Skip to main content
Életmód

Paleo diéta! Eritrittel vagy anélkül?

Újabb és újabb diétás trendek kerülnek terítékre. Mindegyikkel kapcsolatban rengeteg szakirodalmat lehet olvasni. Bár ezek a diéták sok mindenben eltérnek egymástól, egy közös pontjuk biztosan van. A cukrot kerülni kell. De vajon lehet-e helyette eritritet használni, vagy örökre lemondhatunk az édes finomságokról?

A cukorfogyasztás szinte minden diéta legnagyobb mumusa. Nincs ez másként az egyik legnépszerűbb életmódváltó program, a paleo diéta esetében sem. Egy édesszájú embernek kész gyötrelem betartani, hogy egyáltalán ne egyen semmilyen édességet. Az eritrit ilyenkor megoldást jelenthet. A kérdés már csak az, hogy az eritritol fogyasztás beilleszthető a paleo diétába?

Mielőtt belevágunk, azért szeretném leszögezni, hogy nem tisztem megítélni se pro se kontra egyik diétát sem. Ez a dietetikus szakértők feladata, pusztán abból a szempontból veszem górcső alá most ezt a táplálkozási irányzatot, hogy belefér-e az eritrit fogyasztása vagy sem.

A paleo diéta és az eritrit

A paleolit diéta lényege röviden az, hogy vissza nyúljunk a gyökerekhez és csak olyan ételeket együnk, amiket a paleolit korban is megettek az emberek. Tehát minél természetesebb, minél kevésbé feldolgozott ételek fogyasztása javasolt. 

A paleolit táplálkozás célja elsősorban a rossz táplálkozásból fakadó modern kori betegségek elkerülése. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a reflux, az irritábilis bélszindróma, sőt még a rák is, melyeket mindenki szeretne elkerülni. A paleo diéta bár ma már rendkívül népszerű, jóval korábban kezdtek el vele először foglalkozni. Először egy amerikai gasztroenterológus, Walter L. Voegtlin foglalkozott vele 1975-ben, Magyarországon Szendi Gábor tette népszerűvé. 

Jelenleg is megoszlik a szakemberek véleménye a diéta kapcsán, de azt mindenképp el kell ismerni, hogy vannak nagyon is figyelemre méltó sikerek a paleo táplálkozás követői között. Ami fontos, hogy bármilyen diétába kezd is valaki, mindenképpen forduljon szakemberhez a saját egészségének megőrzése érdekében. Saját kútfőből egy paleo étrendet is össze lehet állítani nagyon egészségesen és persze kevésbé egészségesen is.

Mit lehet enni a paleo diétában?

Nagyrészt húsokat, zöldségeket, sajtokat, gombákat, tojást, zsíros, de nem fűszeres ételeket javasol, illetve kis mennyiségben a gyümölcsöt is engedélyezi ez a diéta, a cukrokat viszont nem.

Sokan ezért bele sem kezdenek ebben a diéátba, pedig a liszt és cukormentes sütemények elmétben bármikor fogyaszthatók. Valójában, ha az egész szervezet működését nézzük, lefekvés előtt már a cukormentes sütemény sem javasolt senkinek, míg uzsonnára nyugodtan fogyasztható. Mivel az eritrit kalóriamentes és az inzulintermelésre sincs hatással, a paleolit diétába is beilleszthető.