Skip to main content
Életmód

Mit használjunk cukor helyett?

Amikor valaki diétázni kezd, gyakran felmerül a kérdés, hogy mit használjon cukor helyett. Az édesítőszerek nem csak a cukorbeteg számára jelentenek egészséges alternatívát, hanem mindenkinek. Ráadásul a formára préselt eritrittel nemcsak egészségesebb, de elegánsabb is a kockacukor helyett! Azzal azért nem árt tisztában lenni, hogy a különböző cukorhelyettesítők milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

Cukor helyett számtalan édesítőszer áll már a rendelkezésünkre. Az édesítőszereket nagyon sokféleképpen csoportosíthatjuk. Lehet a fő szempont az íze, vagy akár az is, hogy mennyi a szénhidráttartalma, vagy hogy mennyire emeli meg a vércukorszintet. 

Cukor helyett, de édesen!

Akinek fontos az ízvilág és teljesen egészséges, nyilván a cukorhelyettesítő édessége alapján rangsorolja az édesítőszereket. Ha ez az opciót nézzük, akkor a cukorpótlókat két csoportra oszthatjuk: Az intenzív- és a kevésbé intenzív ízű cukorpótlókra. 

Az intenzív ízű cukorhelyettesítők édesebbek, mint a hagyományos kristálycukor. Ilyen például a szacharin, az aszpartam és a taumatin is. Ezekből kevesebbet érdemes használni. A kevésbé intenzív ízű édesítőszerek közé tartozik például a stevia és az eritrit is. Bár ezekből picit többet kell használnunk, hogy megkapjuk az eredeti édes ízeket, nagy előnye, hogy utóbbiak teljesen természetes és szénhidrátmentes édesítőszerek, így nem kell tartani az esetleges mellékhatásoktól sem. Másképp csoportosítunk persze, ha az édesítők szervezetre gyakorolt hatását és szénhidrát tartalmát nézzük.

Cukor helyett mézet?

Futólag érdemes megemlíteni a mézet, mint cukorhelyettesítőt. A méz egy teljesen külön kategóriába sorolható édesítőszer, hiszen szénhidráttartalmát és a szervezetre gyakorolt hatását tekintve nem sokban különbözik a cukortól. Az íze és a felszívódása ugyan jobb, mint a cukornak, de semmiképpen sem említhető diétás édesítőszernek.

Cukor helyett nyírfacukor?

A nyírfakéregből előállított nyírfacukor, vagy xilit az egyik legjobb cukorpótló, hiszen nagyon alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma is. Cukorbeteg is fogyaszthatják, állagában és ízében tökéletesen olyan, mint a kristálycukor. Az egyetlen hátránya, hogy bizonyos mennyiség túllépése után haspuffadást, hasmenést okozhat. 

Cukor helyett eritrit?

Az én személyes kedvenc az eritrit, a zéró kalóriás cukor. És tényleg az is! Teljesen biztonságosan használható, akár cukorbeteg számára is: glikémás index: 0, szénhidrát tartalom 0,kalória 0. Hasmenést nem okoz és a legszebb, hogy teljes természetes anyag. Olyannyira, hogy még a gombákban és a szőlőben is megtalálható ez a cukoralkohol. Az eritritből kicsit többet kell használni, mint a normál cukorból, de ez egyáltalán nem gond, hiszen nem emeli meg a vércukorszintet, ellenben nagyon egészséges, hiszen antioxidáns is. Ennek köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket, és képes csökkenteni a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések kockázatát is. Használatával megelőzhető a fogszuvasodás, a magas vérnyomás és kordában tartható a vércukorszint.

Cukor helyett Stevia?

A Stevia a másik legszuperebb alternatíva cukor helyett. A steviat, akárcsak az eritritet cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukorszintet. Ezen felül vérnyomáscsökkentő és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Látogass el facebook oldalunkra és tudj meg többet a cukorpótlásról!