Skip to main content
Életmód

Fogyás eritrittel! Lehetséges?

Sokszor halljuk és olvassuk, hogy az eritrit valóságos csodaszer és ha csak ezt használjuk édesítésre, akkor biztosan lefogyunk! Vajon igaz ez? Utánajártunk! Jöjjenek most a tények és a tévhitek az eritrit mágikus fogyasztó hatásáról!

Ahogy mindig, az igazság most is valahol középen van. Igaz, hogy ha lecseréljük a cukrot eritritolra úgy valóban sokkal könnyeb a fogyás, de sajnos ennyi még nem elég a varázslathoz. Nézzük meg, hogyan lehet mégis sikeres a fogyás, eritrit segítségével.

Nézz szembe a tényekkel!

Minden elhízás mögött a lelassult anyagcsere problémája áll. Az anyagcserénk viszont számos ok miatt lehet lassabb. Lehet genetikai hajlamunk is persze, de sokkal inkább meghatározza ezt a táplálkozásunk, a lelki és mentális állapotunk, a sportolási szokásaink, a pihenésünk mennyisége és minősége, a napi stressz és persze valamennyire hat az életkor is.

Nagyon fontos, hogy lásd a realitásokat, ha szeretnél vékonyabb és egészségesebb lenni. Ez pedig az, hogy valahol homokszem került a gépezetbe amit önmagában a cukor lecserélése eritritre sajnos még nem fog megoldani. Ez nagyobb meló. Illúziókra és önbecsapásra építve, csak csalódni fogsz. Az igazság pedig az, hogy ha lenne egy egyetemes csodaszer, aminek hatására varázsütésre le lehetne adni a zsírpárnákat, csak azt venné mindenki, méghozzá kilószámra. A valóság ennél sokkal árnyaltabb. A megoldáshoz pedig a problémát kell megoldani, nem elég pusztán a tünetet kezelni. Mit is jelent ez pontosan, ha fogyásról van szó? Azt, hogy el kell kerülni a látszat megoldásokat, ám ez nem könnyű, ha legalább minimális szinten nem ismerjük a szervezetünk működését és reakcióit.

A fogyni vágyók legnagyobb csapdája: a látszat fogyás!

A dietetikusok, táplálkozás- vagy életmódtanácsadók és az edzők is sokszor használják ezt a kifejezést. A látszat fogyás azt jelenti, hogy valakinek a fogyókúra, életmódváltás vagy akár egy betegség (étkezési zavaroknál nagyon gyakori) hatására valóban elkezd csökkenni a testsúlya. Tehát kilóban fogyni kezd, miközben az anyagcsere a koplalás vagy a hiányos tápanyag bevitel hatására még jobban lassulni fog. A szervezet ennek hatására még jobban tartalékolni kezd, a hormonális egyensúly még jobban felborul, az izomtömeg pedig lassan leépül. A felesleg zsírréteg viszont ott marad. Persze előfordul, hogy ezekkel a rossz fogyókúrákkal adunk le valamennyit a zsír tartalékokból is, de mivel a szervezetünket raktározó üzemmódra kapcsoltuk, ennek sajnos a többszöröse szokott visszajönni, amint visszaállunk a megszokott kerékvágásba. Ezt hívják látszat fogyásnak, amit zömmel a tápanyag hiányos, egyoldalú diéták (például káposztaleves diéta), vagy a rendszeres koplalás okoz.

Ahhoz, hogy ténylegesen fogyni tudj, és ne csak egy átmeneti látszat fogyást érj el, meg kell látnod, hogy a szervezeted egy élő rendszer, amiben minden-mindenre hat és az ételed a benzin, ami ezt szervezetet működteti. Ha egy benzines autóba állandóan dízelt tankolsz előbb-vagy utóbb tönkremegy a motor, akármilyen jó az autó. Hiába jó valakinek a genetikája, ha nem ajándékozza meg magát azzal, hogy egészséges és tápláló ételeket fogyaszt és rendszeresen sportol, akkor bizony idő előtt jönnek majd a gondok. Az első tünet a hízás, utána pedig jönnek különböző egészségi panaszok inzulinrezisztencia, cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés és magas vérnyomás formájában. Ha ezt megértjük, utána már tényleg segíthetünk nekünk az eritrit!

Eritrit, a bűntelen szenvedély

A cukor fogyasztása önmagában nehezen elkerülhető, hiszen majd minden zöldség és gyümölcs tartalmaz legalább minimális mennyiségben valamilyen cukrot. A hozzáadott cukor fogyasztását viszont lehet és érdemes is elkerülni. Persze ez sem mindig könnyű!

Tény, hogy az egészséges szervezetnek nem okoz gondot egy kis mennyiségű cukor, ha azt a megfelelő időben és a megfelelő étrend mellett tesszük. Személy szerint azt gondolom, hogy nincs az az ember, legalábbis nagyon ritka, aki mindig képes ellenállni egy fagyinak, vagy egy finom, édes teának. De ha már bűnbe esünk, csináljuk azt elegánsan, ennyi #férjenbele ! És ha az anyagcserénk rendben van, akkor tényleg bele is fér!

Már csak azért is, mert így nem élünk az édes íz utáni vágy állandó kísértésben. Nyomaték lesz azokon az eseményeken, amikor nagy ritkán megengedünk magunknak egy kis plusz cukorbevitelt.

Még jobb, hogy ha az édesség iránti szenvedélyt eritrittel készült édességekben éljük ki, akár cukrászsüteményről, akár teázásról, akár házi süteményről van szó! Az eritrit ugyanis bármilyen diétába jól beilleszthető, hiszen a glikémiás indexe és a szénhidráttartalma is.

Mire kell még figyelni?

Önmagában csak az eritrit lecserélése még nem elég! Érdemes a fehérlisztet is lecserélni mandulalisztre vagy kókuszlisztre, valamint a tehén tejet is jobb mellőzni. Ehhez nem feltétlenül kell megvenni a méregdrága növényi tejeket, hiszen a kókusztejet vagy a mandulatejet akár házilag is elkészítheted.

Az ételek minősége mellett a rendszeresség is nagyon fontos. Biztosan hallottál már a napi ötszöri étkezésről, melynek az a lényege, hogy minimum kettő-maximum négy óránként kellene enni ahhoz, hogy az anyagcserénk megfelelően működjön. Legalább ugyanilyen fontos a reggeli ébredés után, valamint a kávéfogyasztás időzítése és persze az is, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne együnk.