Skip to main content
Kandiscukor – Biztosan ismered, talán próbáltad is, de itt az idő, hogy többet megtudj a kandiscukorról

Színes, édes és rendkívül dekoratív kísérője kávénak, teának vagy limonádénak, mégis keveset tudunk róla. Honnan ered? Mitől kandis? Kik találták fel? Fényt derítünk az alábbi kérdésekre, hogy te is mindent megtudj a kandiscukorról.

Mi a kandis?

Nagyméretű kristályokból áll, a szacharóz tartalma ennek a legmagasabb. Hagyományosan nád- és répacukorból készül. Az első, ami feltűnik rajta, hogy sokkal nagyobb kristályok alkotják a kandiscukrot. Az európai szabvány szerint akkor beszélhetünk kandiscukorról, ha a legalább 5 milliméter hosszú kristályokból áll a termék.

kandiscukor

Eredete

Már a 9. században foglalkoztak a kandiscukrok készítésével az arabok. Az európai és magyar nyelvbe a 18-19. században robbant be a fogalom és szinte azonnal elkezdték gyártani is. A slágernek számító kandiscukorról azt kell tudni, hogy a szanszkrit khanda, „tört cukor” kifejezésból származik, a magyarba pedig a német nyelv közbenjárásával került be.

kandiscukor

Felhasználása

Bár a mai felhasználása teljesen egyértelmű, mivel a kandiscukor sokkal lassabban olvad, felettébb mókás dolog a meleg vagy hideg italainkat kevergetni vele. De nem csupán ez az egyetlen hasznos tulajdonsága ennek a szemet gyönyörködtető édességnek. Az egyiptomiak és perzsák 1000 körül gyógyszerként használták a kandist, és ez ma sincs másként. Köhögés és torokgyulladás enyhítéseként keverj össze 1 doboz kandiscukrot, 45 dkg mazsolát, 3 citrom, fél pohár kristálycukrot és (most jön az igazi csavar) öntsd fel annyi whiskyvel, amennyi ellepi. Amikor a kandis feloldódott, csillapítsd vele a köhögésed és a rossz kedved. A tartósító- és szesziparban is használják édesítőszerként, különösen nagy népszerűségnek örvend a pezsgőknél.

kandiscukor

Készítése

Cukoroldatból készítik lassú kristályosítással. A kandis tulajdonképpen „rámászik” a cukoroldatba engedett fonalra vagy hurkapálcára a speciális kristályosító kádban. A kristályok nem ezekben a hatalmas formákban cuppannak fel, hanem órák és napok elteltével veszik fel a formát. Éppen ezért a kandiscukrot nagyon lassan kell lehűteni, mert gyors hűtéssel apró kristályokat kapnánk, ami persze szép-szép, de nem az kívánt forma.

 

DIY

Nem kell megijedni, otthon is lehet kandist készíteni, amit úgy édesíthetsz és színezhetsz, ahogyan csak szeretnél. Nincs szükséged semmi extrára, csupán cukorra, ételszínezékre, aromára, hurkapálcára és sok-sok türelemre. Annyit kell tenned, hogy a kristálycukrot feloldod a forró vízben, hozzáadod az aromát, ételszínezéket és a sűrű, már nem tűzforró szirupba belemártod a pálcát vagy fonalat, amire a kristályokat szeretnéd kialakítani. Innentől kezdve pedig csak türelmesnek kell lenni és megvárni azt a 4-6 napot, ameddig rárakódnak a kristályok.

A kandiscukor tehát nem friss édesítőeszköz, mégis nagyon divatos, fantasztikus kiegészítője a nyári limcsiknek vagyjegeskávénak, a tört változattal pedig koktélokat és édességeket is díszíthetsz. Próbáld ki! Nézz szét webshopunkban és válaszd ki a kedvenced! Neked melyik a kedvenc színösszeállításod?

Forrás / Fotó: coffeetry.hu – a Kávé saját webshopja

Szerző: Elek Dóra