5 Napsütötte kávé-ország, ami megdobogtatja a kávéimádó szíveket
Mit tesz egy kávéimádó, ha meghallja ezt a két szót: kávétermelő ország? Bizony, azonnal beindul a fantáziája, hogy miként lehetne beiktatni egy kávé-körutazást. Mert ugyan ki ne akarna a napsütötte kávé országaiban felébredni reggelente? Valljuk be, hiába a kávé-export, egy Brazíliában elkortyolt kávé mindent üt.
Lássuk, hová húz a kávéfan szíve
Brazília – Napsütötte kávébabok
Tudtad, hogy Brazília a világ legnagyobb kávétermelő országa? Nyilván nem, mert már rég odaköltöztél volna. Gondolj csak bele! Kávéültetvények végtelen sora, ameddig csak a szem ellát, a frissen szüretelt kávébabok ismerős illata, és az izgalom, hogy mikor kóstolhatsz már bele, egy kávéfan számára felbecsülhetetlen. A brazil kávé továbbá azért olyan különleges, mert ún. „száraz eljárással” dolgozzák fel, tehát a kávébabokat a napsütésben szárítják.
Kolumbia – Az Arabica kedvelőinek
Az aktív has süttető program a kolumbiai tengerparton nem lehet teljes egy igazi kolumbiai kávé nélkül. Miért olyan különleges? Mert Kolumbiában csak Arabica kávét termelnek, ezért világszínvonalú a minősége.
Ha netán megunnád a homok puha ölelését és a víz csiklandozását, Kolumbiában található egyébként a Nemzeti Kávépark is, amely két nagyobb részre különíthető el. Az egyik egy múzeum, amely a kávé termesztésének történetét és kultúráját meséli el, a másik pedig egy vidámpark, ahol kiélheted gyermeki rajongásod a hullámvasutak iránt. Mindenesetre a kávét a menet utánra hagyd!
Indonézia – Hejj, cica, iszom azt a…
Ha csak annyit mondok, hogy macska és kávébab, azonnal beugrik, melyik Indonézia leghíresebb kávéja. A Kopi Luwak-ot egy enyhén szólva különleges eljárással készítik, melynek a palm civit macskafajtához van köze. Ez a cica előszeretettel fogyasztja a kávébogyót, a szervezete azonban nem tudja feldolgozni. Hogy ne részletezzem tovább – mivel úgyis tudod, mi következne-, inkább rátérnék arra, hogy ebből a kávéból egyébként évente kb. 500 kg-ot adnak el, mint Cat Poop Coffee.
Mexikó – Tejcsokoládés kávé, ha édesszájú vagy
Oaxaca Mexikó déli területein található, a kávéjára általában a közepesen testes jelzőt használják. Ezt a kávéfajtát tejcsokoládéval és mandulával szokták ízesíteni. Köszönöm, nincs több kérdésem!
Uganda – Vadon termő kávéfák
Az Arabica zöld kávét a betakarítás után – a brazíliai kávéval ellentétben – természetes módon mossák, majd dolgozzák fel. Uganda érdekessége, hogy Robusta kávéfákat vadon is lehet találni, az éghajlatnak köszönhetően. Ha pedig egy jó kávét akarsz inni, akkor a Bugist kell megkóstolod, melyet csokoládéval ízesítenek.
A legjobb kávétermelő országok között tuti megtalálod a saját szád ízének valót, hiszen olvashattál csokoládés kávéról, amit azoknak ajánlok, akik nem bírnak lemondani a bűnös élvezetekről. Aztán ott volt a Nemzeti Kávépark, ahol a szórakozást egybe lehet kötni a kávékultúrával, esetleg a cica kaki kávé, vagyis a Kopi Luwak a vadabb kávéfanoknak, és a napsütötte kávé azoknak, akik egy kis különlegességre vágynak.
Te melyiket választanád?
Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Írók között