Skip to main content
fagyi, cukor, eritrit, édes, fenyő, tea, karácsony
Talán nincs is más olyan addiktív élelmiszer, mint a fagyi. Ja, de a kávé!

És ha a hőmérő 20 fok fölé megy, mit enne az, aki egy személyben kávé- és fagyi rajongó? Természetesen kávés fagyit!

Egy kávézóban jöhet a jeges kávé, a cukrászdában a kávés frappé és ha szerencsénk van, akkor a fagyizóban pedig akad néhány gombóccal számunkra a jeges élvezetből.

kávés fagyi

 

Így készítsd OTTHON!

De fagyit lehet készíteni házilag is, ráadásul mindenféle fagyi gép vagy extra eszköz nélkül. Sőt, tej, tejszín, laktóz nélkül, a vegetáriánus, vegán étrendet követők is fogyaszthatják. Az ezeket kiváltó csodaalapanyag pedig a banán, ami csodásan harmonizál a kávé ízével. Mutatjuk, hogy hogy készül:

Hozzávalók:

3 közepes banán

3 evőkanál mogyoróvaj

2 evőkanál kávélikőr

2 evőkanál espresso

opcionális hozzávalók:

étcsoki (http://konyhalal.cafeblog.hu/2014/03/27/20-kihagyhatatlan-csokis-suti/)

dió

egész kávébab a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy lapos tányérra vagy tálcára tegyünk műanyag csomagolófóliát (folpackot). A banánt meghámozva szeleteljük fel, a szeleteket fektessük egymás mellé a tálcára. Kb. 2 órára tegyük a fagyasztóba.

Ha megfagyott, öntsük késes robotgépbe és addig forgassuk, amíg krémes nem lesz az állaga. (A banán nem igazán vizes állagú, így nem fagy csontkeményre, viszonylag könnyen elbánik vele a robotgép.)

Adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük homogénre.

Ha lágyabb állagú fagyit szeretnénk, akkor rögtön tálalhatjuk, ha viszont keményebb gombócokat szervíroznánk, akkor további 2 órára tegyük vissza a fagyasztóba.

Tipp 1: Egyszerre több banánt is fagyaszthatunk, ha nem használjuk fel az összeset, akkor egy műanyag edénybe átrakva helytakarékosan tovább tárolhatjuk a fagyasztóban. Így, ha megkívánjuk a fagyit, rögtön készíthetjük is.

Tipp 2: A kávés ízesítés mellett gyakorlatilag végtelen módon variálhatjuk, érdemes kipróbálni a nutellás-banános és az epres-banános párosítást is. Ki tudja, talán még a kávés változat is háttérbe szorulhat…?

kávés fagyi

Tudjátok, mikortól élvezhetjük a fagyit?

A kínaiak már 3000 évvel ezelőtt fogyasztottak hóval kevert gyümölcslevet. Salamon király idejében jeges italokat szolgáltak fel, s a Bibliában említett tej és méz lehetett a fagylalt őse.

Később Néró római császár állítólag havat hozatott a hegyekből, és gyümölccsel, gyümölcslével, mézzel vegyítve fogyasztotta. A 13. század végén Marco Polo olyan receptet hozott a Távol-Keletről, a mely napjaink sörbetjére hasonlít. A történészek szerint e receptek nyomán alakult ki a fagylaltkészítés Olaszországban a 16. században.

kávés fagyi

A nagyközönségnek először az 1600-as évek végén élvezhette fagylaltot a párizsi Café Procopéban. (Ez a kávéház egyébként még ma is létezik.) A 17. században II. Károly angol király olyan nagyra értékelte ezt a csemegét, hogy megeskette udvari szakácsát, miszerint készítésének titkait sohasem fogja felfedni, s talán emiatt is a 19. századig kellett várni az utcai árusok megjelenésére.

Az első csomagolt fagylaltkockát Thomas Wall készítette Angliában, 1922-ben. A következő évben jelentek meg az utcákon a “Stop Me and Buy One” feliratú biciklik. 1904-es St. Louis-i világkiállításon egy fagylaltárus kifogyott kelyhekből, így született meg a fagylalttölcsér. Állítólag az illetőnek épp a keze ügyébe esett valami közel-keleti ostyalap, amelyet jobb híján kúp formájúra tekert, s megtöltötte fagylalttal, útjára indítva ezzel a ma is szokásos tölcséres fagyizási szokást.

kávés fagyi

Forrás / Fotó: https://thisisasweetblog.blogspot.hu, https://www.evamagazin.hu