Skip to main content
Életmód

Létezik bio eritrit is?

By 2020-08-25augusztus 27th, 2020No Comments
A bio boltok polcain különböző kiszerelésben találhatunk eritritet, de ez nem jelenti azt, hogy amit látunk az valóban bio eritrit is. Érdemes utánanézni, hiszen ha van rá lehetőség a bio termék mindig jó választás, hiszen nagyon fontos, hogy ételeink amellett, hogy diétásak, egészségesek is legyenek! Ez nagyon fontos szempont, bár a kettő nem feltétlenül jelenti ugyanazt. Éppen ezért mindig érdemes megnézni, hogy honnan és milyen minőségben szerezzük be élelmiszereinket.

Érdemes előnyben részesíteni a bio vagy kézműves élelmiszereket és kozmetikumokat, hogy minél kevesebb kemikália jusson a szervezetbe. Igaz ez természetesen az édesítőszerekre, így a bio eritritre is. A kérdés már csak az, hogy mitől számít bio-nak egy élelmiszer?

Honnan tudod, hogy tényleg bio valami?

Sajnos nem ritka, hogy öko élelmiszerként árulnak termékeket, miközben szó sincs erről. Szerencsére ez könnyen ellenőrizhető. A bio élelmiszerek forgalmazását ugyanis több Európai Uniós és magyar jogszabály is szigorúan szabályozza.  Rengeteg előírásnak kell megfelelni ahhoz, hogy egy élelmiszer bio minősítést kapjon, akár magas cukortartalmú, akár cukormentes ételről van szó.

A szigorú szabályozások pontosan leírják, hogyan kell és lehet termeszteni a növényeket, tenyészteni és gondozni az állatokat. Vonatozik ez minden bio gazdaságra a méhészettől a baromfi tartáson és gombatermesztésen át, egészen a feldolgozott élelmiszerek, az eritritol és más cukorhelyettesítők előállításáig. Az előírások betartását Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. ellenőrzi. Az Európai Unióban pedig a német CERES az egyik legnagyobb ellenőrzésre jogosult vállalat. Ők hagyják jóvá, hogy egy terméken feltünthető-e a bio minősítés. A német CERES minősítést webshopunk bio eritrit termékeinek leírásánál is megtalálod!

Mitől bio az eritrit?

A növénytermesztésnél, így a kukorica és búza ültetvények esetében is rendkívüli figyelmet kell szentelni a termőföld minőségére, a vetőmag származására, a természetes növényvédő szerek és tápoldatok használatára. Például, ha olyan földet szeretnének bevetni, amit korábban nem bio növények termesztésére használtak, akkor a földet használat előtt két évig pihentetni kell. Erre azért van szükség, hogy biztosan minden vegyi anyag eltávozzon a talajból.

A bio eritritolt bio kukorica vagy búza ültetvényeken aratott növények keményítőjéből állítják elő, majd a növényekből kinyert gyümölcscukrot (glükózt) élesztővel keverik, ami megerjeszti a glükózt és cukoralkohollá, vagyis eritritté alakítja át. Az eljárás során a növények semmilyen génmódosításon nem esnek át, és nem is kerülnek érintkezésbe semmilyen génmanipulált élelmiszerrel, vagy növénnyel.

Mivel az eljárás minden egyes lépésénél nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy egy termék valóban bio minősítést kapjon, az előállítása is jóval költségesebb, mint a boltokban kapható hagyományos cukorhelyettesítő szereké. Az extra költség azonban extra gondoskodást és odafigyelést jelent, aminek köszönhetően a bio édesítőszerek minősége is elsőosztályú.