A tiramisu-t mindenki szereti. Mert oly finom, mert könnyű elkészíteni, mert meglephetjük vele vendégeinket, mert ahogy a pihe-puha krém olvad a szánkban egy pici rum ízével és a kávé illatával: Mennyei, nem kérdés!

Nehogy azt gondoljátok, hogy a standard tiramisu receptjét és elkészítését írom le most Nektek. Az nem én lennék. Az nem lenne kreatív, igényes és különleges.

tiramisu

tiramisu

Az egyik legfontosabb hozzávalója a kávé. Ehhez a finomsághoz Fair trade, bio kávét használtam, amelyet Dorcas válogatott, szorgos kezeivel. Fair trade, ami nem egy kávé márka, hanem egy korrekt civil kezdeményezés védjegye. Üzenete, hogy nem környezetpusztító módon termelték meg a kávébabokat és nem alkalmaztak kizsákmányoló munkát gyermekekkel és nőkkel. Ha ilyen terméket vásárolunk, akkor hozzájárulunk ahhoz, hogy a termelőknél több bevétel maradjon, amelyből iskolákat és egyéb közösségi dolgokat hozhatnak létre. Hiszen jelenleg mire a cappuccino a poharunkba kerül előfordul, hogy 150-szer cserél gazdát a kávé és egy 300,- Ft-os kávéból csupán 9,- Ft jut el a termelőhöz. Dorcast megnézheted lejjebb. 🙂

Visszatérve a tiramisura.

Ez a tiramisu a tejérzékenyek Mekkája! Ugyanis nincs benne a hagyományos tiramisuból ismert mascarpone.

Az én tiramisumban nincs liszt, nincs cukor, nincs babapiskóta vagy tojás!

Vegán és ha szeretnéd, akkor nyers vegán formában is elkészítheted. Azaz semmilyen állati eredetű dolgot nem tartalmaz. Elkészítésében Emily inspirált és szokásomhoz híven úgy készítettem el, hogy a lehető legegészségesebb legyen. Nah, jó nem csigázlak tovább…

Ebben a tiramisuban zabpehely, fenyőmag, datolya és még néhány egészséges finomság van. Tejérzékenyek bátran fogyaszthatják. Gluténérzékenyek, ha gluténmentes zabpelyhet vásárolnak, akkor ők is. A finom édes ízt csupa természetes édesítővel érjük el, mint pl. a datolya és a mazsola. Mivel én édes szájú vagyok, ezért tettem még bele egy kis természetes cukorhelyettesítőt is.

Nagyon laktató finomság. Nem diétás, de minden összetevője egyenként is egészséges.

Hozzávalók kb. 10-12 személyre:

 Az alaphoz:

250 g apró szemű zabpehely

1 csésze (250 ml-es csésze) vízben áztatott mazsola, kinyomkodva

3-5 evőkanál eszpresszó

Ladyfinger:

100 g apró szemű zabpehely

1 csésze (250 ml-es csésze) vízben áztatott datolya, kinyomkodva

1-2 csipet Tiszta só

2-3 vanília kikapart belselye

3-5 evőkanál expresszó

0,5 teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő

Ízlés szerint rum

A vaníliás krémhez:

2 csésze = 300 g fenyőmag

200 ml tisztított víz

60 ml kókuszolaj

3 evőkanál cocomas kókuszkrém

2-3 vanília rúd kikapart belseje

2,5 teáskanál Dia -wellness 1:4 cukorhelyettesítő

2 mokkáskanál konjac liszt

Tálaláshoz:

Néhány gramm jó minőségű, zsírszegény kakaópor

Képes segítség a hozzávalók beszerzéséhez:

tiramisu

A hozzávalókat bioboltokban vagy pl. a magokat piacon is meg lehet vásárolni. 

Előkészületek:

  • A mazsolát és a datolyát áztassuk be tiszta vízbe 2-3 órára, de egy éjszakára is be lehet.
  • Ha teljesen nyersen szeretnéd elkészíteni a turamisut, akkor áztass be 1 éjszakára 2 púpos evőkanál szemes kávét kb. 12 evőkanál tiszta vízben.

Először az alapot készítjük el.

  • A zabpehely felét (125 g) tegyük bele az aprító gépbe és aprítsuk szinte liszt állagúra.
  • Majd tegyük bele a további 125 g zabpelyhet, a mazsolát, a kávét és jól dolgozzuk össze.
  • Egy sűrű masszát kapunk, amit nyomkodjunk bele egy 17×20 cm-es tálba. Tegyük hűtőbe.

 Készítsük el a ladyfinger-t:

  • Minden hozzávalót tegyünk az aprítógépbe és dolgozzuk össze homogén masszává. (itt nem kell a zabpelyhet apróbbra darálni/őrölni).

 

Végül a vaníliakrémet készítsük el:

  • Minden hozzávalót tegyünk bele az aprítógépbe, a víz és a konjac liszt kivételével.
  • Kezdjük el összedolgozni a géppel, majd lassan adagoljuk hozzá a vizet.
  • Végül kóstoljuk meg, hogy ízlik-e és ha fincsi akkor keverjük bele, akár a gép, akár egy kanál segítségével a konjac lisztet.

tiramisu

A tiramisu összeállítása:

A már hűtőben lévő alapra tegyük a vaníliakrém felét majd kisebb-nagyobb csomókban tegyük rá a ladyfinger-t. Végül oszlassuk el a vaníliakrém másik felét és ha lehet egy éjszakára tegyük hűtőbe. Ha nem bírjuk ki, hogy megkóstoljuk, akkor legalább 2-3 órára tegyük hűtőbe, majd tálaláskor szórjuk meg kakaóporral.

tiramisu

tiramisu

tiramisu

tiramisu

  • Ha lefőzöl 2 x 50 ml eszpresszót, az elég lesz a tiramisuhoz.
  • Ha nyers vegán formában szeretnéd elkészíteni a tiramisut, akkor csupán annyit kell tenned, hogy a kávét sem főzöd le, hanem 24 órára beáztatsz 2 púpos evőkanál szemes kávét kb. 12 evőkanál vízbe.
  • Érdemes hűteni, mert úgy jobb lesz az állaga a tiramisunak.
  • Használj ehhez az adaghoz 17cm x 20 cm-es téglalap alakú tálat.
  • A fenyőmag nem igazán olcsó hozzávaló. Ezt helyettesítheted nem sózott kesudióval, amelyet a felhasználás előtt 2-3 órára be kell áztatni tiszta vízbe.

Dorcas. Ha kíváncsi vagy rá, olvasd el a történetét:

tiramisu

Nagyon jó étvágyat hozzá!