Skip to main content
Falánk vagy de szeretnél odafigyelni ünnepekkor is a helyes étkezésre? Akkor most itt van néhány tuti túlélő tipp neked, nehogy kudarcba fulladj.
HATÉKONY MENTŐCSOMAG KARÁCSONYRA

Attól a pillanattól kezdve, hogy a Sluffentöffen áruházban október közepén felállítják a díszekkel megrakott fenyőfát, gyakorlatilag megindul a visszaszámlálás a Nagy Karácsonyi Zabálásig. Talán mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy ami akkor és ott folyik az alatt a pár nap alatt, szinte megállíthatatlan. Hömpölyög az étel, sülnek a bejglik, főnek a csülkös töltött káposzták, mi meg csak nyelünk. Hullanak a kaskákba a frissen nyesett fehérkenyér szeletek, lábasba a halfejek, és az illatozó sajtos rúd megrengeti az összes addigi épkézláb, sziklaszilárd, hosszú távra beállított életmódunk alappilléreit.  Azt, hogy erre miért van szükség, szintén tudjuk jól, hiszen Anyánk már megmondta. „Tradíció, Fiam!” De hogy hogyan éljük túl, és milyen túlélő tippjeim vannak karácsonyra, hát ezt kérdezik tőlem mostanában.

 

1. EGYÉL SZÉPEN

 Az életmódváltásnak köszönhetően már másfél éve bizonyított, hogy napi ötszöri evéssel – ami kétóránkénti evészetet jelent – zseniálisan tartható a forma. Jókor-jót kell enni, ez a titka. Nincsenek földtől elrugaszkodott dolgok, semmi himi-humi, enni kell. Ha a hétköznapjaink erről szólnak, még akkor is, ha sütievő lévén itt-ott heti néhány alkalommal előkerül a gesztenyepüré, vagy befordulunk gyerekkorunk cukrászdájába egy két recegő habos franciakrémesért, annak bele kell férjen. #férjenbele, ugye? És működik. Így ha a hétköznapok rendben vannak, és alapvetően kiegyensúlyozott az étkezésünk, bár megterhelő a karácsonyi kaja-dömping, maradandó kárt nem fogunk okozni.

Fotó: Anete Lūsiņa on Unsplash

2. ERESZD EL A KUTYÁKAT

Nincs ezen mit szépíteni, az ámítást sem bírom, hiszen magam is jól tudom: amit karácsonykor meg lehet enni, azt valószínűleg meg is fogom. Ha a húsokat nem is, de a zöldséggel tölt

ött káposztát igen, Apám sűrű halászlevét szintén, na és Anyám puha kalácsait, amit dióval és mákkal tölt meg, és amik fénylő barnán sorakoznak konyharuhával letakarva a tepsiben metszésre várva…  Aztán ott vannak a szilvalekváros hókiflik, gyerekkorom kedvencei, és a hatalmas tepsi, csokoládéval borított zserbó… Hát, nálunk nagyjából ez a menet. Ha viszont úgy állok a karácsonyhoz, hogy lelkiismeret furdalás nélkül élvezem a csengők szárnyán asztalra suhanó finomságokat, egyrészt nem tömök magamba annyi ételt, mint amennyit előre elterveztem, másrészt tudom, hogy ezeket a kedvenceket az évnek ezen időszakában készíti Anycika, így most kell megszakajtanom az ízlelőbimbóimat. Én a karácsonyt elengedem, mert ez csak három nap. A többi háromszázhatvankettőn meg jó gyerek vagyok.

karácsonyra

Fotó: Európa Kávéház

3. IGYÁL SZÉPEN

Napi 3-4 liter víz legurítása igencsak harcos. De attól még leküldöm. Vizet inni meg kell tanulni, szó se róla, nem könnyű feladat. Viszont ennyi folyadék mellett esélye sincs az embernek dugig tömnie magát ennivalóval, így ha a folyadékbevitelre figyelünk, akkor elkerüljük a rommá zabálást, és túl azon, hogy megfelelően hidratáljuk szervezetünket, a huncut üres kalóriából sem fér belénk annyi. Ez a túlélő tipp egész évben hasznos, de ha ünnep, akkor viszont előkerülhet a dézsma-szekrényből a házi tojáslikőr és az ünnepi cherry, egy-két palack bor, vagy egyéb alkohol tartalmú szörpi. Ezzel sincs gond, amíg megvan a mérték, egy-két pohár bármit én is elszürcsölök vacsora közben. Na meg egy tojáslikőrt előtte…

 

4. FORDÍTS IDŐT A MOZGÁSRA

Bár 70% az evés és csak 30% a mozgás, az a harminc százalék pont annyi, amennyi az egészséges életmódhoz kell. Nem feltétlenül edzőteremre gondolok – bár kétségkívül nekem ez a legkényelmesebb megoldás – lehet az egy intenzív séta, kültéri gyakorlatok, futás, síelés, vagy bármi olyan testmozgás, ami a karácsonyi nagymenetet kicsit elviselhetőbbé teszi. Januárban az újévi fogadalmaknak hála amúgy is megugrik a lelkes testedzők száma, viszont az edzőtermek már decemberben szuper ajánlatokat kínálnak, így már a két ünnep közt is simán lepattanhatunk egy kis súlyzós Hot Ironra… Vagy hát ki-mire szeretne.

karácsonyra

Fotó: Visual Production

5. VISSZA A RÉGI KERÉKVÁGÁSBA

Ha a karácsonyi menüsort végigpörgetjük, az ételek alapvetően illeszkednek a másfél évvel ezelőtt kialakított étrendbe. Nincs abban semmi extra: reggelire fehérje és jó szénhidrát (nekem ez a zabkása), tízóraira magok és gyümölcs, ebédre fehérje, zöldség és jó zsírok, szénhidrátok, uzsonnára magok, vacsorára pedig már csak fehérje. Nem porból, ételből. Karácsonykor viszont egy kisebb hegynyi ételt főzünk, így nem csoda, ha már reggelire töltött káposzta virít a zabkásás tálban. Ha így van – márpedig előfordul, hogy így van -, igyekszem úgy válogatni az ételeket, hogy a napi öt sarokpontnak időben és összetételben megfeleljen. Tehát ha nem zabkása van reggelire, hanem tojásrántotta, szintén jó. Ha nem tojást vagy tofut eszem ebédre, akkor lesz hal, tejszínes-spenótos durumtésztával. Húsevők természetesen variálhatnak, a hangsúly azon van, hogy mikor-mit. Még ha karácsonykor kicsit oda is vágunk az életérzésnek…

Fotó: Eat, move, smile

 

Kiemelt Fotó: www.pexels.com/
logó

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy jó fej vagy!