Mindennapi függőségeink: a kávé és csoki
Ha lenne egy egy anoním kávé- és csokifüggők csoportja, elég sokan tagok lennénk. Mondjuk ezek olyan függőségek, amelyeket bátran fel is lehet vállalni. A mindennapi életünk része a kávé és csoki, nélkülük nem igazán telik el egy nap. És mi a legjobb módszer a szenvedélyeink „legalizálására”, igazolására? Ha megtudjuk, hogy milyen pozitív hatással vannak ránk! Hát most figyeljetek!
A kávé és a csoki is serkentőleg hat a szervezetre. A kávé inkább egy gyors energialöketet ad, míg a csokival kisebb, de hosszabb, egyenletesebb hatást érhetünk el. A kávézók körében kevésbé valószínű a II. típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór és a demencia kialakulása, csökkenti a bizonyos rákbetegségek, mint például a májrák kialakulásának esélyét.
A csoki fogyasztása szerotonint, azaz „boldogsághormont” termel az agyban, kedélyjavító hatású, a magas magnézium- és vastartalma szintén jót tesz a szervezetünknek. Fontos, hogy mindkettőből jó minőségű termékeket válasszunk.
A kávé és csoki termesztése, feldolgozása, hatása sokban hasonlítanak egymásra. Ízük is hasonlóan karakteres, amit még jobban felerősíthetünk, ha egymással kombinálva fogyasztjuk őket.
Talán mindenkinek ismerős a csokikockába „csomagolt” kávé, mellyel egyszerre mindkét szenvedélyünknek hódolhatunk. Na de van erre még többféle egyéb mód, házilag is próbálkozhatsz a kombinálással, nem fogod megbánni!
Felmelegített vízbe olvassz csokikockákat, majd mehet bele a kávé. A tetejéről a teljes élvezet elérése érdekében ne maradjon le egy nagy adag tejszínhab!
Kávés csokilekvár
Lekvár csokiból? Hogy mi? Ráadásul tök egyszerűen elkészíthető. A kávét dzsemfixszel forrald fel, kis hűlés után mehetnek bele olvadni a csokidarabok és egy kis rum („csak az íze végett” ;-)). Szép üvegbe adagolva szuper ajándék is lehet.
Kávé, kakaópor, tejszín, sűrített tej, vodka, cukor és víz összemixelve, egy napot a hűtőben érlelve, majd jégkockákkal felszolgálva szuper kis itóka!
A lehetőségek száma végtelen, lehet az muffin vagy torta, habos vagy vajas krémes, sütőben sült vagy sütés nélküli… mindegy, de legyen benne kávé és csoki. Persze bonbont is gyárthatunk házilag, ahol a csokiburkokat kávés krémmel töltjük meg.
De ha nem csak a hasunkra gondolunk, akkor is élvezhetjük együtt a kávét és csokit.
A kávés és csokis masszázs állítólag nagyon jó hatással van a bőrünkre (uhh, és közben micsoda illatok terjenghetnek!).
Ha csak az illatot szeretnénk érezni, akkor egy kávés-csokis illatgyertyát is gyújthatunk.
A sminkben mindig divatosak a kávé- és csokiszínek, visszafogott és esti sminket is készíthetünk velük. Létezik csokit formáló, csokiillatú szemhéjpaletta is!
De a falunk sem bánja, ha kávé- vagy csokiárnyalatokban pompázik.
Ezekkel aztán kimaxolhatod a kávé- és csokifogyasztást! 🙂