Skip to main content
Életmód

Hogyan főzzünk eritrittel?

Mindenki, aki szeretne hosszú ideig egészségesen és fájdalommentesen élni odafigyel az étkezésére. Az egészséges étkezés legelső alapszabálya pedig a cukorfogyasztás teljes kiiktatása. Ez nagyon nehéznek tűnik, de a modern cukorhelyettesítőknek köszönhetően ma már sokkal könnyebb, mint korábban volt. Igaz, meg kell tanulnunk, hogyan főzzünk eritrittel, xilittel és steviával, ahhoz hogy ételeink ne csak egészségesek, de finomak is legyenek. Ehhez adunk most néhány tippet!

 

Nehéz ellenállni a csábításnak, amikor azt látjuk, hogy más jóízűen falatozik egy cukorban bővelkedő francia krémest, egy mézeskalácsot, vagy éppen a karácsonyi bejglit majszolja. Mi viszont a csábító látvány ellenére is próbáljuk tartani magunkat a diétához, ami sokszor nem pusztán esztétikai kérdés. A cukorbetegség előszobájában, inzulinrezisztensként már nem is engedhetjük meg magunknak a cukorfogyasztást. Nem szabad elcsábulni, hiszen az egészségünk múlhat rajta. Szerencsére a cukorhelyettesítők segítségével szinte semmiről nem kell lemondani, csak tudni kell, hogy melyik cukorpótlót ajánlott használni és melyiket nem. Emellett sokszor felmerül az emberekben, hogy egy eritritből készült étel nem lehet ugyanolyan, mint az eredeti, cukros változata. Pedig DE! Nagyonis, csak  tudni kell néhány trükköt, meg kell tanulni, hogyan főzzünk eritrittel és máris büntetlenül lehet élvezni az édes finomságokat.

Hogyan főzzünk eritrittel? – Az első trükk: a mennyiség!

A helyes mennyiség kiszámolása a cukorpótlásban adhat némi fejtörést, de azért nem olyan bonyolult ezt a lépést megugrani. Persze minden cukorhelyettesítő más és más. Most górcső alá vettük a legjobbat: az eritritolt! Az eritrit egy poliol, vagyis cukoralkohol. Kinézete és íze ugyanolyan, mint a kristálycukornak, bár íze kevésbé édes, ezért érdemes belőle többet használni, mint a kristálycukorból. Persze csak akkor, ha ugyanolyan édes ízt szeretnénk kapni. 10 gramm cukor helyett használjunk 13 gramm eritritet. Mivel több kell belőle, érdemes nagyobb kiszerelésben beszerezni, így kevesebb kerül és tovább is kitart.

Miért az eritrit a legjobb?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha az eritrit drágább és nem is olyan édes, mint a kristálycukor, akkor miért tartjuk mégis a legjobb választásnak? Ennek több oka van! A legfontosabb, hogy az összes cukorhelyettesítő közül az eritrit az egyetlen, aminek a glikémiás indexe 0, a szénhidráttartalma 0, nem emeli meg a vércukorszintet, nem okoz hasmenést és kis adagban még mellékíze sincs. Mindennek tudatában már nem is olyan drága az eritrit, hiszen sok sok gyógyszer és orvosi kezelés árát lehet megspórolni a használatával úgy, hogy az édes ízekről sem kell lemondani.

A kóstolás a tökéletes íz titka!

Szinte mindent ugyanúgy el lehet készíteni vele, mint a cukorral! Arra viszont érdemes figyelni, hogy ha túl sok eritritet használunk, esetleg érezhetünk egyfajta fémes mellékízt. Ez egyébként nem jellemző az eritritre, de előfordulhat ha véletlenül túl sokat használunk belőle. Éppen ezért ha először alkalmazzuk és nem tudjuk hogyan főzzünk eritrittel, akkor mindenképpen érdemes az elkészítés során végig kóstolgatni az ételt, amíg meg nem kapjuk azt az ízt, amit szeretnénk. 

Porcukor eritritből? Naná!

Nagyon sok sütemény éppen a porcukortól lesz különleges állagú. A porcukor egyszerűen nélkülözhetetlen a háztartásban, elég csak a porcukrozott gyümölcsökre, a hókiflire és a sütés nélkül elkészíthető süteményekre gondolni. Szerencsére ez is könnyen megoldható, hiszen az eritrit akár kávé, akár mákdarálóval pillanatok alatt megőrölhető. De ha valakinek nincs ideje és gyorsan szeretne haladni a konyhai teendőkkel, akár készen is megvásárolhatja az eritrit porcukrot.

Figyelj a sütési hőmérsékletre!

Az eritritet bármilyen étel elkészítéséhez használhatjuk. Legyen az hús, szósz, krém, vagy sütemény, szinte biztos, hogy jó eredményt fogunk kapni alkalmazásával. Egy nagyon fontos dolgot azonban érdemes még szem előtt tartani: Az eritritol 160 fokon lebomlik! Ennél nagyobb hőmérsékleten tehát ne süssünk semmit, amiben eritrit van, különben az étel egyáltalán nem lesz édes. Inkább alacsonyabb hőfokon, hosszabb ideig süssük az ételt, így könnyebben elérjük a kívánt eredményt.

Kövesd facebook oldalunkat és tudj meg még többet a cukorpótlásról!