Skip to main content
Nincs új a Nap alatt, tudjuk ezt jól, és ha ráadásul a téli zimankóban még ki sem süt, akkor van bajunk igazán. Mi, kávérajongók viszont rendelkezünk egy szuper erővel, ami akár fúj, akár esik, mindig kiránt bennünket a téli szürkeség viharvert búskomorságából. Ez pedig nem más, mit a KÁVÉ, és az iránta érzett, kompromisszumok nélküli vad és feltétlen imádat.

Nézzük hát, mivel boldogítsuk magunkat idén télen, és bár nem biztos, hogy a karácsonyi Nagy Zabálás előtt pont erre a típusú kalóriabevitelre van szükségünk, de olykor-olykor #férjenbele alapon simán elszürcsölgethetünk egy kávénak nevezett desszertcsodát.

  1. TOJÁSLIKŐR SHOT

 A nyál is összefut a szánkban már csak a gondolatától is, ahogy télidőben, két lesiklás között a félig fagyott ujjainkkal szorongatjuk a forró, felgőzölt tojáslikőrt tejszínhabbal gazdagon megpakolva. Szerencsére a téli finomságot „kávésítva” is fogyaszthatjuk, amihez csak annyi kell, hogy egy igazán jó cold brewt csorgatunk, és a tetejét reszelt szerecsendióval megszórjuk. Nálunk, ahol karácsony közeledtével dívik a házilag készített tojás-, és csoki likőr, igazán veszélyes csemege!

Autóba ülni ezután nem szabad, de egy kellemes bekuckózós szombat délutánt el lehet tölteni tojáslikőrös kávé-kedvencünk megnyugtató társaságában.

kávé

Fotó: @Brian Addison

  1. CRÉME BRULÉE LATTE

Nem kell ahhoz télnek lennie, sőt, még csak Párizs mesés macskaköveit sem kell koptassuk ahhoz, hogy hozzájussunk, vagy akár radiátorral fűtött otthonunkban készítsünk egy igazán jó créme brulée-t. Ez az a desszert – a sok közül, amire mindig elgyengül a lábunk, hiszen a könnyű vanília krém, tetején vékonyan pirított cukorréteggel maga a mennyei manna. Szinte halljuk, ahogy a kiskanál fémje megkocogtatja, majd egy határozott mozdulattal, mint a tél Dunára lehelt jegét, áttöri a kezünkben tartott kiskanál, majd gyermeki vággyal sietve igyekszünk minél serényebben magunkba tömni az első falatot.

Ha megvan az élmény, az ízhez képzeletben adjunk hozzá egy tökéletes eszpresszót, és máris kész a téli desszert-menü. Persze külön-külön is tökéletes, de ha mégis úgy gondolnánk, kipróbálnánk a créme brulée lattet, nem kell mást tennünk, mint a tejet vanília sziruppal, vagy egy vaníliarúd kikapart belsejével felgőzölni, finoman az eszpresszót belecsurgatni, majd a habjára barna cukrot szórni, és ha nem is a vállról indítható lángszórónkkal, de annak egy konyhai kistestvérével a cukrot egyszerűen csak rápirítani. Még akkor is, ha nem követett el semmit.

kávé

Fotó: @Copa Vida

  1. GESZTENYÉS JEGESKÁVÉ

 Akinél gyerekkorban hozzánk hasonlóan szintén beégett a gesztenyepüré iránti szerelem, annak talán tetszeni fog ez az igazán ínycsiklandó kombó. A jegeskávé ugyan nem feltétlenül téli ital, de van, akinek rajongása felülírja a forró ital iránti vágyat, és csak nyeli, falja, kortyolja a konyha meleg kövének biztonságában jeges reggeli kedvencét. Szögezzük le: a gesztenyés jegeskávé egy durva dolog. Igazi téli rém. Nem szarvas, nincs szánja, nem repked, egyszerűen csak vanília fagylaltos, gesztenye szirupos kávé-csoda, ami könnyen függőséget okoz, ezért #férjenbele ide vagy oda, ezzel tényleg vigyázni kell. Fagyi is, gesztenye is, szirup is, és persze „ha már lúd vagyok, legyek kövér” alapon még a hab is.

Kép forrása: www.bigstockphoto.com
Inspiráció: laweekly
logó

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy jó fej vagy!