Skip to main content
Életmód

Eritrit: Helyes mennyiség kiszámolása a cukorpótlásban.

By 2020-08-20augusztus 27th, 2020No Comments
Az eritrit az egyik legjobb lehetőség, ha cukopótlásról van szó, hiszen ez egy természetes édesítőszer, ami nem emeli meg az inzulinszintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják, és még mellékhatásai sincsenek.

Éppen ezért lett az eritrit az egyik a legjobb cukorhelyettesítő édesítőszer. Fontos azonban, hogy az eritrit egészségesebb, de édesítő ereje is más, mint a kristálycukoré, a nádcukoré, a kókuszvirágcukoré vagy a barna cukoré. Ezzel mindenképpen érdemes kalkulálni, ha szénhidrátcsökkentett, vagy akár paleo finomságot szeretnénk otthon készíteni.

Rengeteg közkedvelt, népszerű élelmiszernek van cukormentes verziója, amiben zömmel eritritet használnak. Ilyen például a szafi free termékek nagyrésze, de a paleolit és a ketogén étrendet követők is gyakran használnak eritritet ételeik elkészítéséhez, hiszen egy 0 glikémiás indexű édesítőszerről van szó. Pont ezért lehet kiváló szénhidrát csökkentett finomságokat készíteni eitritol felhasználásával, amit cukorbeteg, inzulinrezisztens, túlsúlyos és egészséges emberek is nyugodtan, minden negatív következmények nélkül fogyaszthatnak.

Az ökölszabály
Amit tudni kell az eritritől, melőtt főzni kezdünk vele: A steviával ellentétben az eritrit édesítő hatása valamivel gyengébb, mint a cukoré. A hagyományos kristálycukornak körülbelül 70-80%-a. Ez a legfontosabb amit figyelembe kell vennünk, ha eritrittel főzünk. Például egy bögrés süti esetében míg cukorból 1 bögrényit adunk a tésztába, addig eritritből egy és egyharmad bögrényi kell.

Számít a hőfok!
Fontos tudni, hogy az eritrit 160 fokon lebomlik. Erre nagyon fontos odafigyelni akár csirkét, aká köretet, akár süteményt vagy tortát készítünk. 160 fok feletti sütésnél ugyanis hiába használunk elegendő mennyiségű eritritolt, az ételünknek biztosan nem lesz édes íze.  A receptekben éppen ezért mindig érdemes megnézni, hogy milyen sütési hőfokot ajánlanak. Ha 160 foknál magasabbat, akkor érdemesebb alacsonyabb hőfokon tovább sütni, különben nem lesz elég édes az étel.

Plusz egy tipp:
A cukoralkoholok esetében előfordulhat a kristályok túl nagyok lesznek, és nem lesz kellemes őket fogyasztani. Különösen igaz ez akkor, ha valamilyen krémet, szószt vagy esetleg pudingot készítünk. Ilyenkor érdemes felhasználás előtt robotgéppel jól összetörni a kristályokat, hogy krémünk textúrája minél lágyabb, minél homogénebb legyen.