Skip to main content
Életmód

Lekvár eritrittel? Igen, lehetséges!

Ősszel, az aratás utáni friss gyümölcsökből készülnek a legjobb lekvárok! Még jobb lenne, ha bűntetlenül ehetnénk a házi lekvárt, anélkül hogy a mérleg többet mutatna. A tökéletes lekvár eritrittel is elkészíthető! Mutatjuk hogyan!

Egy lekváros palacsinta, vagy egy tányér császármorzsa házi sárgabarack lekvárral az egész család számára mennyei élmény. Akár az egész napot is feldobhatja egy klasszikus, házi lekvárral készült sütemény. A hátránya azonban az, hogy a hozzáadott cukorral készült lekvároknak még akkor is nagyon magas a cukortartalma, hogyha házilag készítjük őket és nem a boltban vásároljuk. Természetesen ettől még egészségesebbek, mint a bolti verzió, hiszen elkészíthető úgy, hogy semmilyen adalékanyagot ne tartalmazzon, de ettől még a kalória és a szénhidráttartalma nem lesz kevesebb. A diétázók örömére a lekvár eritrittel is elkészíthető, így a házi lekvárok kalória- és szénhidrát tartalma jelentősen csökkenthető! A lekvárunk persze nem lehet teljesen cukormentes, hiszen a gyümölcs természetes cukor tartalmát nem tudjuk kispórolni belőle, de ha hozzáadott cukor nélkül, eritrittel készítjük el, már akkor is nagyon sokat tettünk az egészségünkért és a fogszuvasodás megelőzéséért. Nézzük hogy készül a hozzáadott cukormentes lekvár!

Így készíts cukormentes lekvárt:
 1. lépés: Figyelmesen válogasd ki az ép, egészséges gyümölcsöket. A sérült vagy fonnyadt gyümölcsöket tedd félre, ne használd befőzéshez se, hiszen akár egyetlen rohadt barack, vagy fonnyadó eper is tönkreteheti a lekvárodat. 
 2. Alaposan mosogasd el a lekvár befőzéshez használatos üvegeket, hogy semmilyen szennyeződés ne maradjon rajta, különben idő előtt megromolhat a finom sárgabarack vagy eper lekvár. 
 3. Az üvegeket nem kell eltörölgetni, elég csak fejjel lefelé lecsepegtetni, amíg meg nem szárad.
 4. A kristálycukor helyett használj egészségesebb édesítőszert. Az eritrit mellett kiváló megoldás lehet a xilit is. Ha ezeket a természetes cukoralkoholokat használjuk édesítőszerként, mentesülünk a cukor egészségkárosító hatása alól, és csökkentjük az elhízás és a vele járó betegségek (cukorbetegség, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás…stb.) kialakulásának veszélyét is.
 5. 1 kiló gyümölcshöz körülbelül 15 dkg eritritet érdemes adni. Ez persze ízléstől függően lehet több is.
 6. A tartósításhoz, zselésítéshez érdemes pektint használni. A pektin egy szénhidrátokkal rokonságban álló vegyület, amit az alma, a körte és a sárgarépa sejtfalából állítanak elő. 20 gramm körülbelül 2-4 kilogramm gyümölcshöz elegendő.  A pontos felhasznált mennyiség függ attól, hogy milyen gyümölcsből készítünk lekvárt és persze a személyes ízlésünktől is.
 7. Ha szeretnéd, hogy a gyümölcsök vitamin és falvonoid tartalma amennyire csak lehet megmaradjon, akkor ne zsúfolj túl sok gyümölcsöt a fazékba. Inkább kevesebbet főzz össze egyszerre.
 8. A főzés során ügyeljünk rá, hogy ne túl nagy lángon főzzük, mert az eritrit 160 fokon lebomlik, így ha ezt a hőmérsékletet elérjük, nem lesz elég édes a lekvárunk.
 9. Mindenképpen magasabb falú fazekat, lábast, vagy edényt használj, így biztosan nem fog kifutni és a víz hamarabb elpárolog az edényből, így hamarabb elkészülsz vele, ami lássuk be, hogy az időhiányos világban, nem egy utolsó szempont.
 10. főzés közben a lekvárt folyamatosan kevergetni kell, hogy az eritrit és a gyümölcsök jó alaposan összekeveredjenek. 
 11. A lekvárok tartósítását mindig nagyanyáink módszerével; dunsztolással érdemes elvégezni. A gyümölcslekvárral tele töltött, forró üvegeket száraz, meleg helyre tesszük. Akár az ágyneműtartóba, akár egy pokróccal kibélelt ládába. Attól függ mennyi hely van a lakásban vagy a házban. A befőttes üvegeket legalább egy napig érdemes a dunsztban hagyni. Ha nincs ennyi időnk, akkor is meg kell várni a dunsztban amíg az üvegek kihűlnek.
Cukormentes lekvár beszerzés

Előfordulhat persze, hogy valakinek se ideje, se kedve a házi befőzéssel foglalatoskodni. Szerencsére nekik sem kell lemondaniuk a kiváló minőségű cukormentes bio lekvárokról, hiszen erdei gyümölcs lekvár, sárgabarack lekvár és eperlekvár is beszerezhető webshopunkból. Két kattintás az egész.

Látogass el facebook oldalunkra és tudj meg többet az eritritről és az édesítőszerekről!