Skip to main content
Életmód

Cukorbetegség: Gyümölcscukor vagy eritrit? Melyik jobb cukorbetegeknek?

Ki akarna lemondani az édes íz élvezetéről? Szerintünk ilyen ember nem nagyon létezik. Gyakran fel is merül a kérdés, hogy melyik jobb a cukorbetegek számára: a gyümölcscukor vagy az eritrit? Ahhoz, hogy erre a kérdésre érdemben válaszolhassunk meg nagyító alá kell vennünk magát a cukorbetegséget. Ezen kívül meg kell néznünk azt is, hogy a két édesítőszer közül melyik, hogyan hat egy diabéteszes ember szervezetére.

Az vagy, amit megeszel.Tartja a mondás és ez bizonyos szempontból valóban így is van. Sejtjeink, melyek felépítenek és egészségesen működtetnek minket abból nyernek energiát, abból épülnek, amit ételként elfogyasztunk. Az emberi szervezet egy élő rendszer, amit ha jó minőségű benzinnel tankolunk sokkal tovább tudunk egészségesen és jól működtetni, így a cukorbetegség kialakulását is elkerülhetjük. 

Amikor ebbe mélyebben belegondol az ember, máris ráeszmél, hogy miért elsődleges minden betegség megelőzésében és gyógyításában az egészséges, vitaminban és tápanyagokban gazdag ételek fogyasztása. Az egészséges táplálkozással számos esetben megelőzhető a kettes típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a pcos (policisztás ovárium szindróma), az endometriózis, a magas vérnyomás, az irritábilis bél szindróma, a daganatos betegségek, sőt még a fogszuvasodás kialakulása is. Táplálkozásunkban különösen fontos szerepe van annak, hogy mennyi mesterségesen feldolgozott élelmiszert és mennyi cukrot fogyasztunk. Nem is gondolnánk mennyire fontos, hogy mivel édesítjük az ételeket és italokat, különösen akkor ha valaki már cukorbeteg.

Az régóta köztudott, hogy a kristálycukor nem jó választás, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy milyen édesítőszereket lehet helyette alkalmazni egy cukorbeteg embernek.  Vajon a gyümölcscukor vagy az eritrit jó választás az ételek és italok édesítéséhez?

Mi a cukorbetegség?

Ahhoz, hogy erre érdemi választ kapjunk, meg kell értenünk, hogy a mi a diabétesz és miért alakul ki. Amint ezt megértjük nagyon gyorsan választ kapunk a kérdésre.  A cukorbetegség a glükóz, vagyis a gyümölcscukor feldolgozási zavara. Az inzulin nevű hormont normális esetben a hasnyálmirigyben található Lagerhans-szigetek termelik. Az inzulin feladata a cukor, a zsírok és az aminosavak bejuttatása az emberi sejtekbe, hogy a sejtek ebből energiát nyerjenek. Ez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az ember mozogni, gondolkodni és egyáltalán létezni tudjon. A gond akkor van, amikor a szervezet a hasnyálmirigy “kifáradása” miatt nem képes elég inzulint termelni.

1-es típusú cukorbetegség

Ez kétféleképpen alakulhat ki a szervezetben: Az egyes típusú cukorbetegség esetén egy örökölt autoimmun betegségről van szó. Ebben az esetben a szervezet idegenként ismeri fel a saját sejtjeit, aminek következtében egy autoimmun gyulladás alakul ki a szervezetben és elpusztulnak azok a sejtek, melyek az inzulintermelésért felelősek. Az egyes típusú diabétesz általában már gyerekkorban, vagy fiatal felnőttkorban kiderül és a cukorbetegeknek csak elenyésző részét teszik ki.

2-es típusú cukorbetegség

A kettes típusú cukorbetegség évek alatt alakul ki és az első jele maga az inzulinrezisztencia, amit gyakran emlegetnek a cukorbetegség előszobájaként is. Az inzulinrezisztencia esetén a sejtek inzulinreceptoriai egyre érzéketlenebbé válni, egész egyszerűen nem érzékelik az inzulin jelenlétét a vérben, ezért a hasnyálmirigynek egyre többet kell termelnie, míg teljesen ki nem fárad. A betegség kialakulása viszont nem törvényszerű, még akkor sem ha valaki már IR-es (inzulinrezisztens)! Megfelelő diétával és a glükoneogenezist csökkentő,  inzulinérzékenyítő gyógyszerekkel (például: Inofolic, inozitol) a folyamat megállítható, sőt vissza is fordítható.

Miért ne egyen cukrot aki cukorbeteg?

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a szervezetnek szüksége van valamennyi cukorra, akkor miért kell teljesen mellőzni azt. Erre a válasz röviden az, hogy azért mert ezek úgynevezett gyorsan felszívódó szénhidrátok,melyek hatására az inzulinszint hirtelen megemelkedik, aztán gyorsan le is csökken, aminek akár hipoglikémia is lehet a rövid távú következménye. Hosszú távon pedig tovább romlik a helyzet, ahelyett, hogy javulna. 

Természetesen egy ember étrendje akkor egészséges, ha abban minden tápanyag benne van, amire a szervezetnek szüksége van. Megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmaz szénhidrátot, fehérjéket, vitaminokat, zsírokat és ásványi anyagokat is. Ennek a pontos meghatározása már egyénileg eltérő, éppen ezért ez a dietetikus szakemberek feladata, de az tény, hogy az egészséges táplálkozásnak a szénhidrát fogyasztás is a része, ám annak a minősége és a mennyisége is kiemelten fontos egy cukorbeteg ember esetében. 

Gyorsan felszívodó szénhidrátok helyett csak a lassan, fokozatosan felszívódó szénhidrátok fogyasztását javasolják a szakemberek. Ezért a hozzáadott cukrot minden diabétesszel és inzulinrezisztenciával diagnosztizált embernek kerülnie kellene, saját egészségük érdekében.

Gyümölcscukor vagy eritrit?

Ezen a ponton már választ kaphatunk kezdetben feltett kérdésre, miszerint a gyümölcscukor vagy az eritritol jobb-e a cukorbetegeknek. A gyümölcscukor másik neve a glükóz, ami olyan gyorsan szívódik fel,mint semmi más, ezért a cukorbetegek és az IR-esek számára kifejezetten kerülendő élelmiszer, az eritritol ezzel szemben cukorbetegség esetén is fogyasztható édesítőszer. Az eritrit ugyanis nem cukor, hanem egy olyan cukoralkohol, mint amilyen például a xilit is. Ezek nem emelik meg az inzulinszintet, a szénhidráttartalmuk és a glikémiás indexük is nulla, így nyugodtan fogyasztható akár kávé vagy tea mellé is. Persze csak mértékkel.

Látogass el facebook oldalunkra és tudj meg még többet az eritritről és annak hatásairól!