Skip to main content
Életmód

Tényleg drága az eritrit?

Amikor bemész egy supermarketbe szabad szemmel is jól látható mekkora árkülönbség van a kristálycukor és az eritritol között. Mégis azt gondolom, hogy az eritrit valójában sokkal olcsóbb, mint a hagyományos kristálycukor, vagy porcukor. Olvasd végig ezt a bejegyzést, és a végére neked is tuti kijön a matek!

Ha a cukor és az eritrit árát egymás mellé tesszük, valójában egy több ismeretlenes egyenletet kellene látnunk, amiben a pénz értéke csak egyetlen tétel. Hiszen a valós költségek jóval túlmutatnak ezen. Az étkezési szokásaink alapjaiban határozzák meg, hogy szervezetünk képes-e kiegyensúlyozottan működni. Amikor ez az egyensúly felborul, az életünk minden területére hatással lesz. Befolyásolja egészségi állapotunkat, fizikai és szellemi terhelhetőségünket, produktivitásunkat, sőt még hangulatunkat is. Éppen ezért fontos, hogy lássunk az ételeink testünkre gyakorolt hatását.

Olcsó cukor, drága gyógyszer!

Kétféle cukorbetegséget szoktak megkülönöztetni, az egyik az örökölt a másik pedig a szerzett cukorbetegség. Pontosabban a rossz táplálkozási szokások következtében kialakult diabétesz. A kettes típusú cukorbetegség nem egyik napról a másikra alakul ki. Ez egy hosszú, éveken át tartó folyamat eredménye. Először a sejt felszínén képződő inzulin receptorok válnak érzéketlenné, aminek köszönhetően a sejtek éhezni kezdenek, hiszen nem jut el hozzájuk az energiát adó cukor. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az inzulin receptor nem képes a vérben lévő kisebb mennyiségű cukrot érzékelni, ezért  egyre több és több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy sejtbe a cukor tápanyagként bekerülhessen. Ez az inzulinrezisztencia, amit a cukorbetegség előszobájaként is gyakran emlegetnek. Nem véletlenül. Szomorú, de mára sajnos népbetegséggé nőtte ki magát, és mivel kimutatni csak terheléses vércukor vizsgálattal lehet, ezért a legtöbben nem is tudnak róla, hogy ilyen problémájuk van.

A tünetek viszont árulkodóak lehetnek! Leggyakrabban menstruációs zavarok, a policisztás ovárium szindróma (pcos), meddőség, alma típusú elhízás, úszógumi, indokolatlannak tűnő túlsúly, indokolatlannak tűnő szőrnövekedés, depresszió, alvászavarok, feszültség, hajhullás jellemzi. Ha valaki észleli magán ezeket a tüneteket, akkor mindenképpen érdemes endokrinológushoz fordulni.

Talán senkinek sem okoz túl nagy meglepetést, hogy az ördögi kör kialakulásának az egyik fő okozója a mértéktelen szénhidrátbevitel, a rengeteg tápanyag nélküli üres kalória, különösen a gyorsan felszívódó, egyszerű cukrok túlzott fogyasztása, amik egyre intenzívebb inzulin hullámzást idéznek elő a szervezetben. A rossz táplálkozás következménye végül cukorbetegség, hormonális problémák, valamint szív- és érrendszeri betegségek is kialakulnak, ha nem figyelünk oda időben az intő jelekre.

 A vizsgálatokra, a szakorvosokra, és a gyógyszerekre kényszerűségből fordított pénz, idő és energia már önmagában nagyságrendekkel többe kerül, mint havonta fél kiló eritritol.

Eritrittel a diabétesz ellen!

Az inzulinrezisztenciát koordában lehet tartani, sőt ki is lehet jönni belőle, ahogy a szerzett cukorbetegségből is, de ehhez hatékony életmódváltás, nagyon nagyfokú tudatosság és önkontroll szükséges. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk az édességek élvezetéről, és ezt bizony az eritritnek is köszönhetjük.

Cukor helyett mindig, minden esetben jobb választás az eritrit akár cukorbeteg valaki, akár egészséges. Ezt az édesítőszert ugyanis cukorbetegek számára is gyakran ajánlják, hiszen a glikámiás indexe 0, gyakorlatilag teljesen kalóriamentes, a szénhidrát tartalma pedig elenyésző (100 grammban, mindössze 1 gramm szénhidrát van). Adottságainak köszönhetően a vércukorszintet nem emeli meg. Mindenféle kellemetlen következmény és mellékhatás nélkül, nyugodtan fogyasztható. Az pedig egy nagy bónusz, hogy ez a cukor helyettesítő a többi cukoralkohollal (poliolokkal) ellentétben semmilyen emésztési panaszt nem okoz. Nincsenek kellemetlen mellékhatásai, így az érzékenyebb gyomrúak, a paleolit és a ketogén diéta követői számára is bármikor nyugodtan fogyasztható.

Eritittel az egészséges fogakért!

Az eritritol másik nagyon nagy előnye, hogy a hagyományos cukorral ellentétben jó barátságban van fogainkkal. Sajnos a finomított cukor nemcsak sejtjeinknek ad energiát, a szájüregben található streptococcus nevű baktériumokat is hatékonyan táplálja, aminek következtében hamar elkezdenek szuvasodni fogaink. Ezzel ellentétben a poliolok, így az eritritol sem okoz fogszuvasodást! A rendkívül költséges és stresszes fogászati kezeléseket tehát könnyebb elkerülni, ha cukor helyett eritritet fogyasztunk.

Eritrit különlegességekkel a kávézást is felejthetetlenné varázsolhatod!

Igazán elegáns és figyelmes gesztus, ha vendégeid számára a kávé mellé formára préselt eritritet teszel. Ezzel a kis figyelmességgel a tálalás egyedi, a minőség pedig elsőosztályú lesz. Ne feledd, hogy a siker a részletekben rejlik. Különösen igaz ez az emberi kapcsolatokra. Egy logózott forma eritrittel erősítheted akár céged arculatát is, hiszen azt üzened vele, hogy odafigyelsz a vendégeidre és fontos számodra a testi-lelki egészségük. Nézz körül webshopunkban , és facebook oldalunkon isahol számos izgalmas eritrit forma közül válogathatsz!