Skip to main content
Életmód

Napsütötte kávébabok! Kalandra fel!

By 2019-04-25november 12th, 2020No Comments
5 Napsütötte kávé-ország, ami megdobogtatja a kávéimádó szíveket

Mit tesz egy kávéimádó, ha meghallja ezt a két szót: kávétermelő ország? Bizony, azonnal beindul a fantáziája, hogy miként lehetne beiktatni egy kávé-körutazást. Mert ugyan ki ne akarna a napsütötte kávé országaiban felébredni reggelente? Valljuk be, hiába a kávé-export, egy Brazíliában elkortyolt kávé mindent üt.

Lássuk, hová húz a kávéfan szíve

 

Brazília – Napsütötte kávébabok

Tudtad, hogy Brazília a világ legnagyobb kávétermelő országa? Nyilván nem, mert már rég odaköltöztél volna. Gondolj csak bele! Kávéültetvények végtelen sora, ameddig csak a szem ellát, a frissen szüretelt kávébabok ismerős illata, és az izgalom, hogy mikor kóstolhatsz már bele, egy kávéfan számára felbecsülhetetlen. A brazil kávé továbbá azért olyan különleges, mert ún. „száraz eljárással” dolgozzák fel, tehát a kávébabokat a napsütésben szárítják.

 

Kolumbia – Az Arabica kedvelőinek

Az aktív has süttető program a kolumbiai tengerparton nem lehet teljes egy igazi kolumbiai kávé nélkül. Miért olyan különleges? Mert Kolumbiában csak Arabica kávét termelnek, ezért világszínvonalú a minősége.

Ha netán megunnád a homok puha ölelését és a víz csiklandozását, Kolumbiában található egyébként a Nemzeti Kávépark is, amely két nagyobb részre különíthető el. Az egyik egy múzeum, amely a kávé termesztésének történetét és kultúráját meséli el, a másik pedig egy vidámpark, ahol kiélheted gyermeki rajongásod a hullámvasutak iránt. Mindenesetre a kávét a menet utánra hagyd!

 

Indonézia – Hejj, cica, iszom azt a…

Ha csak annyit mondok, hogy macska és kávébab, azonnal beugrik, melyik Indonézia leghíresebb kávéja. A Kopi Luwak-ot egy enyhén szólva különleges eljárással készítik, melynek a palm civit macskafajtához van köze. Ez a cica előszeretettel fogyasztja a kávébogyót, a szervezete azonban nem tudja feldolgozni. Hogy ne részletezzem tovább – mivel úgyis tudod, mi következne-, inkább rátérnék arra, hogy ebből a kávéból egyébként évente kb. 500 kg-ot adnak el, mint Cat Poop Coffee.

 

Mexikó – Tejcsokoládés kávé, ha édesszájú vagy

Oaxaca Mexikó déli területein található, a kávéjára általában a közepesen testes jelzőt használják. Ezt a kávéfajtát tejcsokoládéval és mandulával szokták ízesíteni. Köszönöm, nincs több kérdésem!

 

Uganda – Vadon termő kávéfák

Az Arabica zöld kávét a betakarítás után – a brazíliai kávéval ellentétben – természetes módon mossák, majd dolgozzák fel. Uganda érdekessége, hogy Robusta kávéfákat vadon is lehet találni, az éghajlatnak köszönhetően. Ha pedig egy jó kávét akarsz inni, akkor a Bugist kell megkóstolod, melyet csokoládéval ízesítenek.

A legjobb kávétermelő országok között tuti megtalálod a saját szád ízének valót, hiszen olvashattál csokoládés kávéról, amit azoknak ajánlok, akik nem bírnak lemondani a bűnös élvezetekről. Aztán ott volt a Nemzeti Kávépark, ahol a szórakozást egybe lehet kötni a kávékultúrával, esetleg a cica kaki kávé, vagyis a Kopi Luwak a vadabb kávéfanoknak, és a napsütötte kávé azoknak, akik egy kis különlegességre vágynak.

Te melyiket választanád?

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Írók között