Skip to main content
Életmód

Csokoládé ami nem hizlal – Eritrites csokoládé

Közeleg az adventi időszak és vele az ízesített forró csokoládék, az otthoni bekuckózás és az ebéd utáni csokoládé nassolás időszaka. Ilyenkor minden fogyni vágyó kétségbeesetten keresi a cukormentes, kevésbé hízlaló megoldásokat. Most utánajártunk, hogy létezik-e olyan csokoládé ami nem hizlal.

Melyik a legfinomabb csokoládé? “A kerek csokoládé, a szögletes csokoládé, a hosszú csokoládé, a rövid csokoládé, a gömbölyű csokoládé, a lapos csokoládé, a tömör csokoládé, a lyukas csokoládé, a csomagolt csokoládé, az egész csokoládé, a megkezdett csokoládé, az édes csokoládé, a keserű csokoládé, a csöves csokoládé, a mogyorós csokoládé, a tejcsokoládé, a likőrös csokoládé…” Mindegy, csak csokoládé legyen! Ezt már Gombóc Artúr is megmondta. Azok, akik szeretik a csokoládét mélyen átérzik Csukás István mesealakjának magvas gondolatait a csokoládéról. Az egyetlen bökkenő vele, hogy nagyon hízlal. De ha feltalálták már az eritritnek nevezett cukormentes cukrot, akkor talán végre létezik olyan csokoládé ami nem hizlal. 

Mit kell tudni a csokoládéról?

A csokoládé önmagában még nem hizlal, ha nem adnak hozzá cukrot. Értelemszerűen minél magasabb a kakaó tartalma és minél alacsonyabb a cukortartalma egy csokinak, annál kevésbé lesz hízlaló. Éppen ezért ajánlják gyakran az étcsokoládét a fogyókúrázóknak, de fontos tudnunk, hogy az étcsokoládé sem feltétlenül diétás. A diéta alatt a legjobban a cukormentes, eritrittel édesített csokoládékkal járunk. A csokoládé ami nem hizlal ugyanis mindenképpen cukormentes. Szerencsére már sokféle cukormentes csoki létezik. A mogyorókrémes tejcsokoládétól, az étcsokoládén és a tejcsokin keresztül egészen a fehércsokoládéig találhatunk cukormentes változatot. 

A táplálkozást egységben kell nézni!

Amikor arról beszélünk, hogy mi hizlal és mi nem, akkor nem szabad csak egyetlen élelmiszert nézni. Egészben kell figyelni a táplálkozásunkat és önmagunkat is, a hízásnak ugyanis nagyon sok oka lehet, nem lehet a csokoládét fő bűnösként kikiáltani. Ha valaki két hetente, ebéd után eszik egy kocka csokoládét, akkor az egészen biztos, hogy nem a csokoládé lesz a túlsúlyának az oka. A hízás oka lehet a rendszertelen (túl gyakori, vagy túl ritka) táplálkozás, lehet a nassolás, lehet a mozgásszegény életmód, lehet a túlzott cukorfogyasztás, lehet a rossz minőségű táplálkozás, lehet az étel mennyiségének túl nagy vagy túl kicsi mennyisége, de lehet egy autoimmun anyagcserezavar is. Az elhízás kapcsán mindig rendszerben kell gondolkodni és nem szabad csak egyetlen dolgot fő bűnösként kikiáltani.

Látogass el facebook oldalunkra és tudj meg még többet a cukormentes ételekről!