesebbet.

Itt említeném meg, hogy az őrlőnk minősége legalább annyira fontos, mint a kávébabok minősége, ugyanis minél egyenletesebb őrleményt szeretnénk kapni. Fontos! Ne vásárolj néhány ezer forintos mákdarálót, mert nem egyenletes és nem tudjuk állítani a finomságot, ami elrontja az őrleményt.

Ha kávét szeretnél őrölni, akkor ahhoz kávé őrlőt vegyél, nem egy nagy beruházás, ráadásul gyorsan megtérül. Amit semmiképpen sem ajánlanék, az az előre őrölt, vákuumcsomagolt kávé. Továbbá legyünk óvatosak a boltokban kapható kávékkal, ki tudja mikor pörkölték őket és a minőségük is sokszor kérdéses. Ne gondoljuk azt, hogy a 100% Arabica bármire is garancia lenne.

Egy előre őrölt kávétól nem várhatunk olyan minőségi végeredményt, mint egy frissen őrölt szemes kávétól, ezért ajánlatos frissen pörkölt szemes kávét vásárolni és beruházni egy kézi őrlőbe is, hogy közvetlenül a fogyasztás előtt történjen az őrlés.

6+7. Frissesség + Tárolás

 

Mit sem ér a minőségi kávénk, ha nem jól tároljuk. Azt szokták mondani, hogy a nyers kávé 3 évig, a pörkölt kávé 3 hónapig, az őrölt kávé pedig 3 percig tartja a minőségét. Szerencsére Neked nem kell azzal foglalkoznod, hogy légmentes környezetet teremts a felbontott kávédnak.

Hogy minél tovább tudd élvezi a MARAN kávék frissességét, pörkölés után minden termékünket légmentesen zárható, egyirányú szeleppel ellátott, visszazárható simítózáras zacskókba csomagoljuk, amin távozni tud a széndioxid, de az oxigént nem engedi a friss kávéval érintkezni. (Pörköléskor és pörkölés után széndioxid szabadul fel a kávéból). Ne feledd, a kávé egyik legnagyobb ellensége az oxigén. Mindezek mellett óvjuk a nedvességtől/párától, a magas hőmérséklettől (+30-35 °C) és a fénytől.

Habár az előző pontban kifejtettük, miért nem ajánljuk az őrölt kávét, felhoznék még egy érvet a tárolására vonatkozóan. Szinte lehetetlen jelentős minőségromlás nélkül sokáig tárolni, mert rögtön magába szívja a párát, elillan az aromája és avasodni kezd.

Amire még mindenképpen figyelj: a kotyogósban készült kávédat lehetőség szerint frissen fogyaszd el, ha kihűl, akkor inkább öntsd ki, mert kémiai reakciók folytatódnak a kávéban, bizonyos savak átalakulnak, amik kifejezetten egészségtelenek. Ne aggódj, ezek a savak a friss kávédban nincsenek jelen! 🙂

Sok sikert a kísérletezéshez!

A Maran Csapata