Skip to main content
5 NYOMÓS OK, MIÉRT ISZOM JEGESKÁVÉT TÉLEN

Meg tudom magyarázni. Anyám szerint jogásznak kellett volna mennem, mert azt a képességemet, hogy minden tettemet ép ész érvekkel alátámasszam, már egészen kölyökkutya korom óta gyakorlom. Hol jobban, hol rosszabbul. A téli jegeskávé ivászatom is ide tartozik, bár a kávézók sokat látott kollégáinak már fel sem kúszik a szemöldöke azon, hogy miért iszom a zimankóban jegeskávét. Ez az egyik szuper erőm. Elmondom.

0. DE MÁR MEGINT MIÉRT?

 Nyáron rájöttem, hogy mennyire tuti a jeges tejeskávé. Nem volt abban flikk-flakk, semmi fagyi vagy egyéb nyalnivaló, csak a hideg tej, némi apróra zúzott jégkocka, és a kávé. Én meg belezúgtam, mint vak ló a szakadékba, és azóta is ott bandázok a jegeskávémmal. Azt kortyolom minden reggel, pizsamában, gép előtt ülve, két karommal körbeölelve, hiába fordult a kalendárium Karácsony irányába. Nem volt ez tudatos, csak szimplán jó, és felülve erre a hullámra csak hagytam, hogy sodorjon.

A spiri lelkűek flow-nak hívják, meg elengedésnek, én meg szimplán kényelemből fakadó lustaságnak. Idő közben ugyan pontokba tudtam szedni, hogy milyen hasznossággal bír a jegeskávé kontra forró habos latte-csoda, mert tudtam, hogy egyszer valaki majd megkérdezi. És így is lett.

jegeskávé

1. A REGGEL TÖRTRÉSZE ALATT ELKÉSZÜL

A sima jeges tejeskávéhoz túl sok minden nem kell. Hideg tej, két jégkocka, és egy adag frissen készített eszpresszó. Vagy akár hosszú kávé. Vagy cold brew, vagy french press. Igazából teljesen mindegy. A lényeg, hogy miután csak a kávét kell elkészíteni és a többi adott, gyakorlatilag kettő perc alatt elkészül. Hamarabb, mint a szuper egészséges reggeli zabkásám. Kakaóval, lekvárral.

2. DRINK & GO!

Mint ahogy az evésnél, úgy számomra az ivásnál is fontos, hogy ne kelljen vele szüttyögni, ha szurkálja a talpamat a másodpercmutató. Értsd: az elkészítés ideje legyen egyenesen arányos az elfogyasztás idejével, amibe a mosogatás is beletartozik. A jegeskávénál ez tökéletesen teljesül, hiszen ahogy elkészül, már ihatom is, sőt, guríthatom lefele a torkomon az egész bögrével, és mint Andris edzőpajtim kisegere, Dzsesszika, simán el tudom tárolni a hideg tejeskávét a pofazacskómban, míg magamra rántom a kabátot, és zárom az ajtókat.

3. NEM ÉG SZÉT A SZÁM, NEM LESZ TÜZES A BÖGRE

A jegeskávét nem kell fújogatni, nem kell megvárni, míg ihatóra hűl, és nem égetem le vele az ízlelőbimbóimat, na meg a szám szélét. Simán megfoghatom a bögrét, még akkor is, ha valami béna fületlen, vagy lehetetlenül csöppnyi fülű bögrében szolgálják fel a tündérporost, és attól sem kell tartanom, hogy ha valamilyen balfékség okán az ölembe zúdítanám, szétégetve az összes nemes szervemet és testrészemet.

jegeskávét

 

4. NEM DUGUL EL A TEJHABOSÍTÓ

 Jahh, hát kérem, a tejhabosító! Tudományos megfigyeléseim azt igazolják, hogy bár háztartásonként különböző a szokás, mégis, a tejhabosító nagyjából mindenhol úgy néz ki, mintha paleolit-korból rakódott laktózmentes tej borítaná kb. kettőegésznégytizedmillió évvel ezelőtt óta… Ha nincs szakócánk, azt onnan le nem szedjük.

A tejhabosító egy igazi „nemszeretem” része a kávé-mátrixnak, és a rendszeres takarítás ellenére is lehetetlen a csőből kiszedni a befurakodott és megkövült tejet. Ezért a kávéfőző – legalábbis az én fele királyságomban – időnként úgy határoz, hogy elromlik. Ilyenkor vihetem a szervizbe, és ha jó esetben még garanciális a készülék, akkor megjavítják (tehát kitakarítják), amit átvételkor jó hangosan meg is említenek, hogy ha esetleg valaki a számítástechnikai áruház negyvenhatezer négyzetkilométernyi területének bal felső legrejtettebb zugában esetleg nem tudná, hogy egy rongy háziasszony vagyok, akkor azért informáljuk őt is, mégse jöjjön hiába lemozogni a vasárnapi rántott hús – krumplipüré menüt.

5. A JEGESKÁVÉ FOGYASZT

 Van egy elméletem a hideg dolgokról, konkrétan a fagyiról, ami mellé simán behúzom a jegeskávét is. A teóriám úgy szól, hogy fagyit azért kell enni étkezés után, mert lehűti a gyomrot, ezzel munkára készteti a szervezetet, hogy újra felfűtse és visszahelyezze a normál testhőmérséklet szintjére, és amiatt, hogy hideg, az emésztést is nagyszerűen fokozza. Miután a hideg jó hatással van az emésztésre, hamarabb dolgozza fel szervezetünk (legalábbis az enyém) a bevitt tápanyagokat, így nem rakódik le a felesleg. Tehát: a fagyi fogyaszt. És amennyiben ez így van, akkor a jegeskávé is.

jegeskávét

Szerintem anyámnak tök igaza volt.

 

Fotó: @eat_move_smile
Kiemelt fotó: pixabay.com/hu
logó

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy jó fej vagy!