Skip to main content
A kávé az agyat pörgeti fel, a formacukor pedig a hangulatot! A kettő keveréke pedig nyerő páros lehet egy nyűgös hétfő reggelen.

És persze a hét többi napján is. A kávéfogyasztási trendek megismerése után egy újabb izgalmas téma titkaiba vezet be bennünket két úriember, mégpedig a formacukrok világába. Gábor és Tamás, a két ötletgazda és egyben alapító azok, akik éjjel megálmodják a dolgokat, nappal pedig meg is valósítják. A Formacukor a legolcsóbb marketingeszköz, az otthon íze, különféle rendezvények különlegessége és a vendéglátók innovációja. Az ötlet még viszonylag új keletű, hiszen tavaly óta ismerheti a piac, de már most mindenki imádja a kedves rózsaszín flamingókat, az unikornisokat és emoji barátaikat. Sőt, nem áll meg a dolog ennél a pontnál…

Gábor egy profi csapatot irányítva kezeli az online dolgokat (webshopüzemeltetés és marketingfeladatok). Tamás pedig az offline feladatok, stratégiai tervezések, fejlesztések és a gyárral való kapcsolattartásért felelős.

Hogyan kezdődött a formacukrok története?  

Gábor: A Formacukor tulajdonképpen egy nagyon hosszú folyamatnak az eredménye. Elkezdtünk Tamással együtt dolgozni és gondolkozni a KÁVÉ-ban (www.kave.hu – a szerz.), illetve egy igazán különleges és egyedi dolgon. Olyat szerettünk volna alkotni, amivel kijelenthető, hogy lábnyomot hagyunk az utókornak és ha majd megemlítik, hogy formacukor, akkor mindenki tudja ezt mihez kötni. Megindult az ötletelésvégül egy nagyon kedves ismerős csapaton keresztül kezdődött el a formacukorral kapcsolatos olyan elképzelés, amelynek azon részénél tartunk, hogy nem csak nádcukorban, hanem eritritben is gondolkodunk 

Tamás: Létezik Magyarországon egy olyan üzem, ahol a kandispálcákat és a formacukrokat gyártják. Viszont ők alapvetően külföldre dolgoztak a gyártásban.  Amikor végre a Kávés közösség és a koncepció összeért, megegyeztünk velük, hogy a termékértékesítést és a marketinget más fogja végezni helyettük. Mivel ők csakis a gyártással szeretnének foglalkozni, megkezdődött a fejlesztések folyamata isLétezett már néhány termékük, de mégsem fektettek sok energiát a salesbe, hiszen mégiscsak gyártók, így másban gondolkodtak. Azonban mi kreatív oldalról közelítettük meg a témát, érdekelt bennünket a fejlesztés része, főleg a piaci igényeket ismerve. Valami nagyon vagány és trendi dolgot szerettünk volna alkotni, nem csak a magyar, hanem a nemzetközi piac számára is.  

Milyen formák érhetők el most a piacon?  

Gábor: a legnépszerűbb formák a szivecske, a kávébab és a tealevél – ezek a klasszikus tematikus formák. Erre épülve indultak meg tavaly nagyon komoly termékfejlesztések – ennek köszönhetően idén már tarolt az unikornis és a flamingóforma, elérhetők az emojik, illetve különféle formákkal is elkezdtünk kísérletezni, ami szezonalitásban tud kiegészítője lenni (pl. Halloween-i sütőtök vagy éppen a karácsonyi fenyőfaforma). Nagyon bízunk benne, hogy népszerűek lesznek, hiszen ez egy kedves kísérő dolog. További formák és fejlesztések is tesztelések alatt állnak: létezik már like-jel, hashtag, eurójel, dollárjel – tehát határ a csillagos ég. Amit meg lehet alkotni cukorból és eritritből, formatartó és stabil (valamint jól szárítható), az kivitelezhető ilyen formában és jó állagban is érkezik meg a felhasználóhoz. Törekedtünk arra, hogy olyan egyedi formák születhessenek, amiket az emberek nem tudnának elképzelni cukorként, tehát ilyen téren is abszolút követjük a trendeket. 

Lényegében megfogalmazva: ötvözzük a fogyasztói trendeket a praktikussággal. 

Szintén nagyon fontos az az irány, amit nemrégiben kezdtünk el alkalmaznivállaljuk cégeknek, vállalkozásoknak, vállalatoknak, vendéglátóhelyeknek az egyedi cukrok elkészítését, ami egy kifejezett versenyelőny is lehet másokkal szemben. Jelenleg négy szálloda van, akiknek ilyeneket készítünkám további tárgyalásaink is folyamatban vannak.  

Milyen irányba haladtok most? 

Tamás: két irányban indultak el a fejlesztések, az egyik a formák kibővítése (legyenek trendikvagányak és formakövetők) a másik pedig az alapanyagok kikísérletezése, amiből készülnek. Eddig nádcukorból készültek a termékeink, az idei évben pedig eritritből is. Ebből is ugyanúgy elő lehet állítani bármilyen formát, ami jó hír, hiszen a célközönség egyre egészségtudatosabban él, a cukorhoz való hozzáállás kérdése pedig sosem volt egységes. Minimális szinten (és amiről tudunk, látható és direkt módon juttattjuk be a szervezetünkbe) szükség van a cukorra, de túlzott mértékű fogyasztása már nem ajánlott. Most igen sok időt töltöttem el Amerikában, és rájöttem, hogy az eritritol egy nagyon közkedvelt édesítőszer, ráadásul a piacon az egyik legegészségesebb. Cukorbetegek és candida diétások is nyugodt szívvel fogyaszthatják, 0% kalóriát tartalmaz, így az egészségtudatos- és a fitnessvonal is bátran használja.  

 

Jelenleg hol érheti el a közönség a termékeket?  

Tamás: A kávézók esetében még nem fektettünk akkora hangsúlyt arra, hogy megkeressük őket, valamint azokat a helyeket, amelyek kifizetnek a kávézáshoz egy ilyen járulékos pluszdolgot, amivel növelik a fogyasztói élményt. Egyelőre a fejlesztésekre koncentrálunk, hiszen elmondhatjuk, hogy nagyban gondolkodunk: nem csak a magyar, hanem a külföldi piacon is szeretnénk elterjedni. Emiatt a fókuszt tehát erre helyeztük. Egy webshopot már felépítettünk, ami jól működik, így jelenleg mind a lakossági fogyasztási szinten, mind kis- és nagykereskedelmi vonalon a webshopon keresztül tudnak vásárolni, vagy a különféle viszonteladóknál, akiknél már jelen van a termék.  

Azt szeretnénk, hogy minden termék legyen tökéletesen lefejlesztve, és megvalósuljanak azok a célok, amiket kitűztünk magunk elé. Ha megvan a teljes termékpaletta, akkor fogunk direktebb marketingmegkeresésekkel is foglalkozni. 

 

Mennyire vagytok nyitottak az újító ötletekre?  

Nyitottnak lenni egy passzív befogadó állapot, mi pedig egy nagyon aktív teremtő állapotban vagyunk nyitottak az új dolgokra és mi akarjuk diktálni a nagyon új dolgokat. 

Az új fejlesztéseinknek pont ebben rejlik a titka. Azt gondoljuk, hogy a formacukrokkal sokkal figyelmesebbé és stílusosabbá varázsolható a vendéglátás még az ötcsillagos szállodákban is. Ha már kávézik vagy teázik valaki, és erre szán egy kis “én-időt”, akkor megérdemli, hogy egy mosollyal is megajándékozzák.  

Minden nap lepjük meg magunkat, mert megérdemeljük” 

A sikeres, és kiegyensúlyozott emberek minden nap 30 percet szánnak magukra és a gondolataikra. Ilyenkor mindössze a zene és a kávé lehet ott pluszban. Teremtsük meg a kellő hangulatot ebben az állapotban, a kávénknak is adjuk meg, ami jár: a Formacukrot. 

 

Ha már kreativitás: ha választhatnátok, akkor Ti milyen formák lennétek?  

Gábor: Egy kávébab! 

Tamás: én pedig egy olyan figura lennék, aminek még folyamatban van a fejlesztése. 

Szerző: AndYou Magazine, fotók: Formacukor

Forrás: http://www.andyoumagazine.com/posts/izesits-stilusosan?fbclid=IwAR2nf643aWFOxwI1hm5Pl8gFLRudItmvC55S9tp9_vuQ8O9us2LqEWZY5yA