Skip to main content
Életmód

Kinek nem ajánlott az eritrit?

A eritrit a legnépszerűbb cukorhelyettesítők egyike. Nem véletlenül! Az eritritet ugyanis szinte bárki használhatja, anélkül hogy bármilyen emésztési problémát okozna. Sajnos ennek ellenére is van olyan egészségügyi probléma, aminek fennállása esetén nem ajánlott az eritritol fogyasztása.

A sport és a pihenés mellett az egészséges táplálkozás az életmódváltás legfontosabb pillére. Az egészséges táplálkozás egyik legbiztosabb pontja pedig a finomított cukorfogyasztás elhagyása. Akár paleo- , akár ketogén-, akár 160 grammos-, akár candida diétába kezd valaki, biztos, hogy az első teendője a cukor elhagyása lesz.  Igen ám, de pont ezért kardinális kérdéssé vált, hogy akkor mivel pótolhatnánk a lelkünkek olyan kedves édes ízeket? Az eritrit, a xilit és a stevia mind jó alternatívák lehetnek.

Miért kell elhagyni a cukrot?

Sajnos a túlzott cukorfogyasztásnak a szervezetre nézve, szinte kizárólag negatív hatásai vannak. Elhízáshoz, inzulinrezisztenciához, diabéteszhez, irritábilis bél szindrómához, az immunrendszer gyengüléséhez és fogszuvasodáshoz vezet. A problémák megelőzése érdekében akkor is érdemes helyette egészségesebb édesítőszert keresni, ha még egészségesek vagyunk, és azok is szeretnénk maradni.

Milyen cukorhelyettesítők vannak?

Vannak mesterséges édesítőszerek. Ilyen például a szacharin és az aszpartám is. Ezeknek a fogyasztása nem ajánlott, ugyanis hiába tartalmaznak kevés szénhidrátot, rendszeres fogyasztásával a bélflórát sajnos nagyon durván tönkre lehet tenni, aminek a következménye sajnos ugyanúgy inzulinrezisztencia, irritábilis bél szindróma és elhízás is lehet.

Az édesítőszerek másik típusába a növényi cukrok tartoznak. Ilyen például a kókuszvirág cukor, vagy a nádcukor is. Ezek valamivel jobb választásnak tekinthetők, mint a finomított cukor, de lényegében akkor is cukor. Magas a glikémiás indexük és sajnos a vércukorszint emelkedése szempontjából sem sokkal kedvezőbbek, viszont természetes, adalékanyag mentes összetevők.

A cukorhelyettesítők harmadik csoportjába tartoznak a cukoralkoholok. Ide tartozik a xilit és az eritrit is. Rendkívül népszerű cukorhelyettesítők, hiszen szénhidrát és kalória szegény édesítőszerek, melyek nem terhelik meg a gyomrot és nem okoznak fogszuvasodást sem. Így a foghúzás is elkerülhető.

Xilit vagy eritirit?

Nem véletlenül tettül le voksunkat a formára pérselt eritrit mellett. A cukoralkoholok közül ugyanis sokkal jobb választás, mint a xilitol.  Habár a xilit is egy természetes poliol, sajnos jóval gyakrabban okozhat emésztési panaszokat, hasmenést vagy puffadást mint az eritritol. Ez azért van,mert a xilitnek más a felszívódási képessége az eritrithez képest, és ami nem képes felszívódni a vékonybélben, az egyből a vastagbélbe jut, ahol különböző biokémiai folyamatok hatására gázok keletkeznek, ami végeredményben hasmenést vagy puffadást okozhat. Ehhez képest az eritrit esetében jóval ritkábban fordulnak emésztési panaszok, mivel sokkal jobb a felszívódási képessége. Ennek ellenére is vannak olyanok, akiknek komoly gondot okozhat az eritrit emésztése.

Eritrit vs. irritábilis bél szindróma

Ők azok, akik irritábilis bél szindrómában szenvednek. Az ő esetükben ugyanis az eritrit is nagyon gyakran kiválthat hasi fájdalmat, puffadást vagy akár hasmenést is. Ez főleg azért van, mert a betegségben szenvedők esetében nem tudnak olyan mértékben felszívódni a tápanyagok a sejtekbe,mint az egészséges embereknél. A gyomruk sok ételre érzékenyebben reagál. Nehezen emésztik többek között a hagymaféléket, a babot, lencsét, szóját és más hüvelyeseket, a búzát,a káposztát, a gyümölcsöket, a mézet, a tejtermékeket és sajnos az édesítőszereket is.

Eritrit vs fruktóz felszívódási zavar

Az eritritet azoknak sem ajánlják, akik fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavarban szenvednek. Fruktóz felszívódási zavar esetében ugyanis a fruktóz nem tud felszívódni a vékonybélben, a vastagbélbe kerül és csakúgy, mint a xilit esetében a bélben lévő baktériumok fermentálják, melynek következtében gázképződés jön létre, ami puffadást okoz. A vastagbélbe került fruktóz helyileg megköti a vizet, ezzel felhigítva a bél salak tartalmát, ami végeredményben hasmenést okoz. 

Na de hogy jön ide az eritrit? Az eritrit sajnos gátolja a fruktóz felszívódását. Így a fruktóz tartalmú ételek (például gyümölcsök) és az eritrit együttes fogyasztása tovább fokozza az emésztőrendszeri panaszokat.

Látogass el facebook oldalunkra és tudj meg még többet az édesítőszerekről!